Kayrak Taşı Nedir? Fiyatları Nelerdir? | Döşeme ve Kaplama

Kayrak taşı: estetik görünümü, yanmaz dokusu, dayanıklı yapısıyla birçok zemin, iç ve dış mekan tasarımlarında kaplama olarak tercih edilmektedir.
Kayrak Taşı Nedir? Fiyatları Nelerdir? | Döşeme ve Kaplama

Kayrak Taşı (Arduvaz) Nedir?

Kayrak Taşı Nedir

Kayrak , ince taneli ve yapraklanmış bir metamorfik kayaç türüdür. Metamorfik kayaçlar, metamorfizma adı verilen bir süreç olan mevcut kayaların şeklindeki değişimden oluşur. Kayrak, özellikle  şeyl veya çamur taşının düşük dereceli metamorfizması yoluyla, kayaçların katmanlaşması veya yapraklanmasından kaynaklanmaktadır. İnce plakalara kolayca ayrılabilen kayrak taşı, esas olarak mika, klorit ve kuvars tanelerinden oluşur ve ayrıca kalsit, pirit, hematit ve diğer mineralleri de içerebilir. Çoğu arduvaz griden siyaha renklidir, ancak kaya mineral içeriğine bağlı olarak kırmızı veya yeşil olabilir. 

Doğal taşlar arasında yer alan kayrak taşı, özellikle nehir ve akarsu yüzeylerinde sıklıkla bulunmaktadır.  Kayrak, büyük ölçüde metamorfik geçmişi nedeniyle çok güçlü ve dayanıklı bir kayadır ve sonuç olarak inşaat ve endüstriyel uygulamalarda çeşitli kullanımlara sahiptir. Aynı zamanda kayrak taşı yanmaz olması ve iyi bir elektrik yalıtkanı olması nedeniyle çatı ve zemin yapımında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Öte yandan günümüzde dekorasyon alanında da sıklıkla kullanılan kayrak taşı, iç ve dış mekan tasarımlarında duvar kaplamada, şömine, bahçe, park, fırın, baca ve % 0,4'ün altındaki düşük su emme indeksi nedeniyle çatı kaplama malzemesi olarak yaygın olarak kullanılır, don hasarına ve donmaya bağlı kırılmalara karşı oldukça dirençlidir.


Kayrak Taşı Nerelerde Kullanılır?

Kayrak Taşı Nedir

Kayrak, maruz kaldığı metamorfizma derecesine bağlı olarak esas olarak kil minerallerinden veya mikalardan oluşur. Şeyl içindeki orijinal kil mineralleri, artan ısı ve basınç seviyeleri ile mikalara dönüşür. Kayrak ayrıca bol miktarda kuvars ve az miktarda feldispat , kalsit , pirit , hematit ve diğer mineralleri içerebilir. Bu taşın günümüzdeki kullanım alanlar:

  • Çatı kaplama
  • Döşeme
  • Kaplama
  • Dekoratif
  • Dekorasyon

Son yıllarda bir hayli popüler hale gelen kayrak taşı, genellikle bahçelerde, site duvarlarında, yollarda, çatılarda, şöminelerde, parklarda, fırın ve bacakalarda hatta iç mekan tasarımlarında sıklıkla tercih edilmektedir.  Taşı bu denli popüler kılan şey son derece güçlü, esnek, dayanıklı, uzun ömürlü, yanmaz, su geçirmez ve eşsiz bir dekoratif görünüme sahip olmasıdır. Tüm bu özellikleriyle birçok kişi "Kayrak taşı döşeme nasıl yapılır?" veya "Kayrak taşı kaplama nasıl yapılır?" gibi soruların yanıtı aramaktadır.


Kayrak Taşı Döşeme Nasıl Yapılır?

Kayrak Taşı Nedir

Kayrak taşı döşeme işleminin yapılacağı alanın iyice temizlenmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir. Bozuk ve engebeli bir zemine kayrak taşı döşemek, istediğiniz görüntüyü vermeyebilir. Bu yüzden her daim taşın döşeneceği alanda düzleştirme ve temizleme çalışmalarının yapılmasına özen gösterilmelidir. Hemen ardından temizlenen ve düzeltilen yüzeye döşemenin yapılacağı alanı tahta plakalarla çevreleyerek beton dökebilir, böylelikle daha pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz. Hemen ardından kayrak taşı döşeme yapılacak alana yerleştirilmeden önce yapıştırıcı harç sürülür ve istenilen boyut, şekil ya da desene göre kayrak taşı döşenir. 


Kayrak Taşı Kaplama Nasıl Yapılır?

Kayrak Taşı Nedir

Kayrak taşı kaplama işlemi de tıpkı döşeme işlemi gibi oldukça kolay ve zahmetsiz bir işlem olacaktır. Kaplama işlemi her ne kadar kolayn görünse de, ustalık gerektiren ufak detayların olduğunu hatırlatmakta fayda var. Öncelikle kayrak taşı kaplama yapılacak alana göre boyutlandırılır ve şekillerine akrar verilir. Hemen ardından iç veya dış mekan duvarı üzerinde bir harç hazırlanarak sürülür. Hazırlanan harcın üzerinen aralarında bosluk olacak şekilde kayrak taşı kaplama işlemi yapılır. Sonrasında taşın araları harç ile doldurularak dayanıklılığı arttırılır. 


Kayrak Taşı Fiyatları

Kayrak Taşı Nedir

Kayrak taşı fiyatı, bu taşın kullanım alanına bağlı olarak döşeme ve kaplama alanının büyüklüğüne, taşın ağırlığına, taşın kalitesine, taşın rengine ve ton sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama m2 fiyatının 50 TL'den satıldığı kayrak taşı, 1 ton alımlarda yaklaşık 250 TL'ye denk gelmektedir. 13 m2'lik bir alanın bu taşla kaplanması için yaklaşık 1 ton kayrak taşı gerekmektedir. 8 m2'lik bir alanın bu taşla döşenmesi için aynı şekilde 1 ton kayrak taşı gerekmektedir. Kullanım alanına bağlı olarak satın almanız gereken kayrak taşı müşteriler tarafından genellikle İstanbul kayrak taşı fiyatları, Ankara kayrak taşı fiyatları ve İzmir kayrak taşı fiyatları şeklinde aratılmaktadır. 

Kayrak taşı fiyat almak için:  https://www.tasmerkezi.com/kayrak-tasi/

Önerilen İçerik: Bordür Taşı Nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum