İnternetten İçerik Kaldırma | Size Ait İçerikleri Kaldırın!

İnternetten içerik kaldırma davası ve dilekçe örneği burada, İnstagram, n11, Sikayetvar.com vb. sitelerden size ait şikayetleri ve içerikleri kaldırın.
İnternetten İçerik Kaldırma | Size Ait İçerikleri Kaldırın!

İnternetten Şikayet Silme İşlemleri

İnternet dünyası artık gerçek dünyanın bir parçası olarak düşünülmektedir. Bir işletmenin, kamuoyuna mal olmuş bir kişinin, bir marketin, sıradan bir insanın bile internette geçmişi var. Buna internet ayak izi de dememiz mümkündür. Eğer internet aleminde kişilik haklarınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız bu yazımızı okumalısınız veya kazdal.av.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.

Şirketlerin/İşletmelerin Kişilik Hakları İhlal Edilebilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nda kişiler tüzel ve gerçek kişi olarak ikiye ayrılmışlardır. Tüzel kişilerde tıpkı gerçek kişiler gibi haklara sahiptirler. Gerçek kişilerin sahip olduğu yaşama hakkı ve vücut bütünlüğü gibi haklar haricindeki hakları tüzel kişilerde de bulunmaktadır. Para kazanmayı amaçlayan bir tüzel kişiliğin en önemli değeri itibarıdır. Eğer sahibi olduğunuz işletmenin sayfasına, n-11 e-ticaret sitesine, Trendyol yorumlarına, sikayetvar.com ve sair sitelere haksız yere olumsuz yorumları yazıldığını düşünüyorsanız veya haksız yere düşük puanlar verildiğini düşünüyorsanız 5651 sayılı kanun kapsamında bu içeriklere erişimin engellenmesi mümkün.

İnternetten İçerik Kaldırma Silme

Hangi İçeriklerin Erişimi Engellenebilir?

MADDE 9 -

(1) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğin çıkarılmasını ve/veya erişimin engellenmesini de isteyebilir.

(2) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.

(3) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hâkim bu maddede belirtilen kapsamda içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verebilir.

(4) Hâkim, bu madde kapsamında vereceği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, hâkim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi hâlinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir.

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5651.pdf

5651 Sayılı kanun internet üzerinde bir içeriğin erişiminin engellenmesine karar verilebilmesi için mağdurun kişilik haklarının ihlal edilmiş olması şartını aramaktadır. Gerçek veya tüzel kişinin kişilik haklarının ihlal edilebilmesi için mağdura karşı haksız bir fiilin işlenmiş olması ve kişilik haklarına karşı açıkça bir saldırının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Eğer hakkınızda internette yapılan n-11 e-ticaret sitesinde, trendyol yorumlarında, sikayetvar.com gibi sitelerde yapılan yorumlarda aleyhinize veya şirketinizin aleyhine haksız ve mesnetsiz yorumlar yapıldığını düşünüyorsanız, rakip firmaların aleyhinize yorum yaptığını düşünüyorsanız kişilik haklarınızın ihlal edilmiş olabilir. Bu durumda konunun uzmanı avukat Av. Kazım İsmail KAZDAL’a 0532 372 15 83 numaralı telefondan ulaşabilir veya kazdal.av.tr resmi internet adresini ziyaret edebilirsiniz.

İnternette size ait olduğunu düşündüğünüz fotoğrafların veya bilgilerin kullanıldığı fark ettiğinizde bu bilgilerin hemen kaldırılması hakkınız olduğunu biliyor musunuz?  Size ait olduğunu düşündüğünüz fotoğrafların, dijital içeriklerin fikri mülk sahibisiniz. Bu durumda mülkiyet hakkının ihlal edilmesi sizin tazminat alacağı elde edeceğiniz anlamına gelir. Yalnızca içeriğe erişimin engellenmesi kararı almakla kalınmaz bunun yanında tazminat hakkına da sahip olursunuz.

İnternetten İçerik Kaldırma Nasıl Yapılır?

5651 sayılı kanuna göre internetten içerik kaldırma kararında görevli mahkeme Sulh Ceza Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise mağdurun yerleşim yeri mahkemesi ya da içerik sağlayıcısının yerleşim yeri mahkemesidir. Sulh Ceza Mahkemesine yazılı olarak mağdurun veya vekili Av. Kazım İsmail KAZDAL’ın başvurması gerekir.

İnternetten İçerik Kaldırmak Ne Kadar Sürer? İnternetten İçerik Kaldırma Kaç Saat Sürer?

5651 sayılı kanuna göre yazılı olarak Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapıldıktan sonra hakimliğin 24 saat içerisinde karar vermesi gerekmektedir. Hakimlik URL’nin gösterilmesinin engellenmesine karar verdiği takdirde bu kararı erişim sağlayıcıları birliğine derhal bildirir. Erişim Sağlayıcıları Birliği 4 saat içerisinde URL’nin engellenmesini uygulamak zorundadır.

Hukuki süreç için Av. Kazım İsmail KAZDAL’a 0532 372 15 83 numaralı telefondan ulaşabilir veya kazdal.av.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.

İnternetten İçerik Kaldırma Dilekçe Örneği

https://kazdal.av.tr/dilekceler/icerikkaldirmaornegi.pdf adresini ziyaret ederek internetten içerik kaldırma dilekçe örneğine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.