iPad Pro 9.7 İnç Ön İnceleme

Apple 21 Mart 2016 tarihli etkinliğinde iPhone 5SE modelinin yanından yeni iPad Pro 9.7 inç tabletini tanıttı. iPad Pro' nun küçültülmüş hali diyebileceğimiz tableti sizler için inceledik.
iPad Pro 9.7 İnç Ön İnceleme

iPAD PRO 9.7 İNÇ DETAYLAR

Apple 21 Mart 2016 tarihinde yaptığı etkinlikte iOS 9.3 ve iPhone 5SE ile birlikte yeni iPad Pro 9.7 inç modelini de tanıttı. İlk tanıtılan iPad Pro modelinin küçültülmüş hali diyebileceğimiz yeni tablet iPad Air 3 bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı diyebiliriz. Apple Pencil desteği ile gelen cihaz sahip olduğu güçlü işlemci ile dizüstü bilgisayarların yerini alacağa benziyor. Yeni tanıtılan klavyeli kılıf buna en güzel örnek denebilir. Peki, iPad Pro 9.7 inç fiyatı ve Türkiye satış tarihi ne olacak? Cevapları ve tüm detayları haberimizin devamında yanıtlıyoruz.

 

iPAD PRO 9.7 İNÇ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • 9.7 inç 2048x1536 piksel IPS LCD ekran
  • 2.26 GHz 64 Bit mimarili çift çekirdek A9X işlemci
  • 4 GB ram bellek ve PowerVR 7XT grafik işlemci
  • 12 MP iSight led flaşlı arka kamera ve 4K UHD video kaydı
  • 5 Mp HDR destekli ön kamera ve1080p Full HD video kaydı
  • 32 GB, 128 GB ve 256 GB dahili hafıza seçenekleri
  • 10 saatlik batarya ömrü
  • Apple Pencil desteği, parmak izi okuyucu ve TrueTone ekran

 

GÜÇLÜ İŞLEMCİ / KÜÇÜLEN TASARIM

ipad-pro-9.7-islemci.jpg

iPad Pro' nun 12.9 inçlik dev cüssesi profesyonel kullanıcılara hitap ediyordu. Aynı zamanda ekranın büyümesi ebatların büyümesine ve ağırlığın artmasına da sebep oluyordu lakin kullanılan işlemcisinin gücü ve tabletin performansı göz dolduyordu. Apple performanstan taviz vermeden ekranı küçülterek daha taşınabilir bir tablet isteyenleri düşünerek hareket etmiş ve alıştığımız iPad ölçüsü olan 9.7 inçlik iPad Pro' yu ortaya çıkarmış.

ipad-pro-9.7-performans.PNG

9.7 inç retina çözünürlüğe sahip IPS LCD ekran, 264 ppi piksel yoğunluğuna sahip. iPad Air 2 ile aynı ön tasarıma sahip cihazları birbirinden ayırt etmek için arka tasarıma bakmanız gerekiyor. Daha cihazı yan çevirirken köşelerdeki hoparlörleri görüyorsunuz. Aynı abisindeki gibi iPad Pro 9.7 inç modelde de cihazın köşelerinde 4 adet hoparlör bulunuyor. Arka tarafta ilk dikkati çeken dışa doğru çıkıntılı kamera tasarımı... Bu kamera iPhone 6 ve 6S modellerindeki gibi tasarlanmış.

 

YENİ KAMERA VE YENİ HAFIZA SEÇENEĞİ

ipad-pro-9.7-kamera.png

Apple' nin en gelişmiş kamerası olan 12 MP iSight kamera kullanılıyor. Cihaz bu kamera ile saniyede 30 kare 4K UHD video kaydı yapıyor. Ayrıca saniyede 120 kare 1080p Full HD ve saniyede 240 kare 720p HD ağır çekim video kaydı yapabiliyor. Kameranın diğer özellikleri ise BSI sensör, dijital görüntü sabitleyici ve 63 MP panoromik fotoğraflar çekebilmesi diyebiliriz. Öndeki 5 MP geniş açılı kameranın yine 6S modeliyle aynı olduğunu görüyoruz. Bu kamera ile 720p HD video kaydı yapılabiliyor.

a9x-islemci.PNG

Tabletin en önemli kısmı ise gücünü aldığı 2.26 GHz 64 Bit mimarili çift çekirdekli Apple A9X işlemciye sahip olması. Bu işlemci mevcut işlemciler arasında en iyi performas değerlerine ulaşan Apple işlemcisi olarak biliniyor. iPad Pro 12.9 inç modeli ve MacBook Air ile yapılan testlerde iPad Pro' nun daha iyi skorlar aldığı kanıtlanmıştı. Dahili M9 hareket ve sensör işlemcisiyle ana işlemcinin yükünü hafifleten bu sistemde 4 GB ram bellek ve PoverVR 7XT grafik işlemci yer alıyor. Oyunlarda konsol kalitesi sunan iPad Pro 9.7, en ağır uygulamaların dahi üstesinden gelebiliyor.

ipad pro true tone

Tanıtımda en çok vurgulanan özelliklerden bir tanesi de TrueTone Ekran oldu. Bu ekran ortam ışığına göre renk tonunu ayarlıyor. Sensörleri yardımıyla ortamdaki ışığın tonunu algılayan cihaz renklerin kontrastıyla ve sıcaklığıyla oynayarak size en iyi görüntüleme şeklini sunuyor. Firmanın iddiasına göre göz yorulmasını engelleyen bu sistem, aynı normal kağıtlara düşen ışık açısı izlenerek geliştirilmiş.

 

FİYAT ve EDİTÖR YORUMU

ipad-pro-9.7-yorum.PNG

iPad Pro 9.7 inç ülkemizde 24 Mart 2016 tarihinden itibaren ön siparişe açılıyor. Tahmini olarak 1 Nisan itibarıyla de satışa sunulmuş olacağı belirtiliyor. Tabletin fiyatı ise simkart desteği özelliğine ve hafıza seçeneklerine göre şöyle olacak:

 

  • iPad Pro 32 GB Wi-Fi     2.200 TL
  • iPad Pro 128 GB Wi-Fi   2.800 TL
  • iPad Pro 256 GB Wi-Fi   3.400 TL
  • iPad Pro 32 GB Wi-Fi+Cellular     2.700 TL
  • iPad Pro 128 GB Wi-Fi+Cellular   3.300 TL
  • iPad Pro 256 GB Wi-Fi+Cellular   3.900 TL

 

Editör Yorumu: iPad Pro 9.7 için iPad Air 3 bekleyenlere yazık oldu diyebiliriz. iPad Pro 9.7 güçlü donanımıyla geldi fakat fiyatı da beklenenden yüksek oldu. İlk kez kullanılan 256 GB hafıza seçeneği Apple' nin yaptığı en mantıklı hareket olmuş. Cihaz tabletten ziyade dizüstü bilgisayar almak yerine klavyeli kılıf ile birlikte tercih edilebilecek seçenek olarak değerlendirilmelidir. Hatta piyasadaki birçok bilgisayardan daha güçlü işlemcisiyle çokca tercih edilebileceği şimdiden söylenebilir.

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.