Kanser Hastasına İlk Akciğer Nakli

Türkiye'de ilk kez akciğer kanseri olan birine akciğer nakli yapıldı.
Kanser Hastasına İlk Akciğer Nakli

Türkiye'de ilk kez akciğer kanseri olan birine akciğer nakli yapıldı. Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu başkanlığındaki ekiple gerçekleştirilen nakille Türkiye'nin adı bu alanda başarılı uygulama yapan sayılı ülkeler arasına girdi.

Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu yaptığı açıklamada, tüm nakiller içeresinde akciğer naklinin oranının düşük olduğunu, akciğer rahatsızlığının kişinin hayatını tehdit etmesi durumunda ve solunum yetmezliği bulunan hastalarda nakil seçeneğinin değerlendirildiğinin altını çizerken, KOAH, iltihabi akciğer hastalıkları, akciğerin sertleşmesi ve akciğer basıncında nedeni bilinmeyen artışların yanı sıra nadiren akciğer kanseri hastalarında da akciğer naklinin yapılabildiğini söyledi. 

Akciğer kanseri hastalarında nakil uygulamasının dünya örneklerinin çok sınırlı olduğunu vurgulayan Kutlu, bu hastalıkların akciğer naklinden sonra tekrar nüksetme olasılığı bulunuyor. Bu nedenle dünyada uygulama oranı az. Bu nakil, ABD ve İngiltere'de ve Avusturalya'da yapıldı. Yapılan bazı örnekler ciddi başarıların elde edildiğini gösterdi" ifadelerini kullandı. 

Her akciğer kanseri hastası için nakil seçeneğinin söz konusu olmadığının altını çizen Kutlu, "Burada akciğer naklinin tüm akciğer kanseri hastaları için uygun olmadığına dikkati çekmek isteriz. Akciğer kanserleri arasında çok düşük bir oran akciğer nakline aday olabilir" uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.