Kanser Hastalarının Covide Karşı Alması Gereken Önlemler

Kanser tedavisine bağlı olarak bağışıklık sistemi düşük bireylerin COVID-19'a karşı alması gereken önlemler...
Kanser Hastalarının Covide Karşı Alması Gereken Önlemler

Uluslararası alanda büyük bir salgın haline gelen koronavirüs, bireylerin üzerine düşen bazı görevleri yerine getirmesi durumunda ciddi ölçüde azalma göstermektedir. Özellikle 65 yaş üstü ve herhangi bir hastalığa sahip olan bireyleri hedef alan bu salgın karşısında yapılması gereken tüm önlem ve ipuçlarını bu yazımda siz değerli okurlarım için derledim. Kanser tedavisi gören arkadaşlarımız için koronavirüse karşı alınması gereken önlemler...


Kanser Hastalarının COVID-19'a Karşı Alması Gereken Önlemler

Kanser Hastalığı ve Koronavirüs

Koronavirüs, 2019 yılının sonlarında ortaya çıkmış olup kısa bir süre içerisinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilmiştir. SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu COVID-19 salgını, ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde kendini göstermişti. Kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgın, özellikle yaşlı bireyleri ve altta hastalığı yatan kişileri hedef almaktadır. Günümüzde 200'den fazla ülkede 1.900.000 enfekte hasta ve 130.000'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan corona virüsü tüm dünyada alınan önlemlerle durdurulmaya çalışılıyor.

Daha önceki yazılarımda koronavirüs enfeksiyonuna bağlı olarak risk faktörlerinden sizlere bahsetmiştim. Bu kez koronavirüs enfeksiyonuna karşı risk grubunda yer alan kanser hastalarından bahsedeceğim. Öncelikle kanser tedavisi gören bireylerin kemoterapi, immunoterapi, radyoterapi aldığı göz önünde bulundurursak bu durum komplikasyonların artabileceğini göstermektedir. Yani kanser tedavisi gören bireyler, almakta olduğu ilaçlardan dolayı düşük bağışıklık sistemine sahiptir. Bu da kanser hastalarını normal bir enfeksiyona karşı dahi savunmasız kılmaktadır. Bu sebeple tüm kanser hastası olan bireylerin  her daim daha bilinçli, düzenli ve disiplinli olması gerekmektedir. (Unutmayın kanser değil siz güçlüsünüz!)

Birçok kanser tedavisi bireylerce bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bu durum aynı zamanda kanser tedavisi gören bireylerin diğer insanlara oranla enfeksiyona yakalanma veya hastalık kapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.  Özellikle şu dönemde tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 enfeskiyonuna karşı tüm kanser hastalarının dikkatli olması gerekmektedir. Kemoterapi veya radyoterapi gören bireylerin bu enfeksiyona karşı ekstra özen göstermesi gerekmektedir. Kanser hastalarının koronavirüse karşı alması gereken önlemler:

1. Ellerinizi sık sık su ve sabunla ovuşturarak yıkayın. Yıkama işlemlerinizin minimum 20 saniye sürdüğünden emin olun. Yakınınızda su ve sabun bulunmuyorsa ellerinizi %80 alkollü temizleyiciler veya el dezenfektanlarıyla temizleyebilirsiniz. 

2. Öksürürken muhakkak ağzını kapatın ve mendili derhal çöpe atın. Ellerini yıkamayı da unutmayın. Eğer ki mendiliniz yoksa dirseğinize doğru öksürün ve derhal ellerinizi yıkayın.

3. Kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler görüyorsanız, tedavi öncesi muhakkak ilgili sağlık kurumuyla iletişime geçmesi gerekmektedir. Tedaviniz için belirtilen saat ve tarihlerde hastaneye gitmeniz hem sizin hemde diğer hastaların sağlığı açısından son derece önemlidir.

4. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler tüketmeyi ihmal etmeyin. Her daim hazır gıdadan uzak durarak taze gıdalar tüketmeye özen gösterin.

5. Sizi stres, sıkıntı ve psikolojik bunalıma sokabilecek durumlardan uzak durun. Asla bir şey için kendinizi üzmeyin. Derin bir nefes alın ve yola devam edin!

6. Bu dönemde iyice dinlenmeniz ve güç toplamanız gerektiğini tekrar hatırlayın. Bu sebeple asla kendinizi uykusuz bırakmayın. Her daim yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun.

7. Kanser hastalığı döneminizde fiziksel egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Günümüzde tüm dünyayı tehlike altına alan koronavirüs salgınına karşı korunmak için tüm egzersiz ve spor aktivitelerinizi evinizde gerçekleştirin. 

8. Sıklıkla kullandığınız telefon, klavye, oyun konsolu veya kumanda gibi ekipmanları sık sık dezenfekte edildiğinden emin olun.

9. Kemoterapi, radyoterapi veya herhangi bir tedavi için hastaneye gitmeniz gerektiğinde toplu taşıma araçlarında bulunmamaya özen gösterin. Maskenizi ve eldivenlerinizi takmadan asla dışarı çıkmayın.

10.Yalnızca koronavirüs enfeksiyonuna karşı değil, günlük hayatınızda da kanser hastalığınızı atlatana dek aşırı kalabalık ortamlara girmekten kaçının. Bunun sebebi, alınan tedavinin bağışıklık sistemini düşürmesidir. Bu sebeple vücudunuz en ufak mikropları dahi kolayca alarak ağır semptomlar gösterebilir. 

11. Koronavirüs enfeksiyonuna karşı alınacak önlemler kapsamında yalnızca kanser hastalarının değil diğer aile fertlerinin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir. Özellikle dışarıdan gelen bireylerin derhal kendini dezenfekte ederek tüm önlemleri sağlamalıdır.

12. Son olarak inancınızı asla kaybetmeyin! Kanserin değil sizin daha güçlü olduğunuzu hissedin. Uyandığınızda gökyüzüne bakıp derin bir nefes alında ve bu hastalıktan kurtulacağınıza inanın!


Kanser hastalığı koronavirüs riskini arttırır mı?

Kanser Hastalığı ve Koronavirüs

Ne yazık ki evet. Kanser hastalığına sahip kişiler kemoterapi, radyoterapi ve ameliyat gibi durumlara maruz kalmasından dolayı birçok farklı semptomlara sahip olmaktadır. Sahip olduğu semptomların yanı sıra birey aynı zamanda bağışıklık sisteminin düşmesinden dolayı enfeksiyonları kapmaya açık hale gelmektedir. Kanser hastası yalnızca enfeksiyonu kolayca kapmakla kalmaz aynı zamanda vücuduna yerleşen bu enfeksiyondan kurtulması ve belirtileri daha zorlu olmaktadır. Bu durum aynı şekilde koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonu içinde geçerlidir.


Kanser hastaları koronavirüsten nasıl korunur?

Kanser Hastalığı ve Koronavirüs

Kanser hastalığında alınan tedavilerden dolayı bağışıklık sistemi bir hayli düşmektedir. Bu sebeple birey enfeksiyonlara savunmasız hale gelmektedir. Tedavi süresi boyunca her daim dikkat etmesi gereken kanser hastaları, koronavirüs enfeksiyonuna karşı alacağı önlemlerde de aynı şekilde ilerlemesi yeterli olacaktır. Yani kanser hastası olan bireyler düzenli uyku, dinlenme, düzenli beslenme, hijyen ve çevreye karşı kendini izole etme konusunda son derece titiz ve emin adımlarla ilerlenmesi gerekmektedir.

Not: Kemoterapi veya radyoterapi olmak üzere tedavi gören bir kanser hastasıysanız, ilk olarak hastanenin onkoloji kliniği ile temasa geçmeniz önerilmektedir. Bu durum tüm kanser tedavisi gören hastaları COVID-19 enfeksiyonuna karşı korunması için alınan bir önlemdir.

Önerilen İçerik: Koronavirüs ve Hamilelik Dönemi Hakkında

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum