Kedilerden Geçebilecek Hastalıklar

Kediler, insanlar tarafından en çok sevilen hayvanlardan biridir. Bu sevimli dostlarımızdan bize geçebilen bazı hastalıklar mevcut. Haberimizde bu hastalıklar hakkında bilgi ve korunma yollarının neler olduğunu bulabilirsiniz.
Kedilerden Geçebilecek Hastalıklar

Kedilerden İnsanlara Hastalık Geçer mi?

Hep merak edilen sorulardan biridir: Kedilerden insanlara hangi hastalıklar geçebilir? Sevimli dostlarımızdan bize bulaşabilen hastalıklar var. Bu yüzden olumsuz bir olay yaşayıp üzülmemek ve onlarla daima mutlu anlar geçirebilmek için dikkatli olmakta fayda var. Bu yazımızda neye dikkat etmeniz gerektiğini görebilmeniz için size bahsi geçen hastalıklar hakkında bilgi vereceğiz.

kedigif-006.gif


Kedilerden Bulaşabilen Hastalıklar Nelerdir?

Kedilerde insanlara bulaşabilen çeşitli parazitler ve enfeksiyona yol açabilen organizmalar mevcuttur. Bu yüzden beslediği kedi henüz aşıları yapılmamış, sokaktan alınan bir kedi olanlar ve her gördüğü kediyi sevmeden duramayan okurlarımızın çok daha dikkatli olmaları gerekiyor :) Gelin dikkat etmemiz gereken durumlar neler ve kedilerden geçen hastalıklar hangileri, bakalım.

Kuduz

Enfekte bir kediden geçebilecek en ciddi hastalık kuduzdur ve kuduz olan bir kedi tarafından ısırılan kişi gecikmeden doktora gitmelidir.

kedi


Kedi Tırmığı Ateşi

Kedinin tırmıklaması veya ısırmasından sonra ortaya çıkan seyrek bir hastalık olan kedi tırmığı ateşi, bartonella henselas adlı bir bakteri ile olan enfeksiyona bağlıdır ve ısırık veya tırmıktan 3-10 gün sonra başlıca belirtiler ortaya çıkar. İlk belirti, etkilenen alanın yakınında şişen bir lenf nodu olmasıdır. Bu lenf nodu, ağrılı ve hassas bir duruma gelir. Ateş, döküntü ve baş ağrısı oluşabilecek diğer belirtilerdir. Tanısı ise şişkin lenf nodunun biyopsisi ve deri testi ile yapılır. Tedavide ise ateşi ve baş ağrısını hafifletmek için analjezik ilaç (ağrı kesiciler) kullanımı vardır. Genellikle hastalık, birkaç ay içinde tamamen iyileşir.

tırmık


Toksoplazmozis

Kediler genellikle, bu hastalığı yapan toxoplasma gondi adlı bir tek hücreli parazit taşır. Genellikle kedinin dışkısı ile temas sonucu olan parazit enfeksiyonu çoğu zaman ciddi olmasa da hamile kadınlarda bazı etkileri olabilir. Yalnız bilinmelidir ki insanlara bulaşan toksoplazma enfeksiyonlarında kediler aslında en düşük risktir. Enfeksiyonun insana bulaşabilmesi için ağızdan girmesi gerekir. Enfekte olan bir kedinin dışkısı 2-3 haftalık bir süreden sonra parazit taşımaz. Ayrıca enfeksiyonu geçiren kedi bağışıklık kazanır ve durum tekrarlamaz. Dolayısıyla sokak kedileri genellikle erken yaşta bu enfeksiyonu geçirdiği için büyük kedilerden bulaşması çok düşük bir risktir. Çiğ et ile beslenmeyen ve sokağa çıkmayan ev kedilerinde ise hiç görülmez diyebiliriz. Kedi dışkısı ile toprağa geçen parazit otlarken inek gibi hayvanlara bulaşabilir. Bu yüzden bu hayvanın eti az pişirilirse insana da bulaşabilir. Aynı şekilde toprakla temas etmiş meyve ve sebzeleri de uygun şekilde yıkayarak tüketmek gerekir. 

Belirtiler genellikle doktora gitmeyi gerektirmez ve hafif bir soğuk algınlığı olarak şeklinde atlatılır. Hafif kas ve eklem ağrıları görülebildiği gibi yorgunluk ve lenf düğümlerinde şişmeler de görülebilir. Çok nadir olarak göz enfeksiyonlarına sebep olabilir. Ancak lösemi, lenfoma, AIDS hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda ağır seyredebilir. Hatta ölüme neden olabilir.

hamile kadın ve hayvan

Erken hamilelikteki enfeksiyon, düşüğe ve fetusta ağır malformasyona sebep olabileceği için kedi besleyen hamile kadınların sokakta sevdikleri bir kedinin dışkısının çıktığı bölgeye dokunmaktan kaçınması ve ellerini yıkamadan ağızlarına temas etmemesi faydalı olacaktır. Hamileliğin daha ileri zamanlarında ise enfeksiyonlar, fetusta sinir sistemi bozukluklarına ve erken çocuklukta körlüğe yol açabilir. Erken dönem hamilelikte enfeksiyonun bulaşma riski düşüktür ama ciddi sorunlara neden olur. Son 3 ayda geçen enfeksiyon ise daha kolay bulaşır fakat zarar verme riski düşüktür. Detaylı ultrasonografi ile bebekte zarar oluşup oluşmadığına bakılır ve 20. gebelik haftasından sonra bebeğin göbek kordonundan kan alınır. Böylece kesin tanı konur. Kanda lgM varlığı varsa bebekte enfeksiyon vardır.

toksoplazmozis nasıl

Kedi dışkısı, kedideki toksokariazise sebep olabilecek yuvarlak solucan yumurtaları taşıyabilir ve ağızdan alınmış bir solucan larvası göze giderek görme bozukluğuna veya körlüğe sebep olabilir. Kedi dışkısı ile kirlenmiş kumda veya toprakta oynayan çocuklar daha fazla risk altındadır.

Tedavi antibiyotikle yapılır fakat hamile bir kadın için antibiyotik kullanımı bebekteki zararı engelleyecek mi, kesin değildir. Bu yüzden ciddi bir saptama varsa gebelik sonlandırılabilir.

Enfeksiyondan korunma yolları:

  • Elleri sık sık yıkamak
  • Toprak ile uğraşırken eldiven giymek
  • Çiğ ya da az pişmiş et yememek (salam, sucuk vb.)
  • Çiğ et ile temas sonrasında el yıkamak ve kullanılan aletleri yıkamak
  • Çiğ sebze ve meyveleri iyice yıkamak
  • Dışarıda yeşil yapraklı salata yememeye dikkat etmek
  • Pastörize süt dışında süt içmemek
  • Kedinize çiğ et yedirmeyin ve kumunu 24 saatte bir değişin (kediye sizin dışınızda birinin çiğ et yedirmesi ve enfeksiyon kapması ihtimali gibi ihtimaller sebebiyle eldiven kullanmanız tavsiye edilir)

İnsanlardaki kedi ile ilişkili diğer hastalıklar:

  • tinea (deri, saç ya da tırnakların mantar enfeksiyonu)

tinea

  • kedi piresi ısırığı ve kedi döküntülerine karşı astım veya ürtiker (kurdeşen) yapabilecek alerjik reaksiyonlar

Kedilerden Geçebilecek Hastalıklardan Nasıl Korunuruz?

Gelelim bu hastalıkların bize geçmesini engellemek ve sevimli dostlarımızla rahatça vakit geçirebilmek için neler yapmamız gerektiğine. Kedilere dokunduktan sonra ellerin yıkanması çok basit olarak görülse de aslında harika bir önlemdir. Bunu mutlaka uygulamalısınız. Aynı zamanda tüm ev hayvanları düzenli olarak solucan ve pire tedavisi almalıdır. Hayvan hasta ise veterinere götürülmelidir.

Editörün Görüşü

Her canlı gibi hayvanların da sevgiye ihtiyacı olduğunu belirterek söylemek isterim ki hayvanlardan hastalık bulaşır korkusuyla onlara canavar gibi bakıp uzaklaşmak bir insana yakışan bir hareket değil. Özellikle anne babaların, küçük çocukları herhangi bir hayvanı sevmek istediğinde çocuklarına bağırması ve çekiştirmesi, çocuğun hayvan sevgisi kazanmasını engelleyecek bir davranış olabilir. Bu yüzden anne babaların asıl yapması gereken, çocuğuna hijyen kurallarını anlatarak hayvanları severken dikkatli olması gerektiğini öğretmektir. Aynı zamanda tehlikeli olabilecek hayvanlar olduğunu da söyleyerek hayvanlara yaklaşmadan önce gözlem yapması gerektiğini söylemelidir. Gerekli önlemleri aldığımız takdirde gelip bizim ayaklarımıza sürtünen kedileri ya da köpekleri elimizle itmek ya da onlardan kaçmak yerine gözlerinin içine bakıp gülümsemek ve okşamak çok daha insancıl bir davranış olacaktır. Bu sevgi paylaşımının hemen akabinde herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için hijyene dikkat etmek yeterli...

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum