Kılcal Damar ve Varis Belirtileri, Nedenleri & Tedavi Yöntemleri

Bacaklarda toplardamarın genişlemesi, bükülümü ve uzaması sonucunda ortaya çıkan varis, örümcek ağını andıran kılcal damar çıkıntılarıyla bilinmektedir. Gelişmiş teknolojik cihazlar sayesinde kılcal damar ve varis tedavisi en etkili çözüm.
Kılcal Damar ve Varis Belirtileri, Nedenleri & Tedavi Yöntemleri

Kılcal Damar ve Varis Tedavisi

Kılcal Damar ve Varis Tedavisi

Varis, genellikle bacaklarda ve ayaklarda görülen şişmiş ve genişlemiş damarlardır. Varisli damarlar tipik olarak kabarık bir görünüme ve mavimsi-mor veya kırmızı bir renge sahiptir. Örümcek ağını andıran kılcal damar varisler özellikle kadınlarda yaygın görülen şikayetler arasında yer alıyor. Genellikle ağrılı bir hastalık olan varis, özellikle kadınlarda çok yaygındır. Tüm bunların yanında yetişkinlerin %25'inde varisli damar görülmektedir. Öte yandan kadınlarda sıklıkla rastlanan bir diğer durum ise kılcal damar sorunudur. Özellikle kadınların başlıca problemleri arasında yer alan kılcal kırık çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Çok fazla ayakta durma, ısı artışı, ayak asarak uzun süreli oturma, kullanılan bazı ilaçlar ve diğer birçok neden varisli damarlara ve kılcal çatlaklara neden olabilir. 

Kılcal Damar ve Varis Tedavisi

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, varisin genellikle kadınlarda, yaşlılıkta, hamilelikte, aşırı kiloda, uzun süre ayakta durmaktan ve varisli damarlara sahip yakın aile üyesi olan kişilerde bu durumun sıklıkla görülkebileceğini hatırlatmaktadır. Öte yandan Dr. Kurt, ilk etapta şekilsiz ve görünür damarlarla kendini belli eden bu hastalığın ilerleyen süre zarfında ciddi semptomlara dönüşebileceğini söylemektedir. Özellikle ileri seviye varislerde şişme ve renk değiştirme ile beraberinde şiddetli ağrı götülmektedir. Gelişen teknoloji ile beraberinde birçok farklı yöntemle kolayca atlatılan kılcal damar ve varis şikayetleri, lazer tedavisiyle artık çok daha kolay! Kılcal damar ve varislerden kurtulmanın yolları arasında uygulanan tedavi yöntemleri:

  • Endotermal ablasyon: Bu, etkilenen damarları kapatmak için yüksek frekanslı radyo dalgalarından (radyofrekans ablasyonu) veya lazerlerden (endovenöz lazer tedavisi) enerji kullanılmasını içerir.
  • Radyofrekans ablasyonu: Radyofrekans ablasyonu, radyofrekans enerjisi kullanarak varis duvarınızın ısıtılmasını içerir. Damar, dizin hemen üstünde veya altında yapılan küçük bir kesim ile erişilir. Kateter adı verilen dar bir tüp, ultrason taraması kullanılarak damara yönlendirilir. Katetere radyofrekans enerjisi gönderen bir prob yerleştirilir. Bu, damarları duvarları çökünceye kadar kapatır, kapatır ve kapanır. Damar kapatıldıktan sonra, kanınız doğal olarak sağlıklı damarlarınızdan birine yönlendirilecektir.
  • Endovenöz lazer tedavisi: Radyofrekans ablasyonunda olduğu gibi, endovenöz lazer tedaviside damarınıza bir kateterin yerleştirilmesini ve doğru pozisyonda yönlendirilmesi için bir ultrason taraması kullanılmasını içerir. Kateterden küçük bir lazer geçirilir ve varisli damarınızın üstüne yerleştirilir. Lazer, damarı ısıtan ve kapatan kısa enerji patlamaları sağlar. Lazer, yönlendirmek için ultrason taraması kullanılarak damar boyunca yavaşça çekilir ve böylece damarın tüm uzunluğu kapanır.
  • Skleroterapi: Endotermal ablasyon tedavisi sizin için uygun değilse, genellikle bunun yerine skleroterapi adı verilen bir tedavi teklif edilir. Bu tedavi damarlarınıza özel köpük enjekte edilmesini içerir. Köpük, onları mühürleyen damarları yaralar. Enjeksiyon, bir ultrason taraması kullanılarak damara yönlendirilir. Aynı seansta birden fazla damarı tedavi etmek mümkündür. Skleroterapiden sonra, varisli damarlarınız birkaç hafta sonra solmaya başlamalıdır, çünkü daha güçlü damarlar artık kanla doldurulmamış hasarlı damarın rolünü üstlenir.
  • Ameliyat: Endotermal ablasyon tedavileri ve skleroterapi sizin için uygun değilse, genellikle etkilenen damarları çıkarmak için ligasyon ve sıyırma adı verilen cerrahi bir prosedür sunulur. Varis cerrahisi genellikle genel anestezi altında yapılır  , bu da prosedür sırasında uyuyacağınız anlamına gelir.

İletişim: 05462764405


Önerilen İçerik: Ben ve Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.