Kedilerde Kısırlaştırma Hangi Hastalıkların Önüne Geçer?

Kedilerde kısırlaştırma sonucu hangi hastalıkların önüne geçilebileceği konusunda bazı araştırmalar yaptık. İşte akılda kalan tüm sorunların yanıtları.
Kedilerde Kısırlaştırma Hangi Hastalıkların Önüne Geçer?

Kısırlaştırılmış bir kedi artık eş arama ihtiyacı hissetmeyecektir. Bu durumda daha fazla evde vakit geçirecektir ve araba çarpması gibi travmatik kazalara kurban gitme olasılıkları da düşecektir. Daha az sosyal olan yaşam tarzları sayesinde bulaşıcı hastalıklara yakalanma insidansı çok daha düşer ve çok daha az kavgaya karışırlar.

Erkek kedi kısırlaştırma, prostat hastalığı riskini, fıtık gelişim riskini ya da testis kanseri riskini ortadan kaldırır. Erkek kedilerde rastlanılan uygunsuz idrara çıkma davranışını ya da cinsel saldırganlık seviyesini düşürür.

Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi, meme kanserini önler. Çok fazla dişi ve olgun kedinin yaşadığı rahim içi enfeksiyonunun önüne geçer. Kısırlaştırma ameliyatı, kedinizin ruh hali değişimlerinin ve istenmeyen davranışlarının da önemli seviyede önüne geçer.

Kedinizi kısırlaştırmanız için nedenler;

  • Kısırlaştırılmış kediler daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olurlar.

Kedinizi ilk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırmanız, kedinizi olası meme kanserinden önemli derecede korurken, rahim ve yumurtalık kanseri riskini tamamı ile ortadan kaldırır.

Erkek kedinizi kısırlaştırmanız onu tamamıyla testis kanserinden korur ve prostat problemlerinin önüne geçer. Kısır kediler daha az sosyal davranış sergiledikleri için tırmalama ya da ısırık yoluyla açılan yaraların sebep olduğu apse ya da kavga sebebiyle bulaşan hastalıkların oranını önemli ölçüde azaltır.

  • Kısırlaştırılmış bir kedi, sizin için daha uyumlu bir evcil hayvan olacaktır.

İlk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırılan erkek kediler, diğer erkek kedilere karşı daha az saldırgan davranışlar sergiler ve dişiler onların dikkatini dağıtamaz. Bu sebeple, erkek kısır bir kedi, yuvasından uzaklaşıp eş arama telaşına düşmeyecektir.

Dişi kedi kısırlaştırma işlemi sonrası, erkek kedilerin etrafınıza sürekli koku bırakma sorununu ortadan kaldıracaktır.

  • Kısırlaştırma işlemi sonrasında, istenmeyen gebelikle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Kediniz kısır olduğunda, diğer kedilerle olan ilişkilerinde ya da onun dışarıda olan sosyal yaşamı ile ilgili daha rahat olursunuz ve istenmeyen bebeklerinizin olmayacağını bilirsiniz.

  • Kedilerde aşırı nüfus sorununa destek olmuş olursunuz.

Her yıl binlerce kediye, barınaklarda yeterince alan olmadığı için ötenazi uygulanıyor. Ve binlerce kedi yollarda, arabaların altında kalıyor, pek çok sebeple yaşamları son buluyor. Pek çok serbest dolaşımdaki kedi kazara üreme sonucudur. Aslında, ne kadar çok kedi kısırlaştırılırsa, o kadar az kedinin yaşamına son verilmiş olur. Ülkemizde kedi ya da köpeklere ötenazi uygulanması yasal değildir ve bu sebeple barınak misafirleri kapılardan geri çevriliyor. Bu canlar şehir ortamında açlıkla mücadele etmek durumunda kalıyor.

  • Kediler için kısırlaştırmaya ilişkin bir yaş sınırı var mıdır?

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Dişi ya da Erkek Kediler her yaşta bu işleme uygundur ve ileri ergenlik dönemlerinde dahi kısırlaştırılabilirler.

Veteriner hekimler ameliyat öncesinde, rutin işlem olarak, kedinizden kan örneği alarak, kan değerlerine bakacaktır. Bu kan değerleri incelemesi, kedinizin uygulanacak olan anestezi işlemi için böbreklerinin ve karaciğerlerinin sağlık durumunun incelenmesi için çok önemli bir prosedürdür. Hekiminiz ek olarak, kan pıhtılaşma riskini değerlendirebilmek adına, ameliyat öncesi ön değerlendirme yapmak isteyebilir. Eğer kediniz 5 yaş üzerindeyse, troid bezlerinin kontrol edilmesi de ameliyat öncesi veteriner hekim kararına göre uygun olabilir.

Dişi kedilerde ameliyat öncesinde kedinin ön pençesine, insanlara uygulanan katatere benzer bir katater uygulanır. Bu şekilde hekim, kan yoluyla doğrudan uygulanacak ilaçları vererek hızlı bir şekilde kana karışmasını sağlar. Ayrıca kan basıncını korumak adına uygulayacağı sıvılar için de bu yöntem gereklidir.

Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi, dişilere göre daha hızlı ve güvenli olmasına rağmen, güvenlik amaçlı olarak katater uygulanabilir ancak veteriner hekim kararına göre genelde uygulanmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.