John Ronald Reuel Tolkien Kimdir

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit isimli kitaplarının filmleştirilmesiyle dünya çapında bir üne kavuşan Tolkien, 3 Ocak 1982’de Güney Afrika’da dünyaya geldi.
John Ronald Reuel Tolkien Kimdir

John Ronald Reuel Tolkien Biyografisi

Aslen İngiltere kökenli olan Tolkien ailesi, baba Arthur Tolkien’le birlikte Güney Afrika’ya göç etti. İklimsel özelliklerden dolayı, Tolkien ailesi İngiltere’ye dönmek için hazırlık yaptığı esnada Arthur Tolkien’in ölümüyle sarsıldılar. Geriye kalan Tolkien ailesi, J.R.R Tolkien’i etkisi altına alacak olan Sarahole isimli köye yerleştiler. Tolkien, bu köyden ilham alarak Shire’ı oluşturdu.

Annesinin ölümünden sonra başladığı King Edwards Okulu’nda Elf dilini tasarlamaya başladı. 1916’da Edith isimli gençlik aşkıyla yeniden karşılaştı ve onunla evlendi. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Oxford’da çalışmaya başladı ve dillere destan orta dünya efsanesini bu sırada tasarladı. 1937’de Hobbit isimli fantastik kitabını yayınladı. Bu sırada Oxford’da profesör olan Tolkien, hem olumlu hem olumsuz eleştiri yağmurunu tutuldu çünkü herkes Hobbit’i bir masal kitabı olarak görüyor ve bir profesörün masal kitabı çıkarmasını garip karşılıyordu fakat beklenilenin tam tersine Hobbit sevilen bir kitap oldu ve iyi bir satış elde etti.

tolkien3.jpg

1954’e geldiğimizde ise diğer büyük bir efsane olan Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk iki kitabı çıktı ve kitaplar Hobbit’den daha fazla ilgi gördü. Bir sene sonra serinin son kitabı da çıkınca insanlar Tolkien’in fantastik dünyasına daha fazla dikkat etmeye başladı fakat en büyük patlama ise on sene sonra kitapların Amerika’da yayınlanmasıyla başladı. Yüzüklerin Efendisi serisi Amerika’da kült kitaplar arasına girdi ve başarılı bir satışa ulaştı. Fantastik deha Tolkien, 2 Eylül 1973’de İngiltere’de hayat gözlerini yumdu.

Tolkien’in ölümünden yıllar sonra İngiliz kökenli yönetmen Peter  Jackson, Yüzüklerin Efendisi kitaplarını 3 film halinde sinemaya aktardı. Filmleri dünya çapında başarı elde eden Peter Jackson, Hobbit isimli kitabını da üç film halinde sinemaya aktardı. Ayrıca Tolkien öldükten sonra oğlu da Tolkien’in notlarından oluşan kitapları çıkardı. Huri’nin Çocukları, Silmarillion, Bitmemiş Öyküler ve Roverandom gibi bir çok roman gün yüzüne çıktı. Oğul Christopher Tolkien, yakın bir zamanda yeni bir romanın da çıkacağını duyurmuştur. Bu roman da Tolkien’in notlarından oluşuyor. 

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.