Milattan Önceye Dayanan Kayseri'nin Tarihi

Kayseri 5000 yıla uzanan tarihi ile Anadolu'nun cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir. İşte sizler için derlediğimiz Kayseri'nin tarihi...
Milattan Önceye Dayanan Kayseri'nin Tarihi

Kayseri'nin Tarihi ve Gezilecek Tarihi Yerler

İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Kayseri'nin tarihi milattan önceye kadar dayanmaktadır. O günden bu güne sürekli olarak gelişen Kayseri'nin tarihi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

İşte tarihten bu yana ticaretin merkezlerinden biri olan Kayseri'nin tarihi;

Kayseri'nin Tarihi

Kayserinin Tarihi

Anadolu'nun gelişmiş ticaret ve sanayi merkezlerinden biri olan Kayseri tarihi ve doğal güzellikleriyle de adından söz ettirmektedir. Pek çok tarihi eser ve yerleri ile çok eski bir yerleşim merkezi olduğu kanıtlanan Kayseri'de, bulunan en eski eserler MÖ 15. yüzyıla ait Asur ve Hitit kitabe ve sanat eserleridir. Bulunan bu eserler "Kültepe" ve "Karahöyük" bölgelerinde yer almaktadır. Kayseri tarihi ile ilgili bilinmesi gerekenler kısaca şu şekildedir;

  • Kayseri çevresindeki en eski yerleşim alanı, şehrin 20 km kuzey doğusunda bulunan Kaniş Höyüğüdür.
  • Merkezde, eski Tunç Devri, Asur Ticaret Kolonileri ve Hitit Çağları’na ait birçok belge bulunmuştur.
  • M.Ö. 8 yüzyılda, Roma İmparatoru Ceasar'ın adına itafen "Ceasarea" adı verilmiş olan bölge, 2000 senedir Kayseri ismi ile anılmaktadır.
  • M.S.193-211 tarihleri arasında şehir stadyumu yapılmış ve önemli Roma şehirlerinde olduğu gibi birçok yarışmanın merkezi olmuştur.
  • Roma İmparatorluğunun Doğu ve Batı olarak ikiye bölünmesi ile, Kayseri doğuda kaldığı için Bizans Şehri olmuştur.
  • Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın 1071 tarihinde Malazgirt'te Bizans ordularını yenmesiyle Anadolu kapıları Türklere açıldı.
  • Selçuklu ordusunun 1243 tarihinde yapılan Kösedağ Meydan Savaşı ile Moğol ordusuna yenilmesi, Türk tarihinde bir dönüm noktası olmuş ve artık Anadolu'da Moğol hakimiyeti başlamıştır.
  • Fatih Sultan Mehmet zamanında, Gedik Ahmet Paşa tarafından Karamanoğulları Beyliği'ne son verilerek, Karaman, Konya ve Kayseri Bölgeleri Osmanlı toprağına katıldı.

Kayseri İli Tarihi ve Turistik Yerler

1. Kayseri Kalesi

Kayserinin Tarihi

Kayseri Kalesi, Kayseri merkezde bulunmaktadır. Geçmişten günümüze hala aynı yapıdadır. M.Ö 238- 244 tarihine ait olduğu belirtilmektedir. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Karamanoğlu ve Osmanlılar devrinde tamir edilerek kullanılmıştır. Kale hala yapısı ile dikkat çekmektedir.

2. Melikgazi Kalesi

Kayserinin Tarihi

Melikgazi Kalesi, Pınarbaşı yakınlarında yer alan, Melikgazi köyünde çevre araziye hakim bir konumdadır. Bu nedenle yolları kontrol altında tutmak amacı ile yapılmıştır. Zamantı Kalesi olarak da bilinen kale, birçok devlet tarafından kullanılmış ve Selçuklu döneminde tadilat görmüştür.

3. Şahmelik Kalesi

Kayserinin Tarihi

Develi ilçesinin Şahmelik köyü yakınlarındadır. Romalılar döneminde yapılan kale, Bizanslılar tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde bu kale harap bir hale gelmiştir.

4. Develi Kalesi

Kayserinin Tarihi

Develi Kalesi Bizans dönemine ait bir eserdir. Kalenin görüntüsü yıkık bir şekildedir. Günümüze gelene kadar harap olmuştur.

5. Hunad Hatun Külliyesi

Kayserinin Tarihi

Hunat Hatun Medresesi, Kayseri merkezde yer almaktadır. Anadolu Selçukluları devrinde yapılan ilk külliyelerdendir. 1237 yılında inşa ettirilmiştir. Daha önce arkeoloji müzesi olarak kullanılan medrese, şu an hediyelik eşya satan mağazalar tarafından kullanılmaktadır.

6. Kölük Camii ve Medresesi

Kayserinin Tarihi

Selçuklu dönemine ait olan eser 13.yüzyıla aittir. Selçuklu kumandanlarından Mazaffereddın Mahmud'un kızı Atsız Elti Hatun yaptırmıştır. Depremden zarar gören yapıyı, Kölük Şemseddin tamir ettirmiştir. Camii özellikle mihrabı ve çinileriyle oldukça meşhurdur.

7. Hacı Kılıç Camii ve Medresesi

Kayserinin Tarihi

Selçuklu vezirlerinden Ebu Kasım Ali Tusı tarafından yaptırılmıştır. Dışarıdan kale gibi gözüken Cami ve medresenin taş işçiliği de oldukça dikkat çekicidir.

8. Ulu Camii

Kayserinin Tarihi

Selçuklu dönemine aittir. 12. yüzyılda Melih Mehmed Gazi tarafından yaptırılmıştır. Çeşitli zamanlarda tamir gördüğü için orijinalliğini kaybetmiştir. Anadolu'daki ilk Türk camilerinden biri olan Ulu Camii'nin minaresi Türkiye'nin en uzun minârelerindendir.

9. Fatih Sultan Mehmed Camii

Kayserinin Tarihi

1478'de Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Kale içinde olduğundan Kale Camii olarak da bilinir.

10. Develi Ulu Camii

Kayserinin Tarihi

Develi ilçesinde yer alan Camii, 1281'de Göçer Araslan ve eşi Saad tarafından yaptırılmıştır. Mihrabı oldukça süslü olduğu için dikkat çekmektedir.

11. Avgunlu Medresesi

Kayserinin Tarihi

Avgunlu Medresesi, 13. yüzyılda yapılmıştır. Medrese, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden restore edilmiştir.

12. Sahibiye Medresesi

Kayserinin Tarihi

Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata tarafından 1267'de yaptırılmıştır. Medresedeki geometrik işlemeler, Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir.

13. Çifte Medrese (Şifaiye Gıyasiye Medresesi)

Kayserinin Tarihi

Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına vasiyeti üzerine 1205'te vakıf olarak yaptırılmıştır. Dünyada ilk tıp fakültesidir. Kapısı ince işlemeleri ile Selçuklu taş işçiliğinin ilginç örneklerindendir.

14. Sultan Hanı

Kayserinin Tarihi

Sultan Hanı, Bünyan ilçesine bağlı Sultanhanı köyündedir. Kitabesinden 1236'da yapıldığı anlaşılmaktadır. Avlusunda kare planlı köşk mescid bulunmaktadır.

15. Tekgöz Köprüsü

Kayserinin Tarihi

Tekgöz Köprüsü, Kızılırmak üzerinde yer almaktadır. Kitabesinden 1203'te, Rükneddin Süleyman tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Köprünün uzunluğu 120 metre, genişliği ise 27 metre kadardır.

16. Karatay Hanı

Kayserinin Tarihi

Kayseri-Malatya yolundadır. Atabey Emir Celaleddin tarafından 1240 senesinde yaptırılmıştır. Bezemeli kapısı oldukça güzel ve dikkat çekicidir.

17. Çifte Kümbet

Kayserinin Tarihi

Çifte Kümbet, Sivas Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1247'de Sultan Birinci Keykubad, eşi Melike Adile için yaptırmıştır.

Benzer İçerik Önerileri
Kayseri'de Gezilip Görülmesi Gereken YerlerKayseri'nin Meşhur Lezzetleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum