Juno, Jüpiter'deki Sırrı Çözmek İçin Uçtu

NASA'nın uzay aracı Juno, Jüpiter'de yüzyıllardır devam ettiği belirtilen fırtına "Büyük Kırmızı Leke"nin sırrını çözmek amacıyla gezegene yakın uçuş gerçekleştirdi.
Juno, Jüpiter'deki Sırrı Çözmek İçin Uçtu

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı Juno, Jüpiter'de yüzyıllardır sürdüğü bilinen antisiklonik fırtına "Büyük Kırmızı Leke"nin sırrını çözmek için gezegene yakın uçuş gerçekleştirdi.

Juno, Jüpiter'in kutup yörüngesinde bir yıl önce başlamış olan keşif faaliyetini sürdürüyor.

Voyager ve Galileo uzay araçlarına göre Jüpiter'e çok daha fazla yaklaşan Juno, bu gezegende 16 bin kilometre genişliğindeki fırtınanın sebebini anlama konusunda "önemli bir adım" olarak nitelenen uçuşunun sonuna geldi.

Juno, dışında yer alan 8 veri toplama aracı açık olarak Büyük Kırmızı Leke'nin bulutlarının yaklaşık 9 bin kilometre üstünden geçerek veri topladı ve Juno'nun tüm veri araçlarına ek olarak kamerası JunoCam'ın da uçuş esnasında açık olduğu ifade edildi.

1830'dan Beri Takip Ediliyor

San Antonio'daki Southwest Araştırma Enstitüsü Juno Başaraştırmacısı Scott Bolton, daha önce gerçekleştirdiği basın açıklamasında, "Bu devasa fırtına yüzyıllar boyu güneş sisteminin en büyük gezegeninde şiddetle esti. Şimdi Juno ve onun bilim araçları bu devasa fırtınanın nasıl oluştuğunu anlamak, köklerinin derinliğini görmek ve bunu özel yapanın ne olduğunu öğrenmek için dalış yapacak." şeklinde konuşmuştu.

NASA'ya göre insanlar, yaklaşık 350 yıldır şiddetle esen gazlı Büyük Kırmızı Leke'yi, 1830'dan beri izliyor.

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.