İşte İlklerin Fotoğrafı

1839 yılında Paris'in ilk kez fotoğraflandığı o anda aslında başka bir ilk yaşandı ama onu fark etmek için biraz dikkatli olmak gerekiyor
İşte İlklerin Fotoğrafı

Her an öz çekimlerin yapıldığı, günde onlarca fotoğraf çektiğimiz bu çağda, fotoğrafın daha olmadığı zamanları unutmak kolaydır.

Peki insanların ilk kez fotoğraflandığı o anda ne oldu? Aslında sadece bir şehir fotoğrafı çekilmeye çalışılırken, sadece tesadüfen, bir insan da ilk kez bir fotoğraf karesinde yer aldı. 

louis-daguerre.jpg


Bunu başaran ise Paris şehrini ilk kez fotoğraflayan ve eski bir fotoğraf basım tekniği olan dagerreyotipinin mucidi olan  Louis Daguerre oldu. Louis Daguerre sadece 19. yüzyılda kullanılan bir fotoğraf tekniğini yaratmakla kalmadı, aynı zamanda bir ilki de başarmış oldu. 
1839 yılında çekilen ve Paris'in ilk kez fotoğrafa alındığı bu kare, Paris Cumhuriyet Meydanı'nda çekildi. Fotoğrafı çeken  Daguerre, Paris'in karakteristik çatılarını ve ışıklarını fotoğrafta göstermeye çalıştı. 

paris_foto1.jpg


Peki fotoğrafı çeken Louis Daguerre neden boş caddeleri resmetti? Aslında bunun sebebi çok basit. O dönemde kullanılan fotoğraf tekniğinde pozlama süresi 10 dakika alıyordu. Yani şimdi hepimizin akıllı telefonlar ile yaptığımız gibi bir saniye içinde fotoğrafı çekemiyordu. Fotoğrafı çeken kişinin makineyi sabit tutması ve uzun süre pozlaması gerekiyordu.

foto-cekmek.jpg


Tabi ki bu fotoğrafta gözle görülmesi zor bir ayrıntı da vardı. Fotoğrafı çeken Louis Daguerre boş caddeleri resmetmeye çalıştı ama bir kişi tesadüfen fotoğraf çekilirken oradan geçiyordu. işte o ayrıntı Paris'in ilk fotoğrafına başka bir anlam kattı. 

paris_foto2-001.jpg


O ayrıntı için fotoğrafı biraz büyütmek gerekiyor çünkü ilk anda görmek pek de mümkün değil. Fotoğrafı biraz büyütünce dikkatleri bir silüet çekiyor. İşte o silüet bir insanın ilk kez fotoğraflandığı an olarak kayıtlara geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum