İstanbul’da Yer Alan Sokak İsimleri ve Anlamları

İstanbul'da yüzlerce sokak bulunmaktadır. Peki bu sokakların isimleri nereden gelmektedir? İşte İstanbul'da bulunan sokaklar ve isimleri...
İstanbul’da Yer Alan Sokak İsimleri ve Anlamları

İstanbul'da Bulunan Sokaklar ve İsimleri

Yaklaşık 18 milyon nüfusu bulunan İstanbul'da birçok mahalle ve sokak bulunmaktadır. Tabi ki İstanbul'daki bu sokakların farklı farklı isimleri de bulunmaktadır. Peki bu isimler nereden gelmektedir?

İşte İstanbul'da bulunan birbirinden farklı sokak isimleri;

1. Ünlü Kişi, Yer ve Çiçek Adlarının Bulunduğu Sokaklar

İstanbulda Yer Alan Sokak İsimleri

İstanbul'da, sokak adları arasında paşaların, ressamların, şairlerin, şehitlerin başta, Atatürk, Kâzım Karabekir, Mehmet Akif gibi büyüklerin adının verildiği sokaklar ve daha bir çok ünlü kişilerin isimlerinin yer aldığı sokaklar ve caddeler bulunmakta.

Orhan Tepe'de yer alan Malatya Sokak ve Maraş Sokak; Davutpaşa, Sanayi'de yer alan Malazgirt Sokak gibi kişi isimlerinin yanı sıra kasaba ve şehir isimleri de büyük yer tutmakta.

Çiçek ve meyve adları verilmiş sokaklar da az değil hele ki Gül ve Karanfil Sokak sayılmayacak kadar fazla. Diğerlerine göz atacak olursak; Cihangir'de Mor Lale Sokak, Kızıltoprak'ta Sarı Lale Sokak, Göztepe'de Sarı Gül Sokak, Kalamış'ta Erguvan Sokak, Küçükbakkalköy'de Nar Tanesi Sokak.

2. Kuş ve Hayvan Adları

İstanbulda Yer Alan Sokak İsimleri

Küçükçekmece'de yer alan Kanarya Mahallesinin sokak isimlerini incelerseniz, sokaklara hep kuş adları verilmiş olduğunu görebilirsiniz. İşte Ağaçkakan Caddesi, Papağan Kuşu Sokak, Balıkçıl Kuşu Sokak, Sülün Caddesi, Tavuskuşu Sokak, Penguen Sokak...

Esentepe'de Geyik Sokak, Soğanlı'da Karaca Sokak, Üsküdar Toygar Hamza Mahallesi'nde Sansar Sokak, Beyoğlu Kalyoncukulluk'ta Maymun sokak gibi bazı sokaklar da hayvan adı taşımakta.

3. Yapıların İsim Verdiği Sokaklar

İstanbulda Yer Alan Sokak İsimleri

Sokağın etrafında bulunan yapılar nedeniyle sokak isimleri de şekilleniyor. Örneğin Kuruçeşme'de yer alan Mektep Sokak, Ambarlı'da Cami Sokak, Çengelköy'de Hamam Sokak, Şişli'de Mezarlık Sokak, Kazlıçeşme'de Karakol Sokak gibi.

Sokak isimleri, İstanbul'un semtlerinin eskiden nasıl yerler olduğu hakkında bilgi veriyor. Örneğin Sıraselviler Caddesi selvilerin yükseldiği bir yer olduğu için sokakta o adı almış.

Bulunduğu konuma göre sokak isimlerinin verildiğinden bahsetmiştik ya sokağın özelliğine göre ismi verilen sokaklardan. Örneğin Maçka'ya çıkan Bayıldım Caddesi, Cihangir'deki Sormagir Sokak, Taksim'deki Pürtelaş Sokak, Cihangir'deki Tavukuçmaz gibi sokaklar isimlerini yansıtmaktalar.

4. Numaralandırılmış Sokaklar

İstanbulda Yer Alan Sokak İsimleri

Fikirtepe'de yer alan birbirine paralel 10 sokağın 10'unun adı da Sevim Sokak. Sokakları birbirinden ayırmak için numara vermeyi tercih etmişler Birinci Sevim Sokak ile Onuncu Sevim Sokak gibi.

Eğer sizde isimlere meraklıysanız ilk önce kendi sokak isimlerinizin yer aldığı sokaklarla başlayıp daha sonrasında farklı sokak isimleri keşfedebilirsiniz.

Benzer İçerik Önerileri
Görenleri Hayran Bırakan İstanbul'da Bilinmeyen Gizli Yerlerİstanbul Gezilecek Yerler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum