İran Müziğinin Başarılı Temsilcileri

Ortadoğu'nun farklı çalgıları ve coşkulu ritminin, muhteşem bir edebiyatla birleşmesi sonucu oluşan İran müziği dünya çapında tanınan sanatçıları ortaya çıkmasına zemin hazırladı.
İran Müziğinin Başarılı Temsilcileri

Çeşitli müzik aletletleri, notaları ve tınıları ile dinleyiciyi farklı dünyalara sevk ettiren İran müziği, hem  geçmişi hem de modern dönem temsilcileri ile dünyada sevilen ve merak edilen müzik çeşitlerinden birisidir. Kimi sanatçılar İran yerelinde kalmışken kimileri dünya çapında sevilen sanatçılar haline gelmiştir. Özellikle devrimden sonra ülkesinden ayrılmak zorunda kalan sanatçılarda bu özellik görülmektedir. 

İran Müziğinin Başarılı Temsilcileri

Darya Dadvar

1971'de İran'da dünyaya gelen başarılı sanatçı, İran'ın ünlü sopranosudur. Gnümüzde Paris'te yaşamaya devam eden Darya Dadvar, şarkıları ile İran müziğini sevenlerin akıllarına gelen ilk isim olacaktır. Dadvar, geleneksel batı müziği ile İran müziğini harmanlayarak, güçlü sesi ile başarılı bir performans oluşturmaktadır. 

darya.jpeg

 

Mohsen Namjoo

Türkiye'de en çok tanınan İranlı sanatçılardan biri olan Mohsen Namjoo, 19 Ağustos 1976'da İran'da dünyaya geldi. Üniversite eğitimi sırasında var olan eğitim sistemini beğenmediği ve kendine sıradışı bir müzik oluşturmaya başlayınca okuldan atılır. Ardından uzun süre İran underground sanatçıları arasında yer almaya başlar. Ardından Hollanda'da düzenlenen bir festival sayesinde tanınmaya başladı. Rock, blues ve İran folk müziğini harmanlayarak dikkat çeken eserlere imzasının attı. 

Günümüzde Kaliforniya'da yaşayan Mohsen Namjo, Türkiye'de 2 kez konser verdi. 2009'da Şems isimli bir şarkısında Kur'andan ayetler geçtiği için 5 senelik hapis cezasına çarptırıldı. 

mohsen.jpg

 

Googoosh

5 Mayıs 1950'de Tahran'da dünyaya geldi. Ailesi aslen Sovyet Azarbaycanlıdır. Kimlik adı Faike Ateşin olan Guguş, 70'li yıllarda İran'ın sevilen sanatçıları arasında yer almaktadı ve kariyerinin zirvesindeydi. İran'da devrim gerçekleştikten sonra ise şarkılarına yasak geldi ve müziği bırakmak zorunda kaldı. Bu yasaklar nedeniyle ağır bunalımlar geçiren Guguş, depresyon tedavisi görmeye başladı. Bu sırada üçüncü eşi ile tanışır ve Amerika'ya yerleşme kararı alır. Amerika'da yapamadığı müziğe yeniden başlayan Guguş, çıkardığı albümüile rekor kırdı.

gugus.jpg

 

Farid Farjad

Dünyanın en iyi keman virtüözleri arasında gösterilen Farid Farjad, 1938'de Tahran'da dünyaya geldi. Eğitimlerini  İran'da alan Farid Farjat, İran Senfoni Orkestrası'nda başarılı işlere imza atıyor. Devrimden önce Amerika'ya yerleşen sanatçı böylece dünyanın tanınan keman virtüözleri arasında yer almaya başlıyor. Kemanı ağlatan adam olarak tanınan Farid Farjat,bugüne kadar 5 albüm çıkarmıştır. Eserlerinde geniş bir alanı kaplayan hüznün ülkesinden uzaklaşması ile alakalı olduğu bilinmektedir. 

farid.jpg

 

Azam Ali

1970'te İran'da dünyaya gelen tam adı Azam Aliafgerad olan başarılı müzisyen, Amerika'da yaşamaktadır. Başarılı ses tonu ve İran folk müziğini modernleştirmesi ile tanınmaya başladı. İran'da gerçekleşen devrimden sonra önce Hindistan'da daha sonra ise Amerika'da yaşmaya başladı. Azam Ali Niyaz isimli kurduğu müzik grubu ile çıkardığı albümünden sonra geniş bir kitle tarafından tanınmaya başladı. 

azamali.jpg

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.