Kamboçya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Güneydoğu Asya'nın en turistik yerlerinden biri olan Kamboçya anıt, antik kent, tapınak gibi tarihi ve turistik yerleriyle meşhurdur. Kamboçya seyahatinde gezip görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.
Kamboçya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Asya kıtasının güneydoğusunda bulunan Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'tir. 15 milyonun üzerinde nüusa sahip olan ülkenin yüzölçümü, tam 181.035 kilometrekaredir. Kamboçya Krallığı Laos, Vietnam ve Tayland ile sınır komuşusudur. Geçimini tarım ürünleri ve tekstilden sağlayan Kamboçya, dünyanın yoksul ülkeleri arasında bulunmaktadır. Tatilcilerin gözdesi haline gelen Kamboçya'nın turizmi son dönemlerde bir hayli gelişme göstermiştir. Ülkede birçok tapınak, saray, anıt gibi tarihi yapılarla yanaşı ulusal park ve dağ gibi turistik doğal alanlar da bulunmaktadır. Kamboçya seyahatine çıkan veya çıkmayı düşünen tatilciler için ülkenin gezilecek görülecek yerleri listesini paylaşıyoruz.


Angkor Vat

angkor-vat.jpg

Ülkenin Siem Reap merkezinde bulunan ve Kral II. Suryavarman adına 12. yüzyılda inşa edilen tarihi bir tapınak kompleksidir. UNESCO Dünya Mirasları'na dahil edilen Ankor Vat yapılışının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen iyi muhafaza edilerek bugüne kadar getirilmiştir. Mimari özelliklerinden pek bir şey kaybetmeyen tapınak ilk olarak bir Hindu tapınağı ileriki süreçlerde ise Budist tapınağı olarak hizmet vermiştir. Mabedin etrafında kalın duvarlar ve çukurlar bulunmaktadır. Bahçesi ise ağaçlarla doludur. İrili ufaklı kubbeleriyle göz dolduran tapınak, Kamboçya'nın en tarihi ve turistik yerlerinin başında gelmektedir.


Angkor Thom

angkor-thom.jpg

Kamboçya'da kurulmuş olan Kmer İmparatorluğu'nun son ve en uzun süreli başkentidir. Bu şehir, Kmer Kralı 7. Jayavarman tarafından 1100'lü yılların sonlarında oluşturulmuştur. 9 kilometrekarelik büyük bir bölgeyi içine alan antik şehirde çok fazla anıt vardır. Bu antik sitenin merkezinde kenti kuran 7. Jayavarman'ın 'Bayon' adlı tapınağı yer alır. Kraliyet Sarayı, Baphuon tapınağı ve Phimeanakas gibi harika yapıları barındıran antik kentin içinde hala yaşam olduğuna inanılmaktadır. Angkor Thom antik kenti, Kamboçya'nın gezilecek noktalarındandır.


Tuol Sleng Soykırım Müzesi

tuol-sleng-soykirim-muzesi.jpg

Ülkenin başkenti Pnhom Penh'te yer alan ve 1975 ila 1979 yılları arasında Kamboçya hükümetinin başındaki Kızıl Kmerler'in yaptığı soykırımla ilgili malumat ve evrakların sunulduğu işkencelerin aktarıldığı önemli bir müzedir. Müze, soykırımcı hükümetin vahşet yıllarında sorgu odası ve kodes olarak kullandığı binada hizmet vermektedir. Burada 17 bin civarında Kamboçyalı'nın tutulduğu ve hemen hepsinin vahşice katledildiği bilinmektedir. Katliamların gerçekleştiği yerin bu soykırım üzerine kurulan bir müze olarak kullanılması ayrıca önemlidir. Katledilen insanların kafataslarının, kullanılan işkence aletlerinin ve hayatını kaybeden kişilerin fotoğraflarının sergilendiği yakın geçmişte yaşanan bu kanlı olayın boyutlarını tamamıyla gözler önüne seren bu müze, Kamboçya gezisinde mutlaka ziyaret edilmelidir.


Gümüş Tapınak, Kraliyet Sarayı

gumus-tapinak,-kraliyet-sarayi.jpg

Başkent Phnom Penh'in güney kısmında yer alan şahane tapınak, önceleri 'Wat Ubosot Ratanaram' ismiyle anılmaktaydı. Resmi adı 'Vihear Preah Keo Morakot' olan tapınak, altın ve mücevherli Buda heykelleri de dahil olmak üzere mükemmel hazineler içermektedir. 19. yüzyılda Kral I. Noromdom tarafından yaptırılan Budist tapınağı harika görüntüsü ve içindeki mükemmel heykellerle Kamboçya'nın görülecek yerlerindendir.


Bağımsızlık Anıtı

bagimsizlik-aniti-001.jpg

Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh merkezinde yer alan ve ülkenin 1953 yılında Fransız egemenliğinden kurtuluşuna istinaden 1958 yılında inşa edilen anıttır. Modern mimarinin Kamboçya'daki en önemli temsilcilerinden biri olan Vann Molyvann'ın tasarladığı yapı, ulusal törenlerin gerçekleşirildiği sembolik bir anıt haline gelmiştir. Başkentin en merkezi noktasında Norodom Bulvarı ve Sihanouk Bulvarı'nın kesiştiği kavşakta bulunan Bağımsızlık Anıtı'nın yapımında Angkor Wat ve diğer Khmer tarihi yapılarında kullanılan lotus şekli uygulanmıştır. Kamboçya tatilinizde bu ikonik yapıyı görmeden ülkeden ayrılmayın.


Kep Ulusal Parkı

kep-ulusal-parki-001.jpg

Ülkenin Kep bölgesinde bulunan ve 50 kilometrekarelik alanı kapsayan bir mili parktır. 1993 yılında bu statüyü elde eden bölgeye en yakın merkez Krong Kaeb'dir. İnanılmaz manzaralar içeren Kep Ulusal Parkı, popüler yürüyüş alanları, adacıklar, canlı ve bitki türleri ile her yıl yüz binlerce turist çekmektedir.


Kamboçya-Vietnam Dostluk Anıtı

kambocya-vietnam-dostluk-aniti-001.jpg

Başkent Phnom Penh'te bulunan ve 1970'li yılların sonlarına doğru inşa edilen meşhur bir yapıdır. Kamboçya'nın komşularından biri olan Vietnam ile kurduğu sağlam bağı simgeleyen bu anıt, Kızıl Kmerler rejimi deviren Kamboçya-Vietnam Savaşı'ndan sonra iktidarı ele geçiren komünist rejim tarafından dikilmiştir. Anıt şehrin merkezi noktasındaki bir parkın içerisinde bulunduğundan başkentlilerin en popüler buluşma noktalarından birine çevrilmiştir. Kamboçya tatilindekiler için görülmesi gereken önemli yapılardan biridir.


Botum Sakor Ulusal Parkı

botum-sakor-ulusal-parki.jpg

Ülkenin Tayland Körfezi kıyısında yer alan milli parkıdır. 1.712 kilometrekarelik alanı kapsayan Botum Sakor Ulusal Parkı, 1993 yılında bu statüyü kazanmıştır. Bölge Kakule Dağları'nın güneybatısında uzanan bir yarımadadır. Milli park mangrov ve bataklık ormanları ile kıyı ovalarından oluşmaktadır. Bölge hayvan türü ve nüfusu bakımından çok zengindir. Domuz, geyik gibi 44 memeli türüne ev sahipliği yapan Botum Sakor Ulusal Parkı'nda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan gibonlar yaşamaktadır. Yeryüzündeki gibon nüfusunun yüzde 10'una ev sahipliği yapan bu ulusal park, Kamboçya'nın turistik yerlerindendir.


Beng Mealea

beng-mealea-001.jpg

Ülkenin Siem Reap merkezinde bulunan ve Kmer İmparatorluğu Kralı II. Suryavarman tarafından 12. yüzyılda yaptırılan bir tapınaktır. Hindu tapınağı olarak inşa edilen Beng Mealea'da Budist motifler aksettiren bazı oymalara da rastlanmaktadır. Angkor Wat mimari stiliyle oluşturulan tapınak genel olarak kumtaşı materyalinden yapılmıştır. 1992 yılında UNESCO Geçici Dünya Mirasları Listesi'ne eklenen şahane tapınak mutlaka keşfedilmelidir.


Banteay Kdei

banteay-kdei-001.jpg

Angkor kentinde yer alan antik bir Budist tapınağıdır. 12. ve 13. yüzyıllarda Kral 7. Jayavarman döneminde Bayon mimari tarzında oluşturulan tapınak kompleksi, mükemmel kulelere sahiptir. Bu mabet yüzyıllar boyunca birçok rahip tarafından kullanılmıştır. Antik tapınak Kamboçya'nın görülmesi gereken yerlerinden biridir.

 

NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.