Kabil'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kabil Afganistan'ın başkenti ve ticari, ekonomik, kültürel olarak da en önemli merkezidir. Tarihi ve turistik yerleri ile ünlü olan kentte birçok tarihi cami, kale, müze ve bahçeler bulunmaktadır. Kabil'in gezip görmeniz gereken yerleri yazımızda...
Kabil'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Merkezi Asya'da bulunan Afganistan'ın başkenti Kabil, ülkenin siyasi, ekonomik, kültürel ve ticari merkezi olarak da bilinmektedir. 275 kilometrekarelik bir alana kurulan şehirde 4 milyonun üzerinde nüfus yaşamaktadır. 1800 rakımda kurulan kent, Hindukaş Dağları arasında Kabil Irmağı ile beraber uzanan bir vadiye konuşlandırılmıştır. Kabil yaklaşık 5500 yıllık dev bir maziye sahiptir. Kabil bu yönden tarihi ve turistik açıdan önemli bölgelere sahiptir. Kabil seyahatinizde kentin gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

 

Kabil Müzesi

kabil-muzesi.jpg

İki kattan oluşan kurum binası, Afgan Ulusal Müzesi adıyla da anılmaktadır. Ulusal arkeoloji müzesi şeklinde hizmet veren kurum, Kabil merkezine araçla yaklaşık 15 dakika mesafede yer almaktadır. 1922'de Afgan Emiri Emanullah Han'ın emri ile oluşturulan müze, Afganistan'ın pek çok yerinden toplanan koleksiyonlarla zenginleştirilmiştir. Farklı dönemlere ait 100 binden çok ögenin sunulduğu müze, bölgenin en değerli müzelerinden biri olarak tanınıyor. Ülkenin yakın tarihinde yaşadığı savaşlar Kabil Müzesi'ne de ağır darbe vurmuştur. Kabil'in en turistik yerlerinden biri olarak kabul gören müze, ülke tarihi hakkında önemli fikirlere sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

 

Babür Bahçeleri

babur-bahceleri.jpg

1528 yılında açılan bu şahane bahçe, Babür İmparatoru'nun son dinlenme yeri olarak bilinmektedir. Zahir-üd-din Muhammed Babür tarafından kurulan Babür Bahçeleri hala kullanıma açıktır. Bölge yemyeşil ağaçları, yürüyüş yolları, dinlenme alanlarıyla Angan halkının ve kente gelen yabancıların en önemli istirahat köşelerinden birine çevrilmiştir. Bahçenin tam ortasında yukarıdan aşağı doğru yer yer merdivenli dar bir yol ilerliyor. Güzelliği ile kente hayat veren Babür Bahçeleri Kabil'in gezilecek yerlerindendir.

 

Qargha Gölü

qargha-golu.jpg

Kabil sınırları içinde bulunan bir rezervuar gölüdür. Paghman Nehri üzerine kurulan bu rezervuar gölü, toplam 5 bin hektarlık alanı kapsamaktadır. En yüksek derinliği ise yer yer 35 metreyi bulabilmektedir. Hidroelektrik santrali ve sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla oluşturulan gölün kenarına konaklama tesisleri, restoran, golf ve otel gibi mekanlar açılmıştır. 1933 yılında bu yana kullanılan göle botla girilebilmekte ve sörf de yapılabilmektedir. Qargha Gölü balıkçılık faaliyetleri açısından da önemlidir. Kabil'in görülmesi gereken yerlerinden biri olan bu şahane gölü es geçmeyin.

 

Kabil Hayvanat Bahçesi

kabil-hayvanat-bahcesi.jpg

1967 yılında kurulan hayvanat bahçesi, başkentte Kabil Nehri kenarına konuşlandırılmıştır. Afganistan'da yaşayan türlerin bulunduğu hayvanat bahçesinde yaklaşık 120 hayvan bulunuyor. Kentteki tek alternatif olduğundan ziyaretçi sayısı hayli fazladır. Her yıl 200-300 bin dolayında ziyaretçi ağırlayan Kabil Hayvanat Bahçesi'ne giriş ücreti 10 Afgani'dir. Bu rakam yabancı turistler için tam 10 katına çıkarılır. Burası Aganistan bölgesinde yaşayan hayvan türlerini tanımak isteyenler için Kabil'in görülecek yerlerinden biridir.

 

Bala Hisar

bala-hisar.jpeg

Başkent Kabil'in sembolü haline gelen tarihi hisar, tam 1600 yıllık dev bir maziye sahiptir. Duvarlarının yüksekliği ile bilinen Bala Hisar heybetiyle görenleri büyülüyor. Kabil kent merkezinde bulunan tarihi yapı, 5. yüzyıldan günümüze gelmeyi başarmıştır. Şu anda bir harabeyi andıran Bala Hisar'ın etrafında savaştan kalma tank, top gibi eski ağır silahlara rastlanmaktadır. Kabil seyahatinde kesinlikle keşfedilmesi gereken yerlerden biridir.

 

Gazi Stadyumu

gazi-stadyumu.jpg

Başkent Kabil'de yer alan tam 30 bin kişi kapasiteli tarihi bir futbol arenasıdır. 1923 yılında yapımına başlanan ve aynı yıl tamamlanan sahanın zemini suni çimdir. Uluslararası müsabakalara da ev sahipliği yapmış olan saha, farklı etkinliklere de sahne olmuştur. Afgan halkının en önemli futbol mabedi konumundaki Gazi Stadyumu, Kabil gezinizdeki öncelikli tercihlerinizden biri olmalıdır.

 

Id Gah Camii

id-gah-camii.jpg

Başkent Kabil'in en büyük camilerinden biridir. Bayram namazlarında yüz binlerce kişi bu camide namaz kılmayı tercih ettiği için Id Gah Camii hınca hınç dolar. Bu durum camiyi ülkenin en değerli camisi konumuna getirmektedir. Babür mimarisinin eşsiz örneklerinden biri olarak kabul edilen tarihi cami, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilerek ibadete açılmıştır. Heybetiyle görenleri efsunlayan Id Gah Camii, Kabil'in manevi sembollerinden biridir.

 

Abdul Rahman Camii

abdul-rahman-camii.jpg

Halk arasında 'Büyük Cami' olarak da anılan dini yapı, ülkedeki en büyük camilerin arasında gösterilmektedir. Aynı anda 10 bin kişiye ibadet imkanı tanıyan caminin içerisinde bir de kütüphane hizmet vermektedir. Başkent Kabil'de nehir kenarında yer alan Abdul Rahman Camii, şehrin simgelerinden biri olmayı başarmıştır. Kabil seyahatinizde Merkezi Asya'nın en büyük camilerinden biri olan bu şaşalı ibadethaneyi görmeden kentten ayrılmayın.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.