Işığı Yansıtmayan Siyah Bir Gezegen Keşfedildi

Kanadalı gökbilimciler tarafından, ışığı neredeyse hiç yansıtmayan siyah bir gezegen keşfedildi.
Işığı Yansıtmayan Siyah Bir Gezegen Keşfedildi

Karanlık sevenler bu gezegen tam size göre! Karanlıktan korkanların ise hiç şansı yok.

Siyah gezegen, Kanada McGill Üniversitesi’nden Taylor Bell’in önderliğini yaptığı gökbilimciler tarafından Hubble Uzay teleskobu ile keşfedildi. Keşfedilen siyah gezegene WASP-12b adı verildi. Gezegen, Güneş sisteminin dışında yer alıyor. Adeta siyah bir gaz devi...

New York Post'ta yer alan habere göre, WASP-12b Dünya’dan bin 400 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in hemen hemen iki katı büyüklükte

Etrafında döndüğü yıldıza o kadar yakın ki, siyah gezegenin yıldızının etrafında 1 yıllık döngüsünü bitirmesi, Dünya’nın sadece 1 günlük hareketi demek. Gerek bahsi geçen kısa mesafe gerekse hızlı hareketi nedeniyle gezegen yüzeyinin 2600 dereceye kadar ısındığı düşünülüyor. Işığı emen şeyin ne olduğunu merak ediyorsanız, bunun sebebinin gezegenin simsiyah atmosferindeki maddeler olduğunu bilmek sizi ürkütebilir. (Ne de olsa karanlık ürkütücüdür)

Araştırmacılar tarafından gezegenin gelen ışığın yüzde 94’ünü emdiği saptandı. Uzmanların ifade ettiğine göre, bu tür gezegenler, gelen radyasyonun yüzde 40’ını emiyor. Bilim insanları tarafından ayrıca, gezegenin yansıttığı ‘albedo’ adlı ışık miktarı ölçülebildi. Sonuçta yansıtılan ışığın çok düşük boyutta olduğu dikkat çekti.

Araştırmacılar, "WASP-12b'nin ölçülen albedo değeri en fazla 0.064'dür. Bu son derece düşük bir değer, gezegeni taze asfalttan daha koyu hale getiriyor! Düşük albedo, hala WASP-12b ve benzeri dış gezegenler hakkında çok şey öğrenebileceğimizi gösteriyor. " dedi.

Bütün bunların yanı sıra, (belki siyah dediğimiz için hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, belki de hoşunuza gider) gezegenin tam olarak siyah olmadığı, yüksek ısı sebebiyle eriyen metale benzer bir şekilde etrafına kırmızı renk saçtığı tespit edildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum