Kaçkarlar’da Görmeniz Gereken 10 Muhteşem Yer

Kaçkar Dağları'nın muhteşem manzarasına eteklerinde bulunan doğa içinde olan yapılara misafir olmak ister misiniz? Artık şehir hayatından sıkıldıysanız, kafa dinlemek istiyorsanız burası tam size göre;
Kaçkarlar’da Görmeniz Gereken 10 Muhteşem Yer

Kaçkarlar, hiç bozulmamış doğasıyla yeşili arayanların ilk adresidir. Büyükşehirlerde yaşıyorsanız yeşilden uzak, beton yığınları arasında nefes almak zorundasınız. Ağaçlar bizlerin en büyük solunum kaynağımızdır. Beton yığınıyla dolu bir şehirde yaşıyorsanız. Nefes almak için yeşilliğin bol olduğu bu doğa harikası yerlere geliniz. Kısa bir ömrü beton yığınları arasında heba etmenin bir anlamı yoktur.

Kaçkarlar: Bulutlarla örtülü tarihi köprüleri, ahşap ve taş karışımı konakları, buzulları ve gölleri, yaban hayvanları, temiz yaylalarıyla ve birbirinden güzel lezzetleriyle sizleri bekliyor. Buralara geldiğiniz zaman kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz. Kaçkarların çoğu Rize Çamlıhemşin’de yer alıyor. Bir kısmı da Artvin ve Erzurum’da yer alıyor.

 Avasur Yaylası

avusor-yaylasi.jpg

Bölgede Lazların kullandığı bir yayladır. Ayder’den Kavrun’a giderken, ilk sola saptığınızda Avusor Yaylası yoluna gireceksiniz. Yaylanın aşağı bölümünde ahşap evlerle birlikte taş evlerden oluşan muhteşem evler vardır. 50’e yakın evin olduğu bu yayla tezeklerle örtülerek soğuğa karşı korunuyor. Avasur Yaylası, Kemerli Kaçkar Dağı’nın alt yerleşkesi olup, adını verdiği Avusor Gölü’yle ün kazanmıştır.

Marbudam Yaylası

marbudan-yaylasi.jpg

Herkesin Marbudam olarak bildiği bu yaylanın adı resmi olarak İncesu’dur. 2280 metre yüksekliğinde olan bu köy Rize’nin Çayeli ilçesine bağlıdır. Yaylada yaşam sadece yaz aylarında var. Kış aylarında köyde bulunanlar şehre iniyorlar. Buraya geldiğiniz zaman aklınızdaki bütün sorunlarınız sanki bir anda kaçışıverir, bütün güzellikler aklınızı başınızdan alacaktır.

Kavrun Yaylası

kavrun-yaylasi.jpg

Çamlıhemşin’in aşağı ve yukarı diye iki yaylasından biri olan Yukarı kavrun yaylası, 2260 metre rakımda olup Kaçkar Kavrun Dağı zirvesine yaklaşık 8 km uzaklıkta yer alıyor. Aşağı Kavrun yaylası ise insanların daha çok yaşam sürdüğü alandır. Kavrun Dağı’na tırmanış yapan dağcıların ilk kamp yerleri arasında yer alıyor. Muhteşem doğası ve havasıyla içinizi açacak. Buraya geldiğinizde mevsim fark etmeksizin yanınıza kalın kıyafetler ve yağmurluk almanız gerekecektir.

Ponkut Yaylası

pokut-yaylasi.jpg

Ponkut yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. 1800 metreden yüksekte bulunmasına rağmen mucizevi özelliğe sahip Karadeniz esintisiyle ağaç yetişen nadir yerlerden biridir. Kaçkarları izlemek için çok güzel bir yayladır. Görüntüsüyle, havasıyla ve yeşilliğiyle içinize huzur dolduracak.

Gito Yaylası

gito-yaylasi3.jpg

 İçli bir türkü tüttürdüm Kaçkar'a doğru,

Dilim tutuldu, gönlüm dağlara gitti

Rize’nin Hemşin ilçesine bağlı olan Kito Yaylası köylüye göre Gito, 2400 rakımında yer alıyor. Muhteşem doğasıyla, Kaçkarlara karşı sallanmaya ne dersiniz. El değmemiş doğasıyla, evleriyle muhteşem bir görüntü sunuyor. Anlatılmaz yaşanır.

 

Şen Yuva Köyü

senyuva-koyu.jpg

Yöre tarafında Çinçiva olarak bilinen Şen Yuva Köyü, ünlü köprüsüyle sizleri karşılıyor. Sevdaluk filminin çekildiği bu güzel köy Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor. Mıhlamanın en iyi yapıldığı yer olma özelliğini taşıyan bu köy, mıhlamayı Karadeniz mutfağına kazandırmasıyla bilinir. Gelin bu güzellikler eşliğinde enfes olan mıhlamayı yiyiniz.

 

Tatos Gölü

tatos-golu.jpg

Tatos Gölleri, Çamlıhemşin’in Verenik Yaylası sınırları içerisinde bulunuyor. Tatos Dağları’nın eteğinde buzulların erimesi sonucu birbirine bağlı olan üç tane göl vardır. Bahar başı ve yaz sonlarında bu göllerin kenarlarında birbirinden güzel çiçekler çıkar. Bu manzara karşısında insanlar şaşırıyor. Olağanüstü bir güzelliğe sahip, gelen insanlar burada fotoğraf çekme yarışına giriyor adeta. Yaklaşık 2900 metre yüksekliğinde bulunan Tatos Gölleri’ne giden yol üzerinde bulunan Mocar Gölü de bir başka bir güzelliğe sahiptir.

 

Dilberdüzü

dilberduzu1.jpg

Dilberdüzü, yaklaşık 2900 rakımında yükseklikte düzlük olan bu yer Kaçkarlar’ın zirvesine tırmananların klasik kamp yapma rotalarından biridir. Dilberdüzü’nün orta kısmında buz gibi akan bir dere bulunur. Bunun için kamçılar tarafından benimsenmiştir. Muhteşem doğası olan bu yerde kamp yapıp, uzanıp kitap okumaya ne dersiniz?

 

Yolkıyı Köyü

yolkiyi-koyu.jpg

Yolkıyı Köyü, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan bir köydür. Rize il merkezine yaklaşık 66 km uzaklıktadır. Bu köy ile ilgili tarih pek bilinmemektedir. Tarihi bir köydür. Köyün nüfusu sadece 50 kişidir. Çamlıheşin’den Yolkıyı Köyüne minibüs tarzı araçlarla ulaşım sağlanır. Muhteşem doğasıyla güzel vakit geçireceksiniz.

 

Zilkale

zilkale.jpg

Fırtına Vadisi’nde yer alan bir tepe olan Zilkale, Rize’nin Çamlıhemşin sınırları içerisinde yer alıyor. 1 adet gözetleme kulesi olan bu kalenin altında adını verdiği Zil Deresi akar. Kale savunma hendeği olarak görev yapar. Muhteşem tarihi dokusu olan bu kale ile ilgili hiçbir bilgiye varılmamıştır.

 

NeOldu.Com/ Kader Basayoğul

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.