İnvisalign Tedavi Nedir, Nasıl Kullanılır? Özellikleri

İnvisalign tedavi, ortondonti tedavi çeşitlerinden biridir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile hastalara rahatlık sağlayan invisalign tedavisi ağrısızdır.
İnvisalign Tedavi Nedir, Nasıl Kullanılır? Özellikleri

İnvisalign Tedavi (Şeffaf Plak) Nedir?

Diş çapraşıklıkları, konum bozuklukları ve çene bozuklukları tedavisinde uygulanan yeni teknoloji invisalign çözüm oluyor. Şeffaf apareyler sayesinde diş teline gerek duymadan dişler şeffaf plaklar yardımıyla dişlerin olması gereken pozisyona getirerek, sağlıklı dişlere sahip olunmakta.

Ortodonti tedavisinde son teknoloji olarak adlandırılan şeffaf aparey, dişlerin daha estetik bir görünümde olmasını sağlıyor. Şeffaf plaklar, diğer ortodonti tedavi yöntemlerinden farklılık göstermektedir.

İnvisalign Tedavi

Bu plaklar tamamen şeffaf ve dışarıdan bakıldığında görülmemektedir. Braketler gibi sabit değildir. Hareketli apareyler olarak adlandırılır. Yani çıkarılıp takılabilir tiptedir. Bu nedenle özellikle yemek saatlerinde çıkarılmaktadır. 

İnvisalign tedavi genellikle yetişkinlerde kullanılmaktadır fakat çocuklarda da kullanılabilir bir yöntemdir. Bu hastanın tercihi ve doktorun önerisine bağlıdır. Şeffaf plaklar genel olarak hafif ve orta dereceli bozukluklar için kullanılmaktadır. Bu nedenle kişinin diş ve ağız yapısı bozukluklarının derecesi önem taşımaktadır. 

İnvisalign Tedavi (Şeffaf Plak) Özellikleri

İnvisalign Tedavi

Şeffaf apareyler, şeffaf plaklardan oluşmaktadır. Bu nedenle dışarıdan bakıldığında görülmemektedir. Sosyal yaşamda, iş ya da okul hayatında kişiyi etkilememektedir. İstenildiği zaman çıkarılıp takılmaktadır. Özellikle yemek yeme zamanlarında şeffaf plaklar çıkarılmaktadır.

Ağrısız tedavi şeklidir. Metal braketlerde yaşanan ağrı, acı ya da ağız yaraları gibi durumlar şeffaf plaklarda meydana gelmemektedir. Şeffaf plaklar, metal braketler de meydana gelen bazı sıkıntıları yaşatmamaktadır. Belli bir süre yaşanan konuşma bozuklukları ya da ses değişimleri gibi durumlar şeffaf plak kullananlarda oluşmamaktadır.

Her yaşta uygulanmaktadır. Çocuk ve yetişkin her hasta da uygulanan bu yöntem herhangi bir sıkıntı ya da sorun teşkil etmemektedir.

İnvisalign Hangi Durumlarda Uygulanır?

İnvisalign Tedavi

Dişlerin birbirinin üzerine yaslanmış, birbirine geçmiş hali, ​dişler arasında gözle görülür büyük boşluklar, ​çapraz kapanış, alt ve üst dişlerin kapanamama durumu, üst çene dişlerinin alt çene dişlerinin önde olması, ​alt dişlerin geride kalması, üst dişlerin öne doğru çıkıntı olma durumu, dişler sıkıldığında üst ve alt dişlerde boşluk kalıyorsa, ​üst ve alt dişlerin ortasından geçen hatlar birbirine pararel değilse isvisaling uygulanır.

İnvisalign Tedavi Süreci

İnvisalign Tedavi

Bilgisayarlı tomografi ile dişlerinizin görüntüsü alınır. Bilgisayar destekli tasarım yazılımıyla dişlerinizin hareketleri tahmin edilir. Tedavi planınız gözden geçirilir. Tedavinin her aşamasında ağzınızın kalıpları alınır. Şeffaf düzelticiler hazırlanır. Her bir düzeltici yaklaşık iki hafta takılır. Tedavi sürecinde doktorun tavsiye ettiği şeyleri yapmak çok önemlidir.

İnvisalign (Şeffaf Plak) Nasıl Kullanılır?

İnvisalign Tedavi

Başlangıçta günde 3 - 5 saat kullanılır. 1 hafta kullanımı sonucunda dişler ortodontik kuvvete alışır. 1 haftalık alıştırma süresi sonrasında günde 20 saat kullanılır. 2 hafta sonrasında yeni plaklar kullanılmaya başlanır.

Her 2 hafta bitiminde 3. ve 4. plaklar sırayla kullanılır. Dişler tamamen düzelene kadar plaklar sırayla kullanılır.  Plak kullanımı 2 haftadan 3 haftaya çıkarılır. Bütün plaklar kullandıktan sonra ortodontik tedavi bitmiş olur. Son olarak ise pekiştirme tedavisi uygulanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hareketli Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır?Sabit Ortodontik Tedavi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

İnvisalign fiyatları ne kadar?

İnvisaling fiyatları TDHB'nin belirlemiş olduğu tarifeye göre güncellenmektedir. 2023 yılında invisaling tedavi fiyatları KDV hariç bir şekilde ortalama 7000 TL ile 15000 TL arasında değişiklik gösterebilir.

İnvisalign kaç ay sürer?

İnvisalign tedavisi genelde 7 ile 15 ay arasında sürmektedir. Gün içerisinde ortalama 22 saat kadar ağızda takılı kalması gereken şeffaf plakların kullanımına dikkat edilmelidir. Dişlere ne kadar çok bakım yapılırsa süreç o kadar hızlı biter.

İnvisalign herkese uygun mu?

Invisalign tedavisi 5 yaşından büyük herkese uygulanabilmektedir. Tedavinin uygulanabilmesi için hastanın dişlerinde çürük olmaması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Aksi taktirde tedavi uygulanamaz. Tedaviyi desteklemeyen diş etlerine de invisalign uygulanmaz.

İnvisalign hangi dişlere uygulanır?

Invisalign tedavisi çapraşık dişlere uygulanmaktadır. Bu yöntem sayesinde dişler istenilen görünüme kavuşur. Aynı zamanda invisalign tedavisi orta ve hafif düzeydeki çapraşık dişlere uygulanır. İleri derecede çapraşık olan dişlere diş teli tedavisi yapılır.

İnvisalign acıtır mı?

Invisalign metal diş tellerinden daha rahat bir kullanıma sahiptir. Dişlerinizin yerini düzenlediği için hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Uzman diş hekimlerine göre diş hizalayıcılar kullanırken ilk haftada ağrı yaşanabilir.

İnvisalign devlet karşılıyor mu?

Birçok diş ve sağlık sigortası planı invisalign tedavisini kapsamaktadır. Eğer sağlık sigortanız varsa dişlerinizi gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.