Kaza Sonrası Araba Kullanma Korkusu ve Sürücü Psikolojisi

Trafik kazası bireyde, travma sonrası stres bozukluğu, kronik depresyon, uyku bozuklukları ve duygusal sorunlar gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Kaza Sonrası Araba Kullanma Korkusu ve Sürücü Psikolojisi

Trafik kazaları, her yıl binlerce can kaybına ve yaralanmalara yol açıyor. Bununla birlikte maddi olarak da büyük zararlar verdiği biliniyor. Trafik kazalarının sayısının artmasıyla, bu kazalar ismini trafik terörü ismine bırakmış durumda. Bu da olayın ciddiyetini kanıtlar nitelikte.  

Trafik kazalarını önlemek için ilk etapta sürücülerin bilinçlenmesi ve kurallara dikkat edilmesi gerekli. Kurallara dikkat edildiği halde zaman zaman da bu trafik kazaları yaşanabiliyor. Bunun onlarca farklı sebebi var. Dalgınlık vb. gibi durumlar da kurallara son derece dikkat eden sürücülerin dahi kaza yapmasına neden olabiliyor.

Kazalar Sürücüleri Nasıl Etkiler?

Trafik kazaları sürücülerin en çok korktuğu şeylerin başında geliyor. Trafik kazası yapmış bir sürücü, olay kendi hatası olsun ya da olmasın, bir daha bu kazayı yaşayabileceği endişesiyle trafiğe daha az çıkıyor ya da hiç çıkmıyor. Bunun birçok sebebi bulunuyor.

Kaza Sonrası Araba Kullanma Korkusu ve Sürücü Psikolojisi

Trafik korkusunun en önemli nedenlerinden bir tanesi hayati olarak yıkıcı olaylarla karşılaşmak. Ailesinden ve sevdiklerinden bir tanesini trafik kazasında kaybetmiş kimseler, bu durumdan daha fazla etkilenebiliyor. Kazayı bireysel olarak yaşamış olan kişiler de bu korkulardan nasibini alıyor. 

Ciddi trafik kazası geçiren kimselerde, travma sonrası stres bozukluğu, kronik depresyon, uyku bozuklukları ve duygusal dengeniz bozulması gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebiliyor.

Araç Kullanma Korkusu Yenilebilir mi?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz rahatsızlıklar ile birlikte, araç kullanma korkusu da sürücülerde baş gösteriyor. Araç korkusunun çeşitli belirtileri söz konusu. Araç kullanma korkusu yaşayan kişilerin, araç kullanım esnasında kalp atışları hızlanır, nefes almada zorluk görülür ve vücut ısısı düşer. Tüm bu etkenler kişinin psikolojik stresinin neden olduğu rahatsızlıklar olarak karşımıza çıkar.

Kaza Sonrası Araba Kullanma Korkusu ve Sürücü Psikolojisi

Sürücünün yoğun endişe hali, dikkatinin dağılmasına ve araç kullanımının da sakıncalı olmasına sebebiyet verir. Güvenli bir biçimde tekrar araç kullanabilmek için, kişinin bu rahatsızlığını mutlak suretle yenmesi gerekir. Aksi takdirde, bu korkularla trafiğe çıkacak olan bir kişi, bu ruh hali sebebiyle hem kendine hem çevresine tehlike yaratabilir. 

Araç Kullanma Korkusu ve Terapi Yöntemi

Araç kullanma korkusunu yenebilmek için online terapi servislerinden faydalanabilirsiniz. Gelişen teknoloji ile birlikte, online terapi oldukça sıkça uygulanan bir tedavi yöntemi olarak öne çıkar. Online Terapi ile uzak mesafede yer alan psikologlar ile de temasa geçebilir, ulaşabileceğiniz uzman sayısın da artırabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak direkt olarak psikoloğa da giderek, yüz yüze iletişim sağlayabilirsiniz.

Kaza Sonrası Araba Kullanma Korkusu ve Sürücü Psikolojisi

Online terapi oldukça iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor. Psikologların büyük bir kısmı, terapilerini online olarak yapıyor. Böylelikle evinizden de tehlike altında olmadan terapi alma fırsatına erişebilirsiniz.

Online terapiler üç farklı şekilde yapılabiliyor. Anlık mesajlaşma, görüntülü konuşma (Skype vb. gibi programlar aracılığıyla) ve telefon görüşmesiyle online terapi hizmetinden faydalanmanız mümkün hale geliyor.

Online terapilerde ücretlendirme, tıpkı yüz yüze yapılan terapilerdeki gibi yapılıyor. Saat ve seans odaklı olan bu sistem, kafanızı karıştırmayacak ödeme yöntemlerini içinde barındırıyor. 

Online Terapi Avantajları

Online terapi sayesinde ulaşılabilirlik artmış durumdadır. Yüz yüz yapılan terapilerde, sadece size yakın olan uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Ancak online terapide, size yardımcı olabilecek psikolog sayısı bir hayli fazladır. Bu şekilde, size en çok yardımcı olabileceğini düşündüğünüz psikolog ile görüşebilir ve terapiye en kısa zamanda başlayabilirsiniz. 

Kaza Sonrası Araba Kullanma Korkusu ve Sürücü Psikolojisi

Online terapiler, ruh sağlığı merkezindeki ambiyansı sevmeyen ve sosyal fobisi olan kişiler içinde son derece önemli bir seçenektir. Ev rahatlığında daha sağlıklı bir terapi alabilirsiniz. Bu şekilde hem kendinizi zorlamaz hem de tedaviye daha uygun hale gelirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir, Neden Olur?

Araba kullanma korkusunu nasıl yenerim?

Araba kullanma korkusunu yenmek için hipnoterapi ile bilinçdışı zihninizle iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Araba sürme korkusu bilinçdışı bir algıdır. Bilinçdışı düşünme süreçleri üzerinde çalışmak için en uygun yöntemlerden birisi hipnoterapidir.

Panik yapmadan araba nasıl kullanılır?

Panik yapmadan araç kullanmak için uzman kişilerden yardım alabilir, diğer sürücülerin olumsuz yorumlarına takılmayıp kendi işinize odaklanabilir, stres seviyeniz arttığı zaman nefes egzersizleri yapabilir, doğru pozisyonda araç kullanabilir, trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde araba kullanabilirsiniz.

Araba sürme fobisi nedir?

Modern çağ ile birlikte insanların deneyimlediği korku ve kaygı tipleri günümüzün getirileriyle uyumlu hale gelmiştir. Araba sürme fobisi hayat kalitesini düşüren, korku ve panik atak semptomlarının ortaya çıkabileceği bir kaygı türüdür.

Araba sürmekten neden korkuyorum?

Araba kullanma korkusu bir araç kazasından sonra gelişebilir. Travma sonrasında stres bozukluğunun bir parçası da olabilir. Bu korku daha sonrasında sosyal fobi, panik bozuklukları, korku, agorafobi gibi farklı anksiyete bozukluklarına da neden olabilir.

Araç sürerken panik nasıl engellenir?

Araç sürerken çok fazla panik oluyorsanız sizin gibi araç sürerken panik olan insanlarla sohbet etmeyi deneyin, panik atak geçirdiğiniz zaman araçtan inmeyin, atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine odaklanmayı deneyin, yalnız olmadığınızı hatırlayın, panik atağın bir zihin durumu olduğunu bilin.

Hız fobisi nedir?

Yüksek hızdan korkulma durumuna hız fobisi denir. Daha çok yaşlı bireylerde meydana gelen bu durum yenilmesi en zor fobilerden birisidir. Araç çok yavaş gitse dahi kişi hızlıymış hissine kapılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.