Karabük Hakkında Bilmedikleriniz

Karabük Batı Karadeniz bölgesinde bulunan ilimiz hakkında tüm bilinmeyenleri haberimizde bulabilirsiniz.
Karabük Hakkında Bilmedikleriniz

Karabük 1937 yıllarına kadar şimdi ilçesi olan Safranbolu' nun Öğlebeli Köyü'nün bir mahallesi imiş. Karabük 1995 yılında il statüsüne ulaşmıştır. Karabük hakkında diğer bilinmesi gerekenleri öğrenelim;

İsminin Hikayesi

Karabük' ün isminin nereden geldiğine bakacak olursak, üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan esinlenilerek Karabük ismini aldığı bilinmektedir. Kara ve Bük karaçalılık yer anlamına gelip, Karabük adının doğmasına neden olmuştur. Karabük topraklarında yaşayan Türkmen topluluklarınında Karabük cemaati adını bu şekilde aldıkları bilinmektedir.
 

karabuk-001.jpg

Tarihi

Karabük' te yazısız döneme ait pek kaynak olmaması daha doğrusu, Karabük' te bir arkeolojik kazı geçmişi olmaması tarihi boşluk olmasına sebep olsa da, ilçelerinden Eskipazar ve Ovacık'da yapılan bir takım arkeolojik kazılar sonucu, Karabük' de en eski yerleşim yerinin Eskipazar ilçesinde Yazıboy köyü olduğu ortaya çıkmıştır. Karabük' e Türkler'in yerleşmesi ise ilk olarak, Selçuklular tarafından gerçekleşmiştir.
 

karabuk-tarihi-001.jpg

Genel Bilgiler

Karabük yüzölçümü düşünüldüğünde % 60 ormanlarla kaplıdır. Karabük' de karasal iklim özellikleri görülür. Karabük her mevsim yağış alsada yazın büyük bir bölümü de kurak geçmektedir. Karabük ovaları eğimli ve engebeli özellik gösterir. Karabük' de günlük hayattaki yaşama gelecek olursak, Karabük tüm gelenek ve göreneklerine bağlı ve günümüzde hâlâ hepsini uygulayan ve nesilden nesile de sürdüren bir ilimizdir. Karabük'te doğum, evlenme, sünnet, askere gitme ve özel günlerde ( bayramlar vb.) pek çok gelenek uygulanır. Karabük ayrıca farklı bir öneme sahip şehirlerimizden. Karabük sanayileşme ile bir bütünlük oluşturmuş ve özdeşleşmiş şehrimizdir. Türkiye' deki ilk demir- çelik tesisi Karabük' te kurulmuştur. Ayrıca Karabük Cumhuriyet ilanından sonra kurulan ilk şehir olma özelliğindedir.
 

karabuk-demir-celik-fabrikasi-001.jpg

Ekonomisi

Karabük' de ekonomi çok geniş yelpazaye sahiptir. Ormancılık, tarım, organize sanayi, küçük sanayi, demir çelik sektörü, deri ve tekstil sanyi bunlardan en önemlileridir. Tarımsal anlamda çok çeşitli meyve hububat yetiştiriciliği ile dikkat çeker. Karabük' ün % 60' ının ormanlarla kaplı olduğu düşünülürse en büyük gelir kaynaklarından biri de ormancılıkdan sağlanmaktadır. Karabük' de 3 orman işletme müdürlüğü bulunmaktadır. Karabük' ün Türkiye ekonomisine en büyük katkısı ise, 1939 yılında kurulan Karabük Demir Çelik İşletmeleri'dir. Bu fabrikalarda çelik, demir, kütük, maden direği, metal, çelik döküm üretimi yapılmaktadır.
 

karabuk-ekonomi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.