Elde Sinir Sıkışması Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Karpal tünel sendromu olarak da bilinen elde sinir sıkışmasının nedenlerini, belirtilerini, egzersizlerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Elde Sinir Sıkışması Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Çoğu kişinin maruz kaldığı ve iş yapmaz hale gelmemize neden olan sinir sıkışmaları, oldukça can sıkıcı problemlerden birisidir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bu rahatsızlık çoğu zaman mesleki nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu içeriğimizde elde sinir sıkışması neden olur, nasıl geçer, tedavi edilmezse ne olur, egzersizleri nelerdir, teravisi ve ameliyatı nasıl olur gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte elde sinir sıkışması hakkında bilinmesi gerekenler...

Elde Sinir Sıkışması Nedir?

Elde Sinir Sıkışması

Elde sinir sıkışması birçok kişide görülmektedir fakat genellikle bazı meslek gruplarından görülen bir rahatsızlıktır. Ellerde oluşan sinir sıkışması tıp dilinde Karpal Tünel Sendromu olarak adlandırılmaktadır.

El parmaklarının hareketinde ve hissinin sağlanmasında etkisi olan median sinirinin el bileği bölgesinde sıkışması sebebiyle bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu durum sinir sıkışması rahatsızlıklarında en sık görülen durumdur.

Elde Sinir Sıkışması Belirtileri

Elde Sinir Sıkışması

Elinizde sinir sıkışması olması durumunda bazı belirtiler görülmektedir. Bunlar ağrı, uyuşma, hareketsizlik, karıncalanma, parmaklarda şişlik ve sertlik, orta parmak, işaret parmak ve baş parmakta elektriklenme, omuz ve dirseğe yayılan şiddetli ağrılardır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler elde sinir sıkışmasında görülen semptomlardır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız bir an önce uzman bir doktora başvurmalı ve gerekli tedaviyi olmalısınız. Aksi takdirde sinir sıkışması felç oluşumuna kadar gidebilmektedir.

Elde Sinir Sıkışması Neden Olur?

Elde Sinir Sıkışması

Elde sinir sıkışmasının altında yatan birkaç sebep bulunuyor. Bunlar el bileğinin aşırı kullanımı, hormon kaynaklı değişimler, genetik, bazı hastalıklar ve yaşın ilerlemesidir. Ancak çoğu zaman bu rahatsızlık el bileğinin aşırı kullanımı nedeniyle oluştuğunu belirtelim.

Yukarıda saymış olduğumuz sebepler elde sinir sıkışmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bu nedenleri hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor. Bunun dışında yapacağınız bazı egzersizler sayesinde sinir sıkışmasının oluşmasını önleyebilirsiniz.

Elde Sinir Sıkışması Tanısı Nasıl Koyulur?

Elde Sinir Sıkışması

Ellerde sinir sıkışma belirtileri olan kişiler doktora başvurmalıdır. Bu durumda kesin tanı koymak için genellikle EMG testi yapılmaktadır. EMG testi ile kesin tanı koyulmaktadır. Elektrofizyolojik ve klinik bulgular tanı koymakta yeterlidir fakat bazı vakalarda manyetik rezonans görüntüleme gerekebilmektedir.

Elde Sinir Sıkışması Tedavisi

Elde Sinir Sıkışması

Ellerde yaşanan sinir sıkışması ilk olarak egzersizle tedavi edilmeye çalışılır. Egzersiz tedavisinde amaç el bileğinin hareket ettiren tendonların gevşemesini sağlamaktır. Bu tedavide doktorun önerdiği egzersiz hareketlerinin uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Egzersizin yanı sıra ortopedik malzemeler kullanılarak da kişideki ağrı ve diğer şikayetler azaltılmaya çalışılmaktadır. Ancak yaşanan sinir sıkışması çoğu zaman cerrahi tedavi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Bu rahatsızlığın kesin tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Siyatik Ağrısı Neden Olur?Bacakta Sinir Sıkışması Nedenleri ve Tedavisi
Nevralji Nedir ve Neden Olur?Guillain Barre Sendromu Nedir?
Sinir Sıkışması Nedir?İmpingement Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Elde sinir sıkışması olduğunu nasıl anlarız?

Sinir sıkışması olduğunu anlamak için semptomlara bakmanız gerekiyor. Gece uykudan uyandıran el uyuşmaları, sıkılaşma görülen bölgedeki şişlikler, kaslarda güçsüzlük, hareket etmede zorlanma ve sinirlerin bulunduğu alanda ağrı ya da sızı bu sinir sıkışmasının belirtilerindendir.

Elde sinir sıkışması nasıl geçer?

Sinir sıkışmasını geçirmek için en çok fizik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. En fazla tercih edilen araçlarının başında ultrason, parafin, lazer, manyetik alan tedavileri ve su tedavisidir.

Sinir sıkışması evde nasıl tedavi edilir?

Sinir sıkışmasını evde tedavi etmek için bazı bitkisel yöntemleri kullanabiliriz. Bu yöntemler arasında en çok kereviz önerilmektedir. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesine yardımcı olan besinlerden birisidir. Kereviz suyuyla beraber içeceğiniz patates suyu da siyatik sinir ağrılarını hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Elde sinir sıkışmasına ne sebebiyet verir?

Elde görülmesinin en büyük nedenleri stres, ağır yük kaldırmak, duruş bozuklukları, obezite, bilgisayar kullanımı, spor aktiviteleri ve genetik faktörlerdir. Bu nedenler yüzünden vücudumuzun çeşitli bölgelerinde sinir sıkışması oluşmaktadır.

Elde sinir sıkışması tedavi edilmezse ne olur?

Elde sinir sıkışması mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ertelenen tedavi beraberinde felç riskini getirmektedir. Doğru zamanda müdahale edilmeyen sinir sıkışmaları kas atrofisine neden olmaktadır. Bu da kas erimesine neden olmaktadır.

Elde sinir sıkışmasına sıcak su iyi gelir mi?

Sinir sıkışmasına iyi gelen şeylerden birisi de sıcak sudur. Kaynar olmayacak bir ısıda duş alarak ya da sıcak su torbası ile elinizi ısıtarak bölgeyi rahatlatabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum