Kinoa Ne İşe Yarar? İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

DSÖ tarafından önerilen besinlerden olan kinoa, sağlığımıza olan faydalarıyla dikkatleri çekiyor. İçeriğimizde kinoanın tüm faydalarını bir araya getirdik.
Kinoa Ne İşe Yarar? İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Kinoa Faydaları

Doğal vitamin ve mineral kaynağı olan kinoa bitkisi insan sağlığı açısından son derece yararlı bir besindir. Sağlık ve kozmetik alanında sıklıkla kullanılan kinoa bitkisi ve yağını sizler için araştırdık.

Kinoa Faydaları Listesi

SıraFaydasıEtkisi
1Yaşlanma KarşıtıdırCildi Besler
2Yağ Yakıcı Özelliği VardırTok Tutar
3Migrene Karşı FaydalıdırAğrı Önleyici
4Kas ve Kemiklerin Güçlenmesini SağlarVitamin ve Mineral Deposu
5Protein KaynağıdırKas Ağrılarına İyi Gelir
6Sindirimi KolaylaştırırHazımsızlığı Engeller
7Demir Eksikliğini ÖnlerEnerji Verir
8Glüten İçermezDoğal Takviye

Kinoa'nın İnsan Sağlığına 8 Faydası

Bu içeriğimizde kinoanın insan sağlığına yararlarını, ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını sizlere sunuyoruz. İşte kinoanın insan sağlığına olan faydaları.

1. Yaşlanma Karşıtıdır

kinoanın faydaları

Kinoa, içeriğindeki süper oksit dismutaz enzimi sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirir ve cildin yıpranmasını önler. Ayrıca serbest radikallerin yaşam hücrelerini yıpratmasına da engel olur. Kinoanın hücre sağlığına katkıları yalnızca bununla sınırlı değildir. İçeriğindeki manganez sayesinde enerji üretimi sırasındaki hücre tahribatına karşı etkili bir koruma sağlar. Antioksidan etkiye sahip olan manganez, kırmızı kan hücreleri başta olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallere karşı korur.

2. Yağ Yakıcı Özelliği Vardır

kinoanın faydaları

Kinoa, diyet yapanlar tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Yağ yakıcı özelliğe sahip olan kinoa aynı zamanda daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Kinoa tüketerek daha az beslenme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bilindiği üzere diyet yapanların günde 1500 kalori almaları gayet normaldir. Bir yemek kaşığı pişmiş kinoa ise yalnızca 36 kalori içerir. Ayrıca yağ yakımına yardımcı olan kinoa, bu konuda birçok araştırmaya konu olmuştur. Yapılan araştırmalarda 1 hafta boyunca haftada 2 gün kinoa tüketen kadınların tüketmeyenlere kıyasla daha hızlı kilo verdikleri tespit edilmiştir.

3. Migrene Karşı Faydalıdır

kinoanın faydaları

Kinoanın fayda sağladığı bir diğer sağlık sorunu ise migrendir. Bol miktarda magnezyum içeren kinoa, damarları rahatlatır ve kronik migrene karşı fayda sağlar. Bu özelliği sayesinde migren hastalarına önerilen yiyeceklerin başında gelir.

4. Kas ve Kemiklerin Güçlenmesini Sağlar

kinoanın faydaları

Kinoa, sporcular tarafından sıkça tüketilen besinlerdendir. Uzun süre tok tutmasının yanı sıra kas ve kemiklerin güçlenmesini sağlayan kinoa, içeriğindeki lizin aminoasit sayesinde spor sonrasında oluşan kas ağrılarını en aza indirir. Özellikle kas kütlesini arttırmak isteyenler ve karın kası yapmak isteyenler kinoayı tercih edebilirler.

5. Protein Kaynağıdır

kinoanın faydaları

Kinoa, tüm amino asitlerin yeterli miktarda bulunduğu besin kaynağıdır. Kinoada oldukça fazla protein bulunur ve bu sayede vücudun protein ihtiyacını karşılar.

6. Sindirimi Kolaylaştırır

kinoanın faydaları

Kinoa, yüksek lif oranına sahip olduğu için sindirimde büyük etkilere sahiptir. Kinoa bitkisini bir salata içerisinde kullanırsanız faydalarını anında hissedersiniz. Bu salatanın nasıl yapılacağını "Kinoa Salatasının Tarifi ve Yapılışı" adlı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

7. Demir Eksikliğini Önler

kinoanın faydaları

Kinoanın demir açısından zengin olması nedeniyle, anemi hastalarının beslenme rutinlerine eklenmesi önerilir. Kinoa sayesinde vücudumuzun ihtiyacı olan birçok minerali doğal yollarla karşılayabiliriz.

8. Glüten İçermez

kinoanın faydaları

Glüten, buğday gibi tahıllarda bulunan bir tür proteindir. Aslında glüten yararlıdır ama çölyak hastalığı olanlar için tehlike arz eder. Çünkü çölyak hastalığına sahip kişilerin glütene karşı kronik alerjisi vardır. Ek olarak kinoa, glütensiz beslenmeyi tercih edenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

Kinoa gibi sağlığa çok faydalı olan bir başka bitki de siyah fasulyedir. Sindirim sistemini rahatlatması ve kolestrole iyi gelmesi gibi birçok yararı olan bu bitkinin tüm etkilerine "Siyah Fasulyenin Faydaları" adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.


Kinoa Nedir?

kinoa

Tahıl benzeri bir gıda olmasına rağmen buğdaygillerden olmayan kinoa, chenopodioideae alt familyasına ait bir bitkidir. Tahıl ürünlerine kıyasla besin değeri oldukça yüksek olan kinoa, Güney Amerika’nın And Dağları’nda yetişmektedir. Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlanılan kinoa, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Kinoayı tahıl ürünü olarak tanımlamak yanlış olur. Tahıl ürünleriyle benzerlik gösterse de ıspanakgiller familyasına ait bir çeşit otsu bitki olduğunu söyleyebiliriz.

Kinoa Nasıl Kullanılır?

kinoa

Kinoa tohumlarının içeriğindeki sapoin, acı bir tada neden olmaktadır. Bu nedenle hasat sonrasında tohumlar kabuklarından arındırılmalıdır. Çeşitli yemeklerde ve salatalarda kullanılan kinoa, pirinç gibi pişirilmektedir. Kinoa tohumları kabuklarından ayrılmamış ise pişirmeden önce kinoa tohumlarını derin bir süzgece koyun. Daha sonra soğuk suyu açın ve tohumları ezmeden ovalayın.

Kinoayı pirinç ve arpa gibi kolayca 15 dakika içerisinde pişirebilirsiniz. Türk damak tadına oldukça uygun bir besin olan kinoayı büyük marketlerde, aktarlarda veya alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. Haşlandıktan sonra salatalara ekleyip soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca et, balık, tavuk ve sebze yemeklerine de eklenebilir. Kinoayı kek, kurabiye ve hatta ekmek gibi hamur işleri yapımında da kullanabilirsiniz. Ancak bunun için kinoa tohumlarını un haline getirmeniz gerekir. Kinoayı garnitür olarak da hazırlayabilirsiniz. Özellikle kısır yapımında sıkça kullanılmaktadır.

Kinoanın İçeriği Nasıldır?

kinoa

Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen besinlerden biri olan kinoa, tam bir protein deposudur. Protein bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kinoanın içindeki yağ, yok denecek kadar azdır. Bazı kinoa türlerinin 100 gramının %20’sinin protein olduğu belirtilmektedir. Ayrıca filizlendirilmiş kinoanın protein gücünün daha çok arttığı ifade edilmektedir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kinoa aynı zamanda tüm zorunlu amino asitleri içermektedir. Son olarak kinoanın lif bakımından da zengin bir içeriğe sahip olduğunu söyleyelim.


Kinoa İçeren Ürünler

Kinoanın faydalarından ve hakkındaki diğer bilgilerden yukarıda bahsettik. Aşağıdaki kısımda kinoa içeren ürünleri maddeler halinde listeledik.

En İyi Kinoa Markası Listesi

SıraMarkalarHacimneoldu Puanı
1Wefood Beyaz Kinoa400 gr10/9.9
2Procsin Kinoa Saç Bakım Yağı200 ml10/9.7
3Mecitefendi Kinoa Çayı60 gr10/9.8
4Embiodem Chia Tohumlu Detoks Çayı100 gr10/9.9
5Mindivan Kinoa Çayı80 gr10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Kinoa
Markaları
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi 5 Kinoa Markası Tavsiyesi

İçeriğimizin bu kısmında ise içerisinde kinoa bulunan ürünleri inceleyeceğiz. İşte kinoa içeren en iyi ürünler.

1. Wefood Beyaz Kinoa

Kinoa İçeren Ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Wefood
Kinoa Markası
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Wefood markasının saf kinoa ürünüyle başlıyoruz. Tamamen organik ve saf kinoadan oluşan ürün, besin değeri bakımından zengin içeriği sayesinde az kullanımda bile doymanızı sağlıyor. Kırmızı et, tavuk, balık gibi yemeklerin ya da sebzelerin yanında garnitür olarak kullanabileceğiniz beyaz kinoa, sindirim sisteminin rahatlamasını sağlıyor. Bu sayede yağ yakımınız hızlanır ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz.

2. Procsin Kinoa Saç Bakım Yağı

Kinoa İçeren Ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Procsin
Kinoa Markası
Aradığın
Fiyatı Gör

Kinoa bitkisi son zamanlarda saç bakımında da kullanılmaya başladı. Saçın ihtiyaç duyduğu besini karşılayan bakım yağı, bu sayede saç tellerini güçlendiriyor ve kırıkların oluşumunu azaltıyor. Dış etkenlerin olumsuz etkilerine karşı saçın korunmasına yardımcı olan ürün aynı zamanda saçların parlaklığını arttırıyor. Bu sayede hem daha ışıltılı hem de daha dolgun saçlara sahip olursunuz.

3. Mecitefendi Kinoa Çayı

Kinoa İçeren Ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Mecitefendi
Kinoa Markası
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Mecitefendi markasının kinoa çayı ile devam ediyoruz. Mecitefendi markasının ne kadar kaliteli bir bitkisel ürün üreticisi olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. İçeriğinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan bu çay, tamamen organik bileşenlerden üretilmiştir. Kuru sterilizasyon tekniğiyle steril edilen ürün, bu sayede saf yapısını korumaktadır. Bu çayı düzenli bir şekilde içtiğinizde sindirim sisteminizin düzene girdiğini, yağ yakımının hızlandığını ve yaşlanma belirtilerinin ortadan kalktığını fark edeceksiniz.

4. Embiodem Chia Tohumlu Detoks Çayı

Kinoa İçeren Ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Embiodem
Kinoa Markası
Aradığın
Fiyatı Gör

İlk kullanımdan itibaren metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan detoks çayı, ödem oluşumunu engellemede bir hayli etkilidir. Bağırsak sorunları ve hormon dengesizliği gibi problemlerin giderilmesine destek olan ürün aynı zamanda tokluk hissi verir. Bu sayede iştahınız daha az açıldığından fazla gıda tüketmezsiniz. Son olarak bu çayın vücuttaki fazla yağı eritmenize yardımcı olarak daha fit bir görüneme sahip olmanızı sağlayacağını söyleyelim.

5. Mindivan Kinoa Çayı

Kinoa İçeren Ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Mindivan
Kinoa Markası
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi Mindivan markasının kinoa çayıyla bitiriyoruz. Kolesterol oranı sıfıra yakın olması sayesinde kolesterolü yüksek kişilerin gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri kinoa çayı, oldukça lezzetli olmasıyla öne çıkıyor. Besin değeri bakımından zengin içeriği sayesinde tok tutma özelliğine sahip olan ürün, demir, kalsiyum ve lif bakımından da zengindir. Bu sayede vücudunuzun temel ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Son olarak bu çayın günde en fazla 2 defa olmak üzere sürekli olarak tüketilebileceğini söyleyelim.


Kinoa Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Kinoa hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilerden yukarıda bahsettik. Bu kısımda ise kinoa hakkında merak edilen soruların cevabını vereceğiz. İşte kinoa hakkında sıkça sorulan sorular.

Kinoa Metabolizmayı Hızlandırır Mı?

Kinoa içerdiği zengin mineraller sayesinde metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bu sayede yağ yakımına katkı sağlayan kinoa, kilo vermek için tüketilen besinlerin arasında yer alır. Ayrıca kinoa sayesinde metabolizmayı bozan rahatsızlıklardan da kurtulabilirsiniz.

Kinoa Çiğ Tüketilir Mi?

Kinoa tohumları baklagillere benzeyen yapısıyla biliniyor. Genellikle haşlanarak tüketilen kinoa tohumlarını buğday gibi düşünebilirsiniz.

Kinoa Bitki Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl Tüketilir?

Uzmanlar tarafından günde en fazla iki kez tüketilmesi tavsiye edilen kinoayı kaynar suda demleyerek çay haline getirip tüketebilirsiniz. Zayıflamak için kullanılan kinoa çayı vücutta tokluk hissi yaratır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise kinoanın fazla tüketilmesi halinde birtakım zararlara yol açmasıdır. Günlük iki fincandan fazla kinoa çayı içilmesi uygun görülmemektedir.

Kinoa Bitkisinin Zararları Nelerdir?

Her doğal besinde olduğu gibi kinoa tüketiminde de günlük kullanım dozuna dikkat edilmesi gerekiyor. Kinoa bitkisinin fazla tüketimi halinde kanı sulandırdığı ve çeşitli hastalıklara sebep olduğu biliniyor. Ayrıca kinoa fazla kullanıldığı takdirde içerdiği asitler yüzünden vücuda sağladığı vitamin ve minerallerden fazlasını yok edebildiğini söyleyelim.

Kinoa Bitkisin Besin Değerleri Nasıldır?

Kinoa tohumları vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. 100 gr haşlanmış kinoada 120 kalori, 2 gr yağ, 7 gr karbonhidrat, 11 gr lif ve 4.4 gr protein bulunmaktadır. Kinoanın içerisinde ise A vitamini, E vitamini, selenyum, manganez, demir, bakır, çinko, kalsiyum ve magnezyum yer almaktadır.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum