İstanbul'da Yer Alan Tarihi Okullar

İstanbul'un tarihi kadar eski okullarda hala eğitim ve öğretim devam ederken, öğrenciler bir yandan da tarihi yaşıyor. İşte İstanbul'un tarihi okulları
İstanbul'da Yer Alan Tarihi Okullar

İstanbul tarihi dokusu, kültürü, sanatı, ve doğal güzellikleri ile her zaman önemli bir şehir olmuştur. Bu nedenle, İstanbul'da birçok tarihi okul da bulunmaktadır. Bu okullar, geçmişte eğitimde büyük bir rol oynamıştır ve günümüzde de birçok öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Bizlerde bundan yola çıkarak bu içeriğimizde İstanbul'da yer alan tarihi okulların bazılarını sizin için listeledik.

İstanbul'da Bulunan 10 Tarihi Okul

İstanbul'da pek çok eğitim kurumu bulunmaktadır, bu kurumlar azınlık okullarından askeri okullara ve üniversitelere kadar çeşitlilik göstermektedir. Bu okulların birçoğu tarihi öneme sahip binalarda hizmet vermektedir ve öğrenciler, eğitimlerine devam ederken tarihi atmosferi de deneyimleyebilmektedirler.

1. İstanbul Üniversitesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

İstanbul'daki eğitim kurumları arasında İstanbul Üniversitesi, Darülfünun olarak bilinen ve İstanbul'un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmed tarafından şehrin ilim ve kültür merkezi haline getirilmesi için 18 Kasım 1933'te kurulan üniversite, halen eğitim vermeye devam etmektedir.

2. Boğaziçi Üniversitesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

Boğaziçi Üniversitesi, 1863 yılında kurulan Robert Koleji'nin bulunduğu yerin bir üniversiteye dönüştürülmesi şartıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlanmasıyla temelleri atılmıştır ve Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biridir.

3. İstanbul Amerikan Robert Koleji

İstanbul'daki Tarihi Okullar

İstanbul Amerikan Robert Koleji, Amerikan okulu olan Robert Kolejinin Bebek'teki yüksek eğitim bölümünün üniversiteye devredilmesi sonrasında adı değiştirilerek 'Özel İstanbul Amerikan Robert Lisesi' olarak 1863'ten bu yana eğitim vermektedir.

4. İstanbul Özel Alman Lisesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

İstanbul Özel Alman Lisesi, İstanbul'daki Alman tüccarların çocukları için açılan 'Alman-İsviçre Burjuva Okulu' adlı okul binası, I. Dünya Savaşı sonunda işgal kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Bina, 1 Ekim 1953'te tekrar Alman Lisesi'ne verildi ve eğitimine kesintisiz olarak devam etmektedir.

5. Notre Dame De Sion Kız Lisesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

Notre Dame De Sion Kız Lisesi, İstanbul'da yer alan rahibelerin Pangaltı semtinde açtığı 'Maison du Saint Esprit' adlı yatılı okulun yönetimi, Türkiye'deki ilk kız lisesi olma özelliği taşıyan okulu kurmuştur. Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereği Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanan okul, 140 yıl boyunca kız lisesi olarak eğitim vermiştir ve 1996-1997 eğitim yılından itibaren karma eğitime geçmiştir.

6. Aşiret Mektebi/Kabataş Lisesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

Aşiret Mektebi/Kabataş Lisesi, II. Abdülhamid tarafından 1882 yılında kurulan Aşiret Mektebi, aşiret ağalarının çocukları için açılmıştır. Daha sonra siyasi fikir ayrılıkları nedeniyle kapatılan okulun binası, Kabataş Lisesi'ne ev sahipliği yapmaktadır ve günümüzde hala eğitimine devam etmektedir.

7. İstanbul Lisesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

İstanbul Lisesi, 1884 yılında Numune-i Terakki özel okullarına bağlı olarak açılmıştır ve Milli Eğitim Bakanlığı'na geçmesiyle birlikte İstanbul Erkek Lisesi adını almıştır.

8. Özel İtalyan Lisesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

Özel İtalyan Lisesi, İtalyan ailelerin çocukları için açılmıştır ve Lozan Antlaşması'nda Türk okullarıyla eşit şartlarda ve resmi olarak tanınan okullar arasında yer almıştır. Okul, 1911'den bu yana eğitim vermeye devam etmektedir.

9. Özel Kalfayan Ermeni İlköğretim Okulu

İstanbul'daki Tarihi Okullar

Özel Kalfayan Ermeni İlköğretim Okulu, 1866 yılında yetimhane olarak kurulmuş ve daha sonra ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Okul, 1999-2000 öğretim yılında Özel Semerciyan-Cemaran İlköğretim Okulu ile birleşmiştir.

10. Galatasaray Lisesi

İstanbul'daki Tarihi Okullar

Galatasaray Lisesi, Topkapı Sarayı içindeki Enderun öğrencilerinin ilk ve ortaöğrenim gördükleri bir kurum olarak, Sultan II. Beyazıd döneminde 'Galata Sarayı Ocağı' adıyla kurulmuştur. Galata Sarayı Ocağı 1675'te kapatılmış, 1715 yılında yeniden açılarak 1820'ye kadar "Galata Sarayı Medresesi" adı altında Osmanlı'nın en önemli kurumlarından biri durumunda, Tıbbiye ve Askeri Kışla olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Galatasaray Lisesi adıyla 1 Eylül 1868 yılında eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır.

İstanbul'da tarihi okulların mimarisi nasıldır?

İstanbul'da yer alan tarihi okulların mimarisi, genellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminin mimari tarzını yansıtmaktadır.

Tarihi okullar günümüzde hala eğitim faaliyetlerine devam ediyor mu?

Evet, tarihi okullar günümüzde hala eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.

Tarihi okulların eğitim verdiği dönemler nelerdir?

Tarihi okullar, Osmanlı İmparatorluğu dönemi ve Cumhuriyet dönemi gibi çeşitli dönemlerde eğitim vermiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.