Kadir Gecesi ve Önemi Hakkında Bilgi

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ne zaman, Kadir Gecesi neden bu kadar mübarek? Mübarek gece olarak belirtilen Kadir Gecesi’nde neler oldu? İşte, Kadir Gecesi ile ilgili bilmeniz gerekenler…
Kadir Gecesi ve Önemi Hakkında Bilgi

Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlı bir aydır. Müslüman alemi tarafından önemli bir gece olan Kadir Gecesinde edilen dualar ve yapılan ibadetler ayrı bir öneme sahiptir.

Kadir Ne Demektir?

Kadir, her şeye gücü yeten ve kudret anlamına gelen Allah'ın (C.C) 99 isminden birisidir. İslam aleminin kutsal kitabı olan Kuranı Kerim, Kadir Gecesinde indirilmiştir. Kuranı Kerimde 97. sürede Kadir Gecesine ait detaylar yer almaktadır. Ramazan ayının son günlerine doğru olduğu bilinen Kadir Gecesi, Müslümanlar için anlam ve önem bakımından çok değerli bir gecedir.

kadir gecesi hakkında bilgi

Kadir Gecesi Hakkında Bilgi

Kadir Gecesinin çok önemli olduğuna işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebi ile sevap kazanma imkanına daha çok sahip olduğu ve buna karşılıkta Müslümanlara Kadir Gecesinin verildiği ifade edilmektedir. Kadr süresinde geçen ifadelere göre bu gecede Yüce Allah'ın izni ve kudreti ile melekler ve Cebrail yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hakim olur.

Kadir Gecesinin tam hangi güne geldiği bilinmemektedir. Bu hikmet üzerinde duran alimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu ifade etmişlerdir. Zira Kadir Gecesinin günü tam olarak bilinseydi Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Bu belirsizlik Müslümanların Ramazan ayı boyunca bütün ibadetlerini şuurlu bir şekilde yapmalarına vesile olmaktadır.

Kadir Gecesinde Neler Oldu?

Hadis kaynaklarında Kuranı Kerim'in inişi ile alakalı olarak farklı bilgiler yer almaktadır. Bu anlamda Suyuti konuyla ilgili olan rivayetleri üç ana başlıkta toplamıştır.

Birinci Başlık: Kuranı Kerim, Kadir Gecesinde toplu olarak levh-i mahfuzdan Dünyaya inmiş ve daha sonra yirmi veya yirmi üç yıl içerisinde parça parça Hz. Muhammed (s.a.s)'e vahiy yolu ile indirilmiştir.

İkinci Başlık: İkinci grupta olan rivayetlere göre Kuranı Kerim, her yılın Kadir Gecesinde o yıl nazil olacak biçimde Dünya semasına indirilmiştir. Bundan sonra gerekli zamanlarda Hz. Muhammed (s.a.s)'e vahiy yolu ile indirilmiştir.

kadir gecesi neler oldu

Üçüncü Başlık: Bu grupta yer alan rivayete göre ise Kuranı Kerim ilk defa Kadir Gecesinde yeryüzüne inmeye başlamış ve sonrasında devam eden yirmi yıl boyunca nüzulu inmiştir.

Suyuti'nin konu ile ilgili naklettiği rivayetlerin neredeyse hepsi başta İbn Abbas olmak üzere sahabe sözüdür ve bu rivayetler büyük oranda kişilerin şahsi görüşleridir.

Bunların haricinde mushafta yer alan ayet veya surelere de Kuran denildiği dikkate alındığı zaman Kuranı Kerim'in Ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve Kadir gecesinde (el-Kadr 97/1) nazil olduğu bildirilen ifadelerden onun tamamının Kadir Gecesinde indiği sonucu çıkarılmamaktadır. Bunların haricinde tüm Müslümanlar Kadir Gecesinde mükafatını Allah'tan bekleyerek ibadetlerini ve dualarını yapmalıdır. Kuranı Kerimde Kadir Gecesi, bin aydan hayırlı bir gece olarak ifade edilmiştir.


Önerilen İçerik: Kadir Gecesi Nedir? En Anlamlı Kadir Gecesi Mesajları

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.