Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Kıl dönmesinin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini, nerelerde görüldüğünü ve ameliyattan sonra yapılması gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Daha çok erkeklerde görülen bir rahatsızlık olan kıl dönmesi, vücuttan kopan kılların veya dökülen saçların bir yol bularak deri altına girmesi sonucunda oluşur. Tıp dilinde “pilonidal sinus” ya da “pilonidal kist” olarak adlandırılan kıl dönmesi genellikle kuyruk sokumunda oluşur.

Kıl dönmesinin nedenlerine, belirtilerine, tedavisine, nerelerde görüldüğüne ve ameliyattan sonra hastaya düşen görevlere yazımızda yer verdik. Kıl dönmesinin en büyük nedeni vücuttan ve saçlardan dökülen kıllar, belirtisi dönmenin gerçekleştiği bölgede iltihaplanma, tedavisi ameliyat, en çok görüldüğü bölge ise kuyruk sokumudur.

İşte kıl dönmesi hakkında tüm bilinmesi gerekenler...

Kıl Dönmesinin Nedenleri

kıl dönmesi

Kıl dönmesinin başlıca nedeni vücuttan ve saçlardan dökülen kıllardır. Duştan sonra iyice kurulanmak ve kişisel temizliğe çok dikkat etmek gerekir. Uzun süre araba kullanmak, uzanarak oturmak, otururken ileri ve geri kaymak gibi hareketler de dökülen kılların kuyruk sokumunda birikerek kıl dönmesi oluşturmasını tetiklemektedir. 

Derinin sürekli ıslak ve nemli kalması kılların deri altına daha kolay bir şekilde girmesini sağlar. Bu nedenle terleme sorunu yaşayan kişilerde kıl dönmesi riski daha fazla görülmektedir. Obezite de her hastalıkta olduğu gibi kıl dönmesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Dar kıyafetler ise derinin aşınmasına neden olduğundan terleme gibi kılın derinin altına girmesine sebebiyet vermektedir.

Kıl Dönmesi Belirtileri

kıl dönmesi

Kıl dönmesinin en önemli belirtileri tıraş olmaya rağmen vücutta kalan kıllar, kaşıntı, deride kızarıklık ve tahriştir. Eğer siz de bu belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka bir uzman doktora gitmelisiniz.

Kıl dönmesi gerçekleşen bir kişi uzmana başvurduğunda genellikle geç kalınmış olur ve muhakkak cerrahi operasyon gerekir. Bu nedenle kıl dönmesinin gerçekleştiği bölgede iltihap olmadan doktora gitmeli ve ortaya çıkan belirtiler göz ardı edilmemelidir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

kıl dönmesi

Kıl dönmesinde tek tedavi yöntemi ameliyattır. Kullanılacak herhangi bir krem veya ilaç tedavi anlamında bir sonuç vermeyecektir. Kıl dönmesinde en çok kullanılan yöntem ise Mikro Sinüsektomi olarak adlandırılan bir ameliyattır. Bu yöntem sayesinde operasyon 10 dakikada sonuç vermektedir. Operasyon sonrasında hasta günlük olağan işlerini yapmaya devam edebilir. Ancak tam iyileşme 2 hafta ile 2 ay arasında değişkenlik gösterir.

Kıl Dönmesi Nerelerde Görülür

kıl dönmesi

Kıl dönmesi en çok kuyruk sokumu bölgesinde görülür ancak bu durum sadece kuyruk sokumu bölgesinde görülebileceği anlamına gelmez. Kıl dönmesi vücudun göbek bölgesinde, koltuk altı bölgesinde, yüz bölgesinde ve bacaklarda görülebilir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Hastaya Düşen Görevler

kıl dönmesi

Ameliyat sonrasında tedavinin olumlu sonuçlanması adına yapılması gereken en önemli şey hijyendir. Ameliyatlı bölge sürekli olarak temiz tutulmalı ve tüylerden arındırılmalıdır. Bunun için tüy dökücü kremler kullanılabilir.

İç çamaşırlar düzenli olarak değiştirilmeli ve ameliyatlı bölgenin nemli kalması engellenmelidir. Ameliyat sonrasında hastanın duş almasında hiçbir sakınca yoktur. Fakat duş sonrasında vücudun ve özellikle ameliyat bölgesinin nemli kalmamasına özen gösterilmelidir.

Ameliyattan sonra uzun süre hareketsiz kalmanız ve sürekli oturmanız rahatsızlığın tekrarlanmasına neden olabilir. Bu yüzden rahatsızlığın tekrarlamaması için uzun süre aynı pozisyonda durmamalısınız.


İlginizi Çekebilir
Kıl Kökü İltihabını Geçiren Tedavi YöntemleriCilt Bakım Önerileri

Kuyruk sokumunda kıl dönmesi nasıl geçer evde?

Kıl dönmesini evde geçirmek için her gün 2-3 kere çay ağacı yağını iltihaplı bölgeye sürmelisiniz. Bu sayede bölgedeki iltihap azalacaktır. Ayrıca karbonat ve sirkeyi karıştırarak iltihaplı bölgeye sürebileceğinizi belirtelim. Karbonatlı sirke bölgedeki mikropları gidererek hastalığın büyümesini engeller.

Kuyruk sokumu kıl dönmesi neden olur?

Kıl dönmesi, kılın cildi delerek altına yerleşmesi yüzünden oluşur. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşan kıl dönmesi, genellikle çok fazla kıl bulunması nedeniyle ortaya çıkar. Dar pantolon giyilmesi de kıl dönmesi oluşumunun ana nedenlerinden birisidir.

Kıl dönmesi şiddetli ağrı yapar mı?

Kıl dönmesi yaşanan bölgelerde ağrı meydana gelebilir. Genellikle sinirsel nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu ağrı bazen daha farklı sebepler yüzünden oluşabilir. Bu yüzden özellikle kuyruk sokumu bölgesindeki ağrılara dikkat etmeniz gerekiyor.

Kuyruk sokumunda delik nasıl geçer?

Kuyruk sokumundaki deliğin geçmesi için mikrosinüsektomi-lazer yöntemi kullanılmaktadır. Ameliyatsız lazer olarak da bilinen bu yöntem ile yaklaşık 5-10 dakika içerisinde kuyruk sokumu bölgesindeki delikten kurtulabilirsiniz.

Kıl dönmesinin ilaç tedavisi var mı?

Kıl dönmesi ilaçla tedavi edilebilecek bir rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilere en etkili tedavi yöntem olarak cerrahi tedavi önerilmektedir.

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl geçer?

Ameliyatta ilk olarak hastaya belden aşağısını uyuşturacak iğne uygulanır. Spiral anestezi adı verilen bu uyuşturucunun uygulanmasından sonra hasta yüzükoyun şeklinde yatırılır. Daha sonra hastalıklı bölge işaretlenir ve doku tamamen çıkartılır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.