Juno Uzay Aracı Jüpitere Yolunda

2011 yılında gönderilen Juno Uzay Aracı, 2016 yılının Haziran ayında Jüpiter’e ulaşacak. Juno, 1995’teki Galileo görevinden sonra gaz devi olan Jüpiter’in yörüngesine ulaşacak ikinci araç olacak. Bu proje hakkında detaylar.
Juno Uzay Aracı Jüpitere Yolunda

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, güneşten uzaklığına göre beşinci sırada yerini alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına giriyor. Jüpiter adını, Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter’den alır. Bu araştırmada kullanılan aracın adı Juno’dur. Juno’da adını Roma mitolojisinde yer alan tanrılardan olan Juno’dan alır. Juno, eşi Zeus’un neyin peşinde olduğunu anlama yeteneğine sahip. Bakalım Juno Jüpiter’i anlama donanımına sahip mi. 2011 yılında fırlatılan ve 2016 yılının Haziran ayında Jüpiter’e ulaşacak olan Juno uzay aracının verileri ancak 2018 yılında izlenebilecek.

Juno Uzay Aracının Özellikleri

  1. Her biri 10 metre uzunluğunda olan 2,7 metre genişliğinde 3 büyük güneş paneli taşıyan 3267 kilogram ağırlığında.
  2. Güneş sisteminin dış dış kesimde yer alan bir sistemi ziyaret eden güneş enerjisiyle işleyen ilk uzay aracı.
  3. Bir kamera , infrared  ve mikro dalga radyometreleri, parça dedektörleri ve ultraviyole spektrometresi bulunuyor.
  4. Juno’nun yerine getireceği uzay görevinin maliyeti ise 1,1 milyar dolar.
  5. Juno Uzay Aracının Görünümjuno uzay aracı

Juno’nun Görevleri

  1. Jüpiter’in atmosferinde ne kadar su bulunduğunu ölçmek ve buna dair teorilerin doğru olup olmadığının anlaşılmasını sağlamak.
  2. Jüpiter’in manyetik ve yer çekimi olan yerlerin haritasını çıkartmak. Bu sayede Jüpiter’in yapısının, kütlesinin, çekirdeğinin ve genel dinamiğinin daha net anlaşılmasının ve gezegen hakkında daha açıklayıcı bilgi sahibi olunmasını sağlamak.
  3. Jüpiter’in atmosferini derinlemesine inceleyerek buradaki hava hareketleri hakkında bilgi sahibi olunmak.
  4. Jüpiter’in manyetosferini inceleyerek bu konudaki çalışmalarla Jüpiter’in kuzey ve güney kutuplarının gezegeninin manyetik alanına yaptığı etkiyi anlamayı sağlamak.

İnsan yapımının en hızlı obje olacak Juno, yörüngeye girdikten sonra gezegenin etrafında 33 kez dönüp gezegene dalış yapacak. Görevini 2017 yılında tamamlayacak ve Jüpiter gezegeni hakkındaki detaylı bilgiler ancak 2018 yılında incelenecektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.