Kahire'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Mısır'ın başkenti Kahire'nin nüfusu 25 milyon civarındadır. Kuzey Afrika'nın en gelişmiş şehirlerinden biri olan Kahire'nin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlere sunuyoruz.
Kahire'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kahire Mısır Müzesi

Mısır’ın köklü ve muhteşem tarihini Mısır Müzesi’nde daha iyi tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Müzedeki eserlerin tamamına yakını sergilenmektedir. Müzede yaklaşık 120 bin eser ziyaretçilere sunulmaktadır. 1902 yılından beri hizmet veren müzenin binası da tarihi bir yapıdır. Müzedeki eserler Mısır’ın Osmanlı hakimiyetinde olduğu dönemlerde Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın girişimleriyle saklanmıştır.

misir-muzesi-001.JPG

Adres: Tahrir Square, Meret Basha, Qasr an Nile, Cairo Governorate 11516 Kahire

 

Han el-Halili Çarşısı

Kahire’nin merkezinde bulunan Han el-Halili Çarşısı bölgedeki en önemli ve tarihi çarşıdır. Çok büyüktür ve inşa edilişi Memluk Türk Devleti padişahı Berkuk zamanında tamamlanmıştır. 1382’de yapılan bu tarihi çarşıda birçok işletme faaliyet göstermektedir. Turistlerin en fazla ziyaret ettikleri bölgeler arasında yer almaktadır. Sizler de Kahire gezinizde Han el-Halili Çarşısı’nı ziyaret edin.

han-el-halili-carsisi-001.jpg

 

Mehmet Ali Paşa Camii

Osmanlı mimarisinin şehirdeki eşsiz örneklerinden biridir. Harika bir tepeye konuşlandırılmış ihtişamlı bir yapıdır. Caminin mimarlığını Boşnak Yusuf üstlenmiştir. Yapımı 1830 yılında başlayan Mehmet Ali Paşa Camii tam 18 yıl sonra tamamlanmıştır. Eğer yolunuz Kahire’ye düşerse ecdadımızın burada bıraktığı önemli yapılardan biri olan Mehmet Ali Paşa Camii’ni ziyaret etmeyi unutmayın.

mehmet-ali-pasa-camii-001.jpg

 

Al-Azhar Park

Tarihi ve doğal özelliklere sahip olan Al-Azhar Parkı dünyanın en büyük sosyal alanlarından biri olarak bilinmektedir. Park birçok kez restorasyon işlemi görmüş ve bugünkü mükemmel yapısına kavuşmuştur. Çalışmalarda özellikle peyzaj çalışmaları İslami usullere uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. 2005’te yeni simasıyla hizmete açılan Al-Azhar, Parkı modern ve geleneksel unsurların entegresiyle eski İslami parkları andırıyor. Kahire gezinizde bu büyüleyici parkı mutlaka görün.

al-azhar-parki.jpg

 

Basamaklı Piramit

Mısır denilince akla hemen dünyanın en önemli harikalarından ‘Mısır Piramitleri’ gelir. Basamaklı Piramit, MÖ 2600’lü yıllarda yapılan bölgedeki ilk piramit olması bakımından önemlidir. Diğer piramitlerden ayrılan yönü adından anlaşıldığı gibi basamaklı olmasıdır. Giriş piramidin zirvesinde bulunmaktadır. Mısır’ın başkentine gerçekleştirdiğiniz gezide Basamaklı Piramit’i görmeyi ihmal etmeyin.

basamakli-piramit-002.jpg

 

Tolunoğulları Camii

Mısır’daki en önemli yapılar arasında yer almaktadır. Başkent Kahire’de bulunan Tolunuğulları Camii bölgede kurulmuş eski Türk devletlerinden Tolunuğullarının kurucusu Tolunoğlu Ahmet tarafından 879’da inşa ettirilmiştir. Yalnız Tolunoğulları Camii’nin minaresi ile camisi arasında mimari farklılıkları belirgin şekilde göze çarpmaktadır.

tolunogullari-camii---.jpg

 

Sultan Hasan Medresesi

Kahire’de bulunan Sultan Hasan Medresesi’nde Selçuklu mimarisinin etkisi açık şekilde görülmektedir. Medresenin inşasında 4 üstü kapalı avlu planı aksettirilmiştir. Ayrıca en önemli avlunun mescit vazifesi gördüğü bilinmektedir. Ayrıca mescide Sultan Hasan Türbesi de eklenmiş ve yapıya farklı bir görünüm kazandırılmıştır. Mescidin minareleri ülkemizin bazı bölgelerinde Selçuklu dönemine ait camilerin minarelerini andırmaktadır.

sultan-hasan-medresesi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.