Kardiyo Antrenmanları ile Kas Yapılır mı?

Kardiyo egzersizleri genelde kilo vermek isteyenlerin tercihidir. Kas yapmak isteyenler için ise gereksiz olarak görülür? Peki gerçekten gereksiz mi?
Kardiyo Antrenmanları ile Kas Yapılır mı?

Kardiyo ile Kas Yapmak Mümkün mü?

Kardiyo egzersizleri ile kas yapmak mümkündür. Ancak kardiyo egzersizleri tek başına kas kazanmak için yeterli olmayabilir. Kas yapmak için düzenli ağırlık antrenmanları ve beslenme programı da gereklidir.

Ayrıca, kardiyo egzersizleri vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kas kütlesinin artmasını sağlar. Her ne kadar kardiyo ile kas yapmak tek başına mümkün olmasa da, kardiyo egzersizleri diğer antrenmanlarla birlikte düzenli olarak yapıldığında vücudunuz daha kaslı gözükecektir.

Çoğu vücut geliştirici, kas inşa etmek ve hacim kazanmak için çabalar. Kardiyo egzersizleri ile bu kasları kaybedeceğinden korkar. Kardiyo egzersizleri yaptığınızda, kalp atışlarınız uzun süre yüksek ritimde tutulur ve yüksek kalori harcanır.

Kardiyo Antrenmanları ile Kas Yapılır mı?

Harcanan kaloriler için gerekli enerjinin nasıl sağlandığı önemlidir. Vücut bu konuda farklı yöntemler kullanır. Depolarında tuttuğu glikozu, proteini ve yağları kullanarak gerekli olan enerji ihtiyacını karşılar.

Vücutta bulunan glikoz, genelde karaciğer ile kaslarda depolanır. Ani ihtiyaç durumlarında enerji üretiminde ön sırada yer alır. Enerji potansiyeli en yüksek olan yağlar da vücudun imdadına yetişen diğer kaynaklardır. Yağ kullanımı vücut için çok önemlidir.

Yağ dokusu fazla olduğu için ve molekül bazında değerlendirildiğinde glikoza göre iki kat daha fazla enerji ortaya çıkardığı için değerlidir. Metabolizma, yağları ilk kaynak olarak kullanmak istemez. Protein konusuna gelince kasların temel yapısını meydana getiren proteinlerdir. Enerji ihtiyacı esnasında proteinler de kullanılır ve protein kullanımı demek kasların erimesi demektir.

Sporcular kas yapmak için çabalarken mevcut kaslarından olmamak için kardiyo egzersizlerine kötü gözle bakmaktadır. Kardiyonun asıl amacı kilo vermektir. Kilolu insanlara tavsiye edilen ve hızlı sonuçlar alınan yöntem olması, sadece kilo vermek isteyenlere özelmiş gibi algılanmasına sebep olmuştur.

Aynı zamanda kondisyon ve dayanıklılık sağladığı için sporcular tarafından sıkça tercih edilirler. Vücut geliştiriciler yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı genelde tercih etmezler. Bu yanlış bir düşüncedir ve yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Vücut geliştiriciler hacim kazanmak için zorladıkları vücutlarını iyi beslenerek tamir etmeye ve böylece yeni kasları inşa etmeye çalışırlar. Kas geliştirmek için en önemli konunun beslenme olduğu kabul edilir.

Ancak yapılan araştırmalar kasların gelişimi için kardiyonun olmazsa olmazlar arasında olduğunu göstermektedir. Kardiyo vücuttaki kan damarlarını arttırır ve onları genişletir. Kalbin daha iyi kan pompalamasına yararlıdır. Kasları besleyen şeyin kan olduğunu düşününce, damarların gelişmesi demek kaslara daha fazla oksijen ve daha fazla besin taşınması demektir.

Ne Zaman ve Nasıl Kardiyo Yapılmalı?

Vücuttaki damar ağının kuvvetlenmesi, vücudun yenilenme hızını arttırır. Kan ne kadar hızlı ve ne kadar rahat ulaşırsa o bölgeye taşıyacağı besinler ile onarım hızını arttırır. Vücut geliştirmenin temelinde antrenman yaparak kasları parçalamak ve sonrasında onarmak suretiyle geliştirmek olduğunu düşününce bu sporla ilgilenenlerin arayıp da bulamadığı nimet tabiri yapılabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken konu ise ölçülü olmaktır.

Kardiyoda ölçü önemlidir. Uzun süreli yüksek tempolu kardiyo egzersizleri, vücuda yararlı değil zararlıdır. Özellikle kalp için zararlı bu yöntem kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Maraton sporcularını düşününce yaptıkları uzun koşular onların zorlu kardiyo süreçleri yapmalarını gerektirir.

Kondisyonun bu denli yüksek noktaya çıkarılabilmesi için metabolizma, bazı değişiklikler yapmak durumunda kalır. Örneğin maratoncuların kalp kasları diğer sporculara göre kısa ve büzüşmüş vaziyettedir. Bunun sebebi 40 km boyunca yüksek tempoda kan pompalayacak olması sebebiyle kendini korumak amacıyla evrimleşmesidir.

Yapılan araştırmalara göre insan vücudu, aynı tempoda uzun süreli hareketler yapmak yerine kısa süreli değişken tempolu hareketlere göre programlanmıştır. Uzmanlar bu konu hakkında avcılık zamanından beri insanoğlu tehlikelerden kaçmak için kısa süreli ani koşular yapabilmek üzere donatılmıştır der.

Ani patlama hareketleri her zaman vücutta yüksek etki yaratmaktadır. 30 dakikalık sabit tempolu koşu yerine bu süreyi 3 dakika yavaş, 3 dakika hızlı koşu şeklinde tamamlamak metabolizmayı daha canlı tutacaktır. Koşu bittikten sonra dahi metabolizma hızı düşmeyecek ve terleme devam edecektir.

Kardiyo Antrenmanları ile Kas Yapılır mı?

Kardiyo yaparken yukarıda bahsettiğimiz üzere vücut enerjiye ihtiyaç duyacak ve bu enerjiyi depolarından sağlamaya çalışacaktır. Depolarındaki değerli kasları yakmamak için ona gerekli enerji sağlanmalıdır. 

İşte bu noktada dikkat edilmesi gereken diğer önemli nokta beslenmedir. Kilo vermek için kardiyo egzersizi yapan kişiler az yemek yedikleri takdirde vücudun enerji ihtiyacını kaslardan karşılamasına engel olamazlar. Yani kilo verirler ama kas kaybı yaşarlar. Bunu önlemek için protein ağırlıklı beslenmek gereklidir.

Spor yapan kişilerin yiyerek kilo vermesi gerektiği konusu kas kaybını önlemek içindir. Kardiyo egzersizlerinde protein ile birlikte dengeli karbonhidrat ve yağ alımı gereklidir. Metabolizma eğer yeterli besin gelmiyorsa kendini kıtlık haline alarak daha uzun süre hayatta kalmak için içgüdüsel tepki vermektedir.

Kıtlık moduna giren metabolizma, aldığı besinleri yağ olarak depolama eğilimine geçerek zor günlere hazırlık yapacaktır. Bunun için ilk enerji kaynağı kasları kullanacak ve kas kaybına neden olacaktır.

Sonuç olarak kas yapmak isteyenler için kardiyo önemlidir. Kardiyo ile doğrudan kas yapılmaz ancak dolaylı olarak gelişim sağlanır. Kısa ve değişken tempolu yapılacak kardiyolar vücudunuzu şaşırtacak ve hem damarlarınızı hem de kaslarınızı yenilemeye yardım edecektir. 

İyi ve dengeli bir beslenme planıyla birleştirildiği takdirde kas kaybının önüne geçecek, sakatlanmaları önleyecek ve aynı zamanda kas yapılanmasını hızlandıracaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Evde Göbeği Eritmenin YollarıCinsel İlişkide Başarınızı Artıracak Egzersizler
Gıdı Yağları Nasıl Eritilir?Zayıflamak için Laktat Çalışması

Kardiyo antrenmanları kas yapar mı?

Evet, kardiyo antrenmanları kas yapmada yardımcı olabilir ancak tek başına yeterli olmayabilir. Ağırlık antrenmanları ve beslenme programı da kas yapmak için önemlidir.

Kas yapmak için en iyi kardiyo antrenmanları nelerdir?

En iyi kardiyo antrenmanları arasında yüksek yoğunluklu interval antrenmanları (HIIT), düzenli hızda koşu, bisiklet, yüzme gibi aktiviteler bulunabilir. Her kişinin vücut tipine ve hedeflerine göre farklı antrenmanlar daha uygun olabilir.

Kas yapmak için sadece kardiyo antrenmanı mı yeterli?

Hayır, sadece kardiyo antrenmanı yeterli değildir. Ağırlık antrenmanları ve beslenme programı da kas yapmak için gereklidir.

Kas yapmak için kardiyo antrenmanı yapmak zamanı ne kadar sürebilir?

Her kişinin vücut tipine ve hedeflerine göre farklılık gösterir ancak genellikle 30-60 dakika arası kardiyo antrenmanı yapmak yeterlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.