Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Belirtileri ve Ameliyatı

En çok görülen fıtık tiplerinden biri olan kasık fıtığının nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Kasık Fıtığı Nedir? Kasık Fıtığı Belirtileri ve Ameliyatı

Kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık şeklinde karakterize edilen kasık fıtığı, akut olarak belirti göstermemektedir. Bel, kasık ve karın bölgesinde ağrı yapan kasık fıtığı tedavi edilmediği takdirde büyük problemlere sebebiyet verebilir. Bu içeriğimizde kasık fıtığının nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyat sonrasında yapılması gerekenleri bir araya getirdik.

İşte kasık fıtığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Kasık Fıtığı Nedir?

kasık fıtığı

Fıtık problemi vücudun birçok bölümünde ortaya çıkabilen sorunlardan biridir. Bel ve boyun fıtığının yanı sıra en çok görülen fıtıklardan biri olan kasık fıtığı, karın duvarı fıtıklarının %90’ını oluşturmaktadır.

Kadınlara kıyasla erkeklerde 7 kat daha fazla görülen kasık fıtığının erkeklerde daha çok görülmesinin nedeni yapısal farklılıktır. Kasık fıtığı riski ilerleyen yaşla birlikte artar. Yapılan araştırmalarda 70 yaş üzerindeki her iki erkekten birinde kasık fıtığına rastlanılmıştır.

Kasık fıtığının sağ tarafta daha çok görüldüğü ifade edilmektedir. Ek olarak kasık fıtığı ileri yaşlarda daha çok görülse de bazı etkenlere bağlı olarak gençlerde de görülebilir. Bu yüzden ben gencim bana bir şey olmaz gibi bahanelere başvurmayın.

Kasık Fıtığı Neden Olur?

kasık fıtığı

Kasık fıtığının birçok sebebi bulunuyor. Kasık fıtığının nedenleri arasında yaşlılık, aşırı kilo kaybı, aşırı kilo alma, ıkınma, ağır egzersiz, sigara kullanımı, kronik kabızlık, prostat, kronik öksürük, travmalar, kronik akciğer hastalıkları, idrarda zorlanma, hamilelik, genetik faktörler ve bağ dokularının zayıflaması yer alıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler kasık fıtığında en çok karşılaşılan sebeplerdir. Bu sebepleri ortadan kaldırdığınız takdirde kasık fıtığına yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yaşam tarzınızda değişikliklere gitmektir.

Kasık Fıtığı Çeşitleri Nelerdir?

kasık fıtığı

Kasık fıtığının üç farklı çeşidi vardır. Bunlar direk, indirek ve femoral kasık fıtıklarıdır. Doğumsal fıtıklardan biri olan direk kasık fıtıkları, kasık kanalının sonradan ve kendiliğinden açılması sonucunda ortaya çıkar. Direk kasık fıtıkları, genellikle çocuklarda ve gençlerde görülen bir durumdur.

İndirek Kasık Fıtıkları ise adelede oluşan yırtığa bağlı olarak meydana gelen fıtıklardır. Adeledeki yırtıktan dışarı çıkan indirek kasık fıtıkları, direk kasık fıtıklarının aksine ilerleyen yaşlarda ve sporcularda görülür. Ani kilo kaybı, aşırı fiziki zorlanma, kronik öksürük, ıkınma ve yaşlanmaya bağlı olarak adele yırtılması meydana gelebilir.

Femoral delikten çıkan fıtık, diğer fıtıklara kıyasla en az görülen fıtık çeşididir. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok görülür. Genellikle gebelik ve fiziksel zorlanma sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

kasık fıtığı

Kasık fıtığı kendini birçok belirtiyle beraber göstermektedir. Ancak bu belirtiler farklı hastalıkların belirtileriyle benzer oldukları için kendini gizleyebilmektedir. Kasık fıtığının belirtileri arasında bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz, dışkı çıkaramama, ateş, artmış nabız, hızla şiddetlenen karın ve kasık ağrısı, morarma ve kızarma bulunuyor.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra teşhisi koyacaktır. Ondan sonra da gerekli tedavi yöntemlerine başlayacaktır.

Kasık Fıtığı Teşhisi

kasık fıtığı

Kasık fıtığından şüphelenmeniz durumunda bir an önce genel cerrahi uzmanına başvurmalısınız. Kasık fıtığı teşhisinde genellikle fizik muayene yeterli olsa da bazı durumlarda ultrasonografi gibi tetkikler istenilebilir. Ancak nadiren tomografi gibi ileri görüntüleme yöntemleri gerekebilir.

Kasık Fıtığı Tedavisi

kasık fıtığı

Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi ameliyattır. Fıtık zamanla kendiliğinden geçmez ve ilaçla iyileşmez. Aksine ihmal edilen ve tedavi edilmeyen fıtıklar büyüyerek ciddi sonuçlara yol açabilir. Fıtık ameliyatında bağırsağın kese içine giren bölümü yeniden karın boşluğuna yerleştirilir. Kese kaldırılarak etrafındaki kaslar kuvvetli ilmeklerle veya özel malzemelerle yama yöntemi ile kapatılır.

Fıtık ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak fıtığın büyüklüğü, türü, hastanın yaşı ve sağlık durumu, ameliyat sırasında risk oluşturabilir. Uzmanlar ameliyat için en uygun zamanın “ilk fırsat” olduğunu belirtmektedir. Çocuklarda görülen fıtıklarda ise yaş ne kadar küçükse tedavinin o kadar kolay olduğu söylenmektedir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası

kasık fıtığı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tek tedavi yöntemi ameliyat olan kasık fıtığı, bu yüzden oldukça dikkatli yaklaşılması gereken rahatsızlıktır. Kasık fıtığı ameliyatı olduktan sonra dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunuyor.

Ameliyat sonrasında bir hafta kadar iş ortamından uzak durulması ve istirahat edilmesi gerekiyor. Normal günlük aktivitelerde herhangi bir engel olmasa da iki hafta kadar kasığı kullanmayı gerektiren işlerden uzak durmalısınız. Özellikle araba kullanmak ve cinsel ilişkiye girmek bu dönemde uzak durulması gereken aktivitelerdendir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?Fıtık Nedir?
Fıtıktan Korunmanın YollarıMide ve Diyafram Fıtığı Nedir?

Kasık fıtığı ağrısı nerelere vurur?

Kasık fıtığı karın ve kasık bölgelerinde hissedilir. Nadiren de olsa bele vuran kasık fıtığı erkeklerde testislere de vurabilmektedir. Bu yüzden kasık fıtığınız varsa bir an önce uzman bir doktora başvurmalı ve tedavi olmalısınız.

Kasık fıtığı ne gibi rahatsızlık verir?

Kasık fıtığı en çok ağrı ve şişkinliğe neden olmaktadır. Özellikle kasık bölgesindeki şişlik ile bu fıtık türünü anlayabilirsiniz. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Bu bölgede aynı zamanda yanma ve acı da görülebilir.

Kasık fıtığı kimlerde görülür?

Kasık fıtığı rahatsızlığı herkeste görülebilen bir hastalıktır. Bebeklerden yaşlılara kadar herkeste görülebilen kasık fıtığı, genellikle erkeklerde görülmektedir. Kadınlarda da görülse de daha nadir olarak karşılaşılmaktadır.

Kasık fıtığı ağrısı bacağa vurur mu?

Kasık fıtığı bacağa vuran bir rahatsızlık değildir. Ancak bel fıtığı olarak bilinen disk hernilerinde bu durum tam tersidir. Fıtık bölgesinde baskı altında kalan sinirler yüzünden bel ağrısı, bacaklarda ağrı, uyuşukluk ve his kaybı ortaya çıkabilir.

Kasık fıtığı ne zaman tehlikeli olur?

Normalde içeri girip çıkan fıtık bir gün dışarıda sıkışıp kalabilir. Bu duruma fıtık boğulması denmektedir. Acil bir durum olan fıtık boğulmasının düzeltilmesi için mutlaka bir tıbbi yardım gereklidir. Boğulmuş fıtık kesesinin içerisinde barsaklar kalmışsa bu durumu daha tehlikeli yapmaktadır. Bu durumda acil ameliyat gereklidir.

Kasık fıtığı karın ağrısı yapar mı?

Kasık fıtığı kimi durumlarda mide bulantısına, kabızlığa ve kusmaya neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların neden olduğu karın ağrısı da kişide görülebilir. Dolayısıyla kasık fıtığının karın ağrısı yapabileceğini söyleyebiliriz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum