İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 13 Önemli Nokta

İş görüşmeleri herkes için oldukça önemlidir. Peki başarılı bir iş görüşmesi için neler yapılması gerekmektedir? İşte görüşmede yapmanız gerekeneler...
İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 13 Önemli Nokta

İş görüşmeleri, birçok kişi için stresli bir deneyim olabilir. Bu nedenle, başarılı bir iş görüşmesi için hazırlıklı olmak ve doğru stratejileri uygulamak önemlidir. İyi bir ilk izlenim bırakmak, etkili iletişim kurmak ve iş deneyimlerinizin ve becerilerinizin vurgulanmasını sağlamak, iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bazılarıdır.

İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

İş görüşmelerinde başarılı olabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Görüşmeler sırasında bu noktalara dikkat ederseniz, başarılı olmamanız için hiçbir sebep kalmayacaktır. Bu içeriğimizde sizler için iş görüşmesinde dikkat etmeniz gereken bu noktaları derledik.

İşte iş görüşmesinde sizi seçmelerine yardımcı olacak dikkat etmeniz gereken noktalar;

1. Kendinizi Bilin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Mülakatlarda, özgeçmişiniz ve ön yazınızla ilgili sorulacak sorulara karşı hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Kendinizi mülakatlar sırasında nasıl anlatacağınızı düşünün ve sorulara karşı hazırlık yapın. Klasik mülakat sorularına karşı hazırlıklı olun. Ayrıca iş geliştirme ve kariyer hedefiniz konusunda yaratıcı ve tutarlı olmaya çalışın.

2. Özgeçmişinizi Bilin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İş verenin, özgeçmişiniz hakkında sorduğu sorular karşısında, güven kazanabilmeniz için bu sorulara hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Bu sebeple CV'niz ile tutarlı cevaplar vermeye özen gösterin.

3. Şirketi Bilgisi Edinin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Görüşmelere gitmeden önce şirketle ilgili mutlaka araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple görüşme öncesi internetten şirket hakkında bilgi edinmeye çalışın. Unutmayın bu araştırmalarınız sayesinde görüşmelerin gidişatı değişebilir.

4. Sormak İstediklerinizi Hazırlayın

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İlgisiz görünen adaylar mülakat sırasında çok fazla başarılı olamazlar. Bu yüzden cevaplarını bilmek istediğiniz soruları, görüşme esnasında sormanız gerekir. Hatta görüşmeye gitmeden önce bu soruları düşünüp, listeleyebilirsiniz.

5. Mülakat Yapacak Kişiyi Bilin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Mülakatınızı yapacak kişiyi önceden öğrenebilme şansınız varsa, kesinlikle öğrenin. Onun hakkında da biraz araştırma yapmanız görüşme sırasında işinize yarayabilir. Mülakatınızı yapacak kişi hakkında bilgi sahibi olmanız, onu etkilemenize yardımcı olacaktır.

6. Kıyafetinize Önem Gösterin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İş görüşmelerinde iyi bir izlenim bırakmak için çok kısıtlı zamanınız vardır. Araştırmalara göre ilk intiba yaklaşık 30 saniye içerisinde oluşmaktadır. Bu nedenle iş görüşmelerinde giyim ve kuşamınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Ne çok çekici renkler ile kıyafetler tercih etmeli ne de çok sıradan seçimler yapmalısınız. Profesyonelliğinizi bozmadan kurumsal kıyafetler tercih etmeniz sizin için en ideal tercihlerden olacaktır. Tüm bunların yanında güler yüzlü olmayı da unutmayın. Bu da karşınızdaki insanın sizin için pozitif düşünmesine yardımcı olacaktır.

7. Olumsuz Konuşmamaya Özen Gösterin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Pozitif olmak ve pozitif ifadeler kullanmak işin üstesinden geleceğinizin bir kanıtı niteliğinde iken olumsuz ifadeler kullanmak ise, özgüveniniz hakkında şüphelere yol açabilmektedir. Bu yüzden kendinizi ifade eden cümleleri seçerken olumsuzluk ifadesi taşıyan kelimelerden uzak durun.

8. Maddi Beklentinizi Abartmayın

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İş görüşlerinden önce firma hakkında kısa bir araştırma yaptığınızda firmanın size sağlayacağı koşullar ve avantajlar hakkında bir çok bilgi edinebilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde firmadan size veremeyeceği herhangi bir konu hakkında isteklerde bulunmamaya çalışın. Beklentilerinizi ne düşük ne de yüksek tutun

9. Samimi Davranmaya Çalışın

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Samimi ve içten davranarak kendinizi ifade etmeniz işi kazanmanıza yardımcı olabilecek en önemli faktörlerden biridir. Fakat samimiyeti profesyonel boyutta tutmak da bir o kadar önemlidir. Dikkatli olun samimiyet biraz fazla abartıldığında ise bu durum tam tersine dönebilmektedir.

10. Eleştiriye Açık

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Şirket ile görüşme sırasında sizin hakkınızda eleştiriler yapılabilir. Bunu şahsi olarak algılamak yerine eksiklerinizi ya da yapabileceklerinizi eleştiriler ile daha iyi hale getirebilme fırsatını değerlendirin. Görüşmelerde kendiniz eleştirmeniz de beklenmektedir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmalısınız. Çalışma hayatınızda zaman zaman kendinizi ve iş performansınızı değerlendirme altına alarak eksiklerinizi tespit edebilirsiniz. Yalnızca görüşme sırasında değil tüm çalışma hayatınızda eleştirilere açık olmanız gerektiğini unutmayın.

11. Eski İşinizi Kötülemeyin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Her ne nedenle ayrılmış olsanız da yeni iş görüşmenizde eski işinizden kötü olarak bahsetmeyin. İşten ayrılma nedeniniz kariyeriniz için stratejik bir karar mı yoksa maddi bir karar mı olduğunu olumlu cümlelerle anlatmaya çalışın.

12. Yapabileceğinize İnanın

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Özgeçmişiniz ne kadar iyi hazırlanmış olursa olsun eğer kendinizi görüşme sırasında kararlı olarak göstermezseniz, işi alma ihtimaliniz de bir o kadar düşer. Kendinize daima güvenip sakin kalın. Emin adımlar atmak işi almak istediğinizi göstermenize yardımcı olacaktır. Dik oturmak ve karşınızdaki ile göz teması kurmak ve sıkı bir el sıkışması kararlı ve özgüvenli olduğunuzun kanıtıdır.

13. Maaş Beklentinizi Sürekli Dile Getirmeyin

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İşe girerken herkesin olduğu gibi sizin de maaş beklentiniz olacaktır. Fakat görüşmeler sırasında ısrarla konuyu oraya getirmek yanlış anlaşılmanıza sebebiyet verebilir. Kariyeriniz için son derece önemli olan ve sizi daha iyi konuma taşıyacak bir iş fırsatını sırf ücret beklentilerinizin biraz altında diye geri çevirmek sizin için hiç de iyi olmayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En Kaliteli Online İş Görüşmesi Nasıl Olur?CV Nasıl Hazırlanır?

İş görüşmesine hazırlanırken nelere dikkat etmeliyim?

İş görüşmesine hazırlanırken, şirket hakkında araştırma yapmak, iş ilanını tekrar okumak, yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi öne çıkaracak şekilde özgeçmişinizi güncellemek, giyim kuşamınıza dikkat etmek ve olası sorulara cevaplar hazırlamak gibi adımları takip etmeniz önerilir.

İş görüşmesinde hangi soruları sorabilirler?

İş görüşmesinde, şirket hakkında, pozisyon hakkında, iş deneyimleriniz ve yetenekleriniz hakkında sorular sorulabilir. Ayrıca, işin gerektirdiği belirli beceri ve nitelikler hakkında da sorular sorulabilir.

Hangi giyim tarzı iş görüşmesinde uygun olur?

İş görüşmesinde, giyim tarzınız profesyonel ve iş ortamına uygun olmalıdır. Klasik ve temiz bir görünüm, genellikle tercih edilen bir stil olarak kabul edilir. İşverenin resmi veya gayri resmi giyim politikasına göre giyinmeniz tavsiye edilir.

İş görüşmesinde hangi davranışlar uygun değildir?

İş görüşmesinde, olumsuz davranışlar sergilemekten kaçınmalısınız. Bu, telefonunuzu kontrol etmek, göz teması kurmamak, geçmiş işverenleriniz veya iş arkadaşlarınız hakkında olumsuz yorumlar yapmak ve çıplak ayakla veya rahat kıyafetlerle gelmek gibi şeyleri içerir.

İş görüşmesinde ne zaman takip etmeliyim?

İş görüşmesinin ardından, teşekkür etmek için bir e-posta veya not göndermek, işverenin size karşı tutumunu öğrenmek ve iş teklif edilirse mutlaka teşekkür etmek için bir adım atmanız önerilir. Ancak, birkaç gün beklemek, işverenin süreci tamamlaması için yeterli zaman bırakmak için iyi bir fikirdir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.