Kadın Tipi Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Önlemenin Yolları

Psikolojimizden veya sağlığımızdan kaynaklanan bir problem olan saç dökülmelerinin önüne geçmek için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladık.
Kadın Tipi Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Önlemenin Yolları

Saç Dökülmesi Nedir?

Saç dökülmesi, saçlardaki küçük bir incelmeyle başlar ve tüm saçların dökülmesiyle neticelenebilen bir sorundur. Normal şartlarda günlük ortalama olarak 50 -100 arasında saç telimiz dökülür. Birçok insan için saç dökülmesi veya saçların güçsüzleşmesi büyük bir sorundur. İnsanların fiziksel görünümlerini belirleyen, güzelliklerini, etkileyiciliğini azalttığını düşündüren saç dökülmesi, büyük psikolojik sorun taşımakta ve özgüven duygusu ile iç içedir. Saçlar belirli, dönem içerisinde dökülür; bu dönem genellikle, bölgesel veya tamamen kellik ile neticelenmektedir. Kadınlarda ise saç çizgisi geri çekilmemektedir; ancak saç telleri incelerek saçlar güçsüzleşmektedir. Saç dökülmesi bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu hastalıklardan bazıları; sarkoidoz, lupus eritomotozus, sifiliz, tiroid hastalığı (hipotiroidi veya hipertiroidi), seks hormon bozukluğu, cilt kanseri, beslenme rahatsızlıkları vb. beslenme bozukluları görülen kişiler genellikle zayıflama diyeti uygulayan bayanlarda ve adet kanamaları şiddetli geçenlerde rastlanmaktadır.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç dökülmesi çoğu ciddi hastalığın belirtisi olabilir fakat her insan günde ortalama 50-100 tel saçını kaybeder ve bu normaldir. Eğer tarağında, kıyafetlerinde düşen saçlarını buluyorsan bu saçlar normal dökülme kaynaklıdır. Ancak saç tellerinde zayıflık hissediyorsan ve bu dökülmenin aşırı olduğunu düşünüyorsan önlem almaya başlamanın zamanı gelmiş demektir. İşte saç dökülmesine sebep olan etkenler;

1. Stres ve Travma

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Stresli bir dönemden ya da travmatik bir olay yaşadıktan sonra da saç dökülmeleri artabilir. Bazı dönemlerde kadınlar kafalarını meşgul eden durumlardan, yaşadığı olumsuzluklardan ve başına gelen tatsız olaylardan ötürü dönemsel olarak saç dökülmesi yaşayabilir. Bu saç dökülmesi normalin çok daha fazlası oranda yaşansa bile sadece stres kaynaklı olabilmektedir. Herhangi bir sağlık bozukluğunu işaret ettiğine dair bir kesinlik yoktur. 

2. Menopoz

kadin-tipi-sac-dokulmesi-017.webp

Menopoza giren kadınların yaklaşık %80’inde saçlarda incelme görülebilir. Hormonal değişiklileri sonucu menopozun başlamasıyla saç dökülmeleri görülebilir ve menopoz sendromlarını düzelten östrojen tedavileriyle dökülmeler azalır ve yok olur. 

3. Kozmetik Ürünler

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Kozmetik alışkanlıklarımızın artması mekanik kimyasal ve fiziksel dökülmelere neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuşulmasını sağlar.

4. Hamilelik

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Hamilelik sonrasında saç dökülmesi sorunu ortaya çıkabilir. Doğum sonrasında hormonlar normal düzeye ulaşmaya çalışırken bu durum yaşanabilir. Ancak aşırı bir dökülme yaşıyorsan önlem almaya başlaman gerekir. Eğer kişide hormonal problemler varsa, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşıyorsa bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse bu kez hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Bu problemlerin kaynağının yine adetin 2. ya da 3. günü yaptırılacak kan tahliliyle belirlenmesi için dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda etkilidir.

5. Vitamin Mineral Eksikliği

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B 12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minarellerimiz düşükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana baş vurularak giderilmelidir.

6. İç Hastalıklar

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir. Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaç toksisiteleri, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir.

7. Saçı Sıkıca Toplama Alışkanlığı

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Gergin topuz, gergin atkuyruğu gibi saç derini geren saç modelleri, sıkı örgülü saçlar saç tellerini oldukça yorar. Bunların dışında ısıyla şekillendirme, perma, Brezilya fönü gibi işlemler de saçlarına oldukça zarar verir. Saçlarına uyguladığın bu sert muamele de sana ne yazık ki saç dökülmesi olarak geri döner.

8. Deri Problemleri

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Başlıca genetik dökülmelerin dışında deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olur. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.

9. Genetik Özellikler

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Kadınlarda ve erkeklerde nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen tip, genetik olan toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkeksi tip hormona duyarlı saç dökülmesidir ki bu durum kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hızını yavaşlatır. Bu durumun nedenleri arasında aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler vardır. Kadın tipinde de erkeklerdeki gibi bir tedavinin yanında hormonal tedavilerin de eklenmesi ile başarı oranları artırılabilmektedir.

10. Bağırsak Problemleri

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Yetersiz besin emilimine bağlı olarak  mineral, vitamin, çinko, selenyum ve esansiyel amino asit eksikliği meydana gelebilir ve saç dökülmelerine neden olabilir.

11. Saç Yolma Hastalığı

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Saç koparma hastalığı kişinin hayatını kabusa çevirebilir. Hastalar anksiyeteyi, sıkıntıyı, özgüvendeki azalmayı yaşarlar. Bu durumlarını bir sır olarak saklamak için kuaföre gitmek, spor yapmak, dans etmek, yüzmek, gösterilere katılmak gibi günlük aktivitelerden kendilerini sakınırlar. Çoğu saçlarını yolduklarını gizlemek için uzun süre uğraşır ve saç kayıplarını farklı saç stilleri, makyajlar, giysiler, atkılar, peruklar ile kapatmaya çalışır. Dürtü kontrol bozuklukları, kendine ve başkalarına zarar verici şeyler yapmak için duyulan dürtü veya isteğe karşı koymada ve kontrol etmede yetersizlik ile karakterizedir. Kişi bazen davranışı yapmadan önce artan gerginlik duygusunu hisseder ve sonra gerginlikten kurtulma ve iç rahatlaması duygularını hissedebilir. Hatta bazen kişi eylemi gerçekleştirdikten sonraki hazzın derecesini bile anlatır. 

12. Tiroid Bezi Hastalıkları

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi tiroid bezi bozukluklarının erken belirtilerinden birisi olabilir ve tiroid hormonu tedavisi sonrasında saçlarda dökülme durur.

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Çevresel faktörlerin etkisiyle dökülen, canlılığını kaybeden, yıpranan, uzaması yavaşlayan saçların sağlığına kavuşması için uygulanan tedavi yöntemlerini sizler için bir araya getirdik. Saç dökülmesi tedavisinde öncelikle tanı doğru yapılmalıdır. Öncelikle saç dökülmesinin nedenlerini ve dökülme tipini öğrenmek gerekir. Dermatoloji uzmanı muayenesi ile dökülmeye yol açan faktörler belirlenerek uygun tedavi planlanır. Saç dökülmesi yaşayan kişilerin saça ve saç derisine zarar verebilecek saç bakım ürünlerinden kaçınmaları gerekir. Özellikle proteinden zengin bir beslenme düzenine geçilmeleri çok önemlidir. Dökülme, vitamin eksiklikleri nedeniyle oluştuysa mutlaka eksik vitamin yerine konulmalıdır. Tiroit ya da farklı bir hastalığa bağlı oluşan saç dökülmelerinde ise öncelikle hastalığın tedavisine yönelik bir yol izlenmelidir. 

Saç Mezoterapisi

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Saç mezoterapisi saç dökülmesinde oldukça sık kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.  Saç mezoterapisi saçın sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan vitamin, antioksidan, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerin bir mikro iğneler ile saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi sürecini içerir. Yaklaşık olarak 1 cm aralıklarla enjekte işlemi sağlanmaktadır. Daha sonra saç derisine masaj uygulanmaktadır.

İlaç Tedavisi

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Saç dökülmesini önlemek ve var olan saçların kalınlaşmasını sağlayan FDA onaylı ilaçlar hekim kontrolünde kullanılabilir. İlaç tedavisi saçların inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde, yeni başlamış hafif-orta derecede saç dökülmesini önlemek için yararlı olabilir. İlaçların etkisi; saç sayısını arttırma, incelmiş saçları kalınlaştırma ve saçların daha fazla dökülmesini engelleme şeklinde olmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum