Kemal Burkay Kimdir

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı, Kürt siyasetçi Kemal Burkay, 1937 yılında Tunceli’nin Malazgirt ilçesinde dünyaya geldi.
Kemal Burkay Kimdir

Kemal Burkay’ın Biyografisi

Kemal Burkay, klasik eğitimini tamamladıktan sonra 1949 yılında Akçadağ Köy Enstitüsü’ne girdi, daha sonra da Diyarbakır-Ergani’de köy enstitüsünde okuyarak mezun oldu.

1955 yılında öğretmen olarak mesleğe başladı. 1956 yılında Elazığ Lisesi’nde sınavlara girerek lise diploması da aldı. Hemen ardından Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Bu süre içerisine bazı alanlarda iş hayatına devam etti. 1960 yılında üniversiteden mezun oldu.

Osmaniye’de bir dönem kaymakamlık yaptı. 1964 yılında Elazığ’da serbest avukatlığa başladı. Daha sonra Tunceli’ye geçti.

Sürgün Yılları ve Siyasi Hayatı

1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve partinin Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Erzincan illerinde örgütlenmesinde rol aldı. 1968 yılında TİP Genel Yönetim Kurulu’na seçilirken, hemen bir sonraki yılda MYK’ya seçildi.

Tunceli’de “Ezilenler” adlı 15 günlük ve tek yapraklı siyasi bir gazete çıkardı. 1966 yılında “Yeni Akış” Dergisi´nde çıkan bir yazısı yüzünden tutuklandı. Sonraki yıllarda birkaç kez daha tutuklanma yaşadı.

1972 yılında sürgün edildi.

1974 yılında getirilen yasa ile ülkeye geri döndü.

1980 yılında bir kez daha yurt dışına kaçtı.

Kemal Burkay 29 yıl süreyle Kürdistan Sosyalist Partisi’nin Genel Sekreterliğini yaptı ve 2003 yılında yapılan 7. Kongre’de kendi isteğiyle Genel Sekreterlik görevinden ayrıldı.

Kemal Burkay, hakkındaki davaların düşmesiyle, 31 yıllık aranın ardından 2011 yılında yurda döndü.

2012 yılında Hak ve Özgürlükler Partisi’ne üye oldu. Aynı yıl genel başkanlığa seçildi.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.