İltihap ve Ödem İlacı Brokolinin 10 Faydası

Brokoli, vitamin deposu bir besindir. Sizler için brokolinin mükemmel faydalarını derledik. Hadi, hep birlikte brokolinin faydalarına bakalım...
İltihap ve Ödem İlacı Brokolinin 10 Faydası

Brokoli ülkemizde çok tüketilen bir besin değil fakat sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. En faydalı besinler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Brokoli insan sağlığı açısından birçok hastalığa karşı koruma sağlar ve engel olur. Brokoli üzerinde yüzlerce araştırma yapılmıştır. Araştırmalara göre 3 ortak sonuç elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre brokoli hücre yapısını korumakta ve kanser gibi hastalıkların oluşumunu engellemektedir.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

İçerisinde bolca C, K ve A vitamini bulunan brokoli, vücudun hastalıklara karşı direnci arttırır. Düzenli olarak tüketimi kanser riskini azaltır. Vücudun birçok bölgesine sağlıklı etki eden ve birçok hastalığa karşı savaşan brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. En iyisi biz mutfağınızdan brokoliyi eksik etmemeniz için brokolinin faydalarını sırasıyla anlatalım.

İşte brokolinin faydaları:

1. Kansere Karşı Etkilidir

Brokolinin Faydaları

Brokoli birçok biyoaktif bileşen ve sülforafan içerir. Bu bileşenler ve sülforafan sayesinde vücudun antioksidan seviyesi yükselir. Antimikrobiyal etki gösteren antioksidanlar çeşitli zararlı oluşumları engeller. Birçok araştırmaya göre brokoli mide, böbrek, meme, akciğer ve prostat gibi birçok kanser tipinin oluşmasını engeller, tümörler üzerinde gerileme etkisi gösterir.

2. Kan Şekerini Dengeler

Brokolinin Faydaları

Araştırmalara göre brokolide bolca bulunan sülforafan, kandaki insülin duyarlılığını artırıyor. Bu sayede kan şekeri düşüşe geçiyor. Bu sebeple diyabet hastalarının diyetlerinde sık sık brokoliye yer veriliyor. Salata ve yemeklerinize brokoli ekleyerek kan şekeri hastalıklarından korunmak mümkün.

3. Kolesterole İyi Gelir

Brokolinin Faydaları

Birçok sebze gibi brokolide de bolca lif bulunur. Ayrıca kalp sağlığına iyi gelen birçok vitamin de brokolide saklıdır. Brokoliyi sık tüketenlerde kötü kolesterolün düşüşe geçtiği, iyi kolesterolün arttığı gözlemlenmiştir. Kolesterole ve kalp sağlığına iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanan brokoli ile kalp krizi gibi önemli sorunlardan korunabilirsiniz.

4. İltihabı ve Ödemi Azaltır

 Brokolinin Faydaları

Brokoli suyunun faydalarından bir diğeri de iltihap söktürücü olması. Brokolide bulunan biyoaktif bileşenler, flavonid ve kaempferol ödem ve iltihaplar üzerinde üstün bir etki gösteriyor. Vücut dokularında biriken ödem ve iltihapla savaşan bu bileşenler, ödemin vücuttan daha hızlı atılmasına imkan tanıyor. Birçok diyette ve detoks suyunda da brokoli kullanılıyor.

5. Bağışıklığı Güçlendirir

Brokolinin Faydaları

1 brokolide ortalama 130 mg C vitamini bulunur. Bu vücudun günlük alması gereken C vitaminin tamamı demektir. C vitamini vücudun hastalıklarla savaşmasında kullandığı bir numaralı vitamindir. Özellikle kışın hastalıklardan korunmak için çok iyi bir sebzedir. C vitamini ile vücudu zinde ve güçlü tutmak için sıklıkla brokoli tüketmek ya da brokoli suyu içmek işe yarayabilir.

6. Sindirim Sistemini Düzenler

Brokolinin Faydaları

Brokolinin antioksidan ve lif bakımından zengin bir sebze olduğundan bahsetmiştik. Bu iki özellik brokoliyi harika bir sindirim yardımcısı yapıyor. Bağırsak hareketlerini düzenleyen brokoli, içerdiği antioksidan ve liflerle sindirim sisteminin işlevsel çalışmasına olanak tanıyor. Özellikle kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlarınız varsa brokolinin faydalarından yararlanabilirsiniz.

7. Beyni Korur

 Brokolinin Faydaları

Araştırmalara göre K vitamini beyin fonksiyonlarını destekleyerek kabiliyeti artırıyor. K vitamini sayesinde beyin, özellikle alzheimer gibi unutkanlığa neden olan hastalıklara karşı korunmuş oluyor. Yüksek oranda K vitamini içeren brokoli burada devreye giriyor. Sık sık brokoli tüketerek beyin hastalıklarından korunabilir, ileride yaşanabilecek hafıza kayıplarını önleyebilirsiniz.

8. Göz Sağlığına İyi Gelir

 Brokolinin Faydaları

Brokoli de bol miktarda bulunan A vitamini göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. Retinada bulunan rodopsin bölümü A vitaminlerinden güç alarak gelişir ve görüşü artırır. A Işığı toplama görevi gören rodopsin bölümü gelişmezse ve A vitamini eksilirse özellikle karanlıkta görüş seviyesi düşer. Daha sağlıklı bir göz için brokoli gibi vitaminli sebzelerin tüketilmesi gerekir.

9. Kemikleri Güçlendirir

Brokolinin Faydaları

100 gramlık bir brokolide 47 mg kalsiyum ve bolca K vitamini bulunur. Kalsiyum ve K vitamini kemiklerin güçlenmesinde çok büyük bir rol oynar. Kemik gelişiminin artması ve kemiklerin güçlenmesi için brokolinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Kalsiyum içeren brokoliyi yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Yoğurtlu brokolinin faydalarıyla kalsiyum miktarını artırabilir, kemiklerinize katkı sağlayabilirsiniz.

10. Cildi Güzelleştirir

Brokolinin Faydaları

Brokoli ile yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı savaşabilirsiniz. Cildi güzelleştiren ve ışıldatan brokoli aynı zamanda teninize esneklik katar. Brokolideki sülforafan ciltteki yaşlanma etkilerine karşı savaşır.

Brokoli En Faydalı Nasıl Tüketilir?

Brokolinin Faydaları

Brokolinin daha sağlıklı kalabilmesi için haşlanması ya da çiğ tüketilmesi gereklidir. Brokoliyi buharda haşlamak içeriğindeki faydalı besinlerin büyük ölçüde korunmasını sağlar. Brokolinin 5 dakikadan fazla haşlanmaması gereklidir. 5 dakikadan sonra brokolinin içindeki besin değerleri kaybolabilir.

Haşlanmış brokoli suyunun faydaları da bulunur. Brokoliyi kaynattığınız suyu süzdükten sonra bir şişeye alabilir, günlük olarak tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Portakalın FaydalarıLimonun Faydaları
Havucun FaydalarıLahananın Faydaları
Ayvanın FaydalarıPancarın Faydaları

Brokolide hangi vitaminler var?

Brokolide C, A ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor ve çinko bulunur. Tüm bu vitamin ve mineraller birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelir. Günlük vitamin ihtiyacının çoğu brokoli ile karşılanabilir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için brokoli yemek çok faydalıdır.

Brokolinin zararları nelerdir?

Brokolinin düzeyli olarak tüketilmesi bir zarar sağlamayabilir. Ancak fazla brokoli tüketmek gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olabilir. Ayrıca brokolide yer alan K vitamini kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabilir. Kan sulandırıcı kullananların brokoliyi fazla abartmamaları önemlidir.

Brokoli kaç dakikada haşlanır?

Brokoli kaynar suda kısa sürede pişebilen bir sebzedir ve 5 dakikada haşlanabilir. 5 dakikadan fazla süre geçerse brokolideki besin değerleri yok olabilir. Brokoliden tam verim almak ve vitaminlerinden yararlanmak için kaynatma süresine dikkat etmeniz gerekir.

Haşlanmış brokoli suyu içilir mı?

Birçok kişi "Brokoli suyunun faydaları nelerdir?" sorusunu merak etmektedir. Brokoli suyu detoks görevi görerek zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Ödem ve iltihabı temizler, böylece kilo vermeye de yardımcı olur. Bunun içi haşlanmış brokoli suyu içilebilir. İştah kesici özeliği bulunan brokoli suyu, diyetlerde de sıkça önerilmektedir.

Brokoli haftada kaç kez yemeli?

Uzmanlara göre brokoli haftada iki kez yenilmelidir. Haftalık menülerinizde brokoli çorbası, brokoli salatası ve yemeğine yer vererek çeşitlilik oluşturabilir ya da brokoli suyu tüketerek vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yemeğin dışında brokoliden oluşan detoks suları da hazırlayabilirsiniz.

Brokoli çiğ mi, pişmiş mi yenir?

Brokolinin en sağlıklı yenme şekli çiğ veya buharda pişirilmiş halidir. Uzmanlar brokolinin besin değerlerini tamamen koruması için çiğ olarak yenmesini öneriyor. Ancak birçok kişi çiğ brokoliyi sevmiyor olabilir. Bu sebeple brokoliyi suda 5 dakika kaynatarak tüketebilir, besin değerlerini büyük ölçüde koruyabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.