İnsülin Hormonu Kas Yapımı İçin Önemli Mi?

İnsülin hormonu kas yapımı için ne kadar önemli? Kas yapımı için insülin seviyesinin nasıl olması gerekiyor? Tüm soruların cevapları aşağıda.
İnsülin Hormonu Kas Yapımı İçin Önemli Mi?

İnsülin Hormonu ve Görevi

İnsülin hormonu kandaki şeker seviyesini dengeleyen hormondur. Pankreas tarafından ve gerektiği zamanlarda salgılanır. Yani diğer hormonlar gibi değildir. Aktif rol üstlenir. Vücut için çok önemlidir. Eğer kandaki şeker miktarı uzun süre yüksek kalırsa organlara zarar verir. İşte bu noktada insülin görevini başarıyla yerine getirir.

İnsülin Hormonu Kas Yapımı İçin Önemli Mi?

İnsülinin görevini yapabilmesi için hücrelerin geçirgen olması gerekir. Bu geçirgenlik durumu insülin hassasiyeti olarak tanımlanır. Eğer hücreler bu hassasiyeti kaybederse insülin görevini yapamaz ve yağ depolanmaya başlar. İnsülin direnci yüksek kişilerin kilo alması bu yüzdendir.

Sağlıklı kişilerde insülin direnci yüksekliği yağlanma ve kilo artışı olarak gerçekleşirken şeker hastalarında durum farklıdır. İnsülin direnci üst seviyeye çıkınca daha fazla insülin gerekir. Bu da dışarıdan takviye ile mümkün olur. Çoğu şeker hastası için pankreas temelli sorunlar mevcut olsa da kortizollü ilaç kullanımı sonucu ortaya çıkan şeker hastalığı insülin direnciyle alakalı olabilmektedir.

İnsülin ve Vücut Geliştirme

İnsülin Hormonu Kas Yapımı İçin Önemli Mi?

Vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar için insülin önemli bir hormondur. İnsülinin temel görevi kan şekerini ayarlamak ve kan hücrelerinin dokulara ulaşmasını sağlamaktır. Kasların geliştirilme mantığı incelendiğinde, antrenman esnasında ağırlık çalışmayla zorlanan kaslar hasar alır.

Dinlenme ve beslenme ile birlikte hasarlar onarılır ve kasın gelişmesi sağlanır. Kasların onarılabilmesi için kan dolaşımı önemlidir. Bu açıdan bakıldığı zaman insülin seviyesinin vücut geliştiriciler için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Kan dolaşımındaki şekerin yüksek olması demek onun depolanması demektir. Depolanma şekline göre şeker karaciğerde, kaslarda ve yağ şeklinde organların çevresinde depo edilir. İnsülin miktarı yetersiz kaldığı durumlarda depolar doldurulur. Ağırlık çalışması esnasında vücuttaki glikojen depoları tükeneceği için bir süre sonra yağlardan enerji elde edilmeye başlanır. 

Yağ yakımı için vücuda belli miktarlarda karbonhidrat alımı yapılmalıdır. Eğer ihtiyaçtan fazla karbonhidrat tüketilirse insülin ne kadar salgılanırsa salgılansın, kandaki şeker oranı düşmez ve yağlanmaya neden olur.

Karbonhidratın, düşük tüketilmesi durumunda yine dolaşım sistemi sağlıklı çalışamaz ve kas gelişiminiz sekteye uğrar. Bu durumda insülin seviyesinin normal değerler içinde tutulması ve beslenme şekline önem verilmesi gerekir.

Kas Yapmak için İnsülin

İnsülin Hormonu Kas Yapımı İçin Önemli Mi?

Kas geliştirmek isteyenlerin kafasında soru işareti olan insülin, kas yapma konusunda ne kadar etkilidir? İnsülin kas geliştirme konusunda en önemli hormonlar arasındadır. Yapılan araştırmalar kas kütlesini arttırmak isteyenlerin, büyüme hormonuna özen gösterdiği kadar insülin seviyelerine de dikkat etmeleri gerektiğini ortaya koymuştur.

İnsülinin yapısını inceleyen bilim insanları, bu hormonun amino asitlerden oluştuğunu gözlemlemiştir. Hücrelere taşınan insülinin, diğer amino asitlere benzer şekilde ribozomun çalışmasını tetiklediği ve protein salgısında artış meydana getirdiği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.

Araştırma sonucunda yağ oranına aldırış etmeden kas yapmak isteyenlerin, insülin seviyesinin yüksek olması gerektiği görülmüştür. Kandaki insülin yüksek olduğu sürece kaslara gönderilen protein ve glikojen, onların gelişmesini ve yenilenmesini hızlandıracaktır.

Gün içinde 2 ara öğünde karbonhidrat bakımından zengin beslenme yapanların insülin seviyesini yüksek tutuğu ve kas artışını sağladığı kanıtlanmıştır. Günümüzde bulking denen dönemde sporcuların kas kütlesini iyi artırmasının sebebi budur.

Yağ Yakmak için İnsülin

İnsülin Hormonu Kas Yapımı İçin Önemli Mi?

Yağ yakmak isteyenlerin yine insülin seviyelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yüksek insülin demek yağ depolanması demektir. Kas artışı gibi hedefleri olmayan ve yağlarından kurtulmak isteyenlerin insülin seviyelerini düşük tutmaları gerekmektedir.

Düşük insülin demek, hücrelerin bu hormona karşı daha hassas hale gelmesi demektir. Hassas halde olan hücreler yeterli glikojen alamadığı için kan dolaşımına karışan yağları enerjiye dönüştürülerek kullanır. İnsülin seviyesi düşük olduğu için bu işlem yavaştır ve zaman alır. Yağ yakmak bu nedenle zordur.

Yağlarını eritmek isteyenlerin karbonhidrat alımına dikkat etmeleri gerekir. Karbonhidrat alımı demek insülin seviyesinin yükselmesi demektir. Düşük karbonhidrat ve düşük yağ oranlı bir diyet ile insülin seviyesi aşağıda tutulabilir ve vücuttaki fazlalık yağlardan kurtulmak mümkün olabilir.

Yağ Yakarak Kas Yapmak için İnsülin

İnsülin Hormonu Kas Yapımı İçin Önemli Mi?

Böyle bir durum mümkün müdür? Kilolu kişilere söylenen önce kilo ver sonra kas yaparsın sözü oldukça yanlış bir ifadedir. Bu nedenle kilolu olan kişiler ağırlık çalışmaya başlayınca yağların kasa dönüşeceğini zanneder. Birden kaslanacağını ve kilo veremeyeceğini düşünürler. Bu tamamen bir efsaneden ibarettir, yanlış bilgidir.

Yağların kasa dönüşmesi gibi bir durum mümkün değildir. Yağlar enerjiye dönüşür. Kaslar ise proteinden oluşur. Burada önemli olan karbonhidrat alımına dikkat etmek ve kandaki insülin seviyesini dengede tutabilmektir. Vücudun ihtiyacına göre bazen düşük, bazen yüksek insülin seviyesi ayarlamak kas geliştirirken yağ yakmanızı sağlayacaktır.

Kas yapabilmek için yüksek insülin olması gerektiğini belirtmiştik. Antrenmandan sonra kaslardaki ve karaciğerdeki glikojen depoları boşalır.

Vücudun şekeri düşer. Tam bu zamanda yüksek protein ve yüksek karbonhidrat alımı yapılarak, kandaki şeker ve insülin miktarı arttırılır. Hücrelere taşınan besin miktarı artar ve kasların onarımı hızlanır. 

Antrenman dışındaki zamanlarda düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli bir diyet uygulanarak yine dolaşım sistemindeki şeker ve insülin düşürülebilir. Proteinin yüksek tutulması, düşen insülin seviyesini telafi etmek için metabolizmaya fırsat verir. Böylece enerji ihtiyacı yağlardan karşılanarak, yağların yakılması sağlanabilir.

Düzgün bir diyet ve iyi bir çalışma programı uygulayarak hem yağlarınızdan kurtulabilir hem de kas kütlenizi artırabilirsiniz. Bulk döneminden çıkan vücut geliştirmecilerin yaptığı gibi kas kaybını en az seviyede tutarak yağ yakımı sağlayabilir ve kilo verebilirsiniz. Yağların kasa dönüşme efsanesini dolaylı olarak gerçekleştirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Anabolik Direnç Nedir?İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin kas yapar mı?

İnsülin kandaki amino asitleri ve glikozu hücrelere ulaştırmaktadır. Aynı zamanda kas yapıcı bir hormondur. Kas yapımı için oldukça önemli olan insülin yükseldiğinde tehlikeli olabilir. İnsülin seviyesi yükselince yağ depolaması artar, yağların enerji olarak kullanımı azalır.

İnsülin hormonu yağ yakımını arttırır mı?

Düşük karbonhidratlı diyetler sayesinde insülin hormonu azaltılır, yağ yakımı sağlanır. İnsülin seviyesi ne kadar yüksekse yağ yakımı o kadar zor olur. İnsülin seviyesi azaldığında yağ hücreleri daha çok enerjiye dönüşür.

İnsülin hormonu nasıl arttırılır?

İnsülin hormonunu artırmak için bol bol uyku uyumalı, posa tüketmeli, rengarenk sebze ve meyve yemeli, yemeklerinize bitkiler ve baharatlar eklemeli, stresli ortamlardan kaçınmalı ve egzersiz yapmalısınız.

Şeker kasları eritir mi?

Şeker direkt olarak kas gelişimini yoğun bir şekilde etkilemez fakat yüksek miktarlarda tüketiyorsanız kas gelişimini etkileyecektir. Şekeri dozunda kullandığınız taktirde kas gelişiminde gerileme olmaz.

İnsülin yükselirse ne olur?

Yağ ve kas dokusu gibi bölgelerde insüline karşı duyarsızlık gelişmesi sonucunda insülin direnci oluşmaktadır. Bu durum sonucunda kandaki şeker enerjiye dönüştürülemez ve yüksek seviyelerde seyretmesine neden olur. Yüksek şeker oranı bir süreden sonra diyabete ve metabolik sendroma neden olabilir.

İnsülin direnci yorgunluk yapar mı?

İnsülin direnci ilerleyen dönemlerde ciddi ölçüde yorgunluğa neden olmaktadır. Yorgunluk yapmasının nedeni ise yol açmış olduğu reaktif hipoglisemi ataklarıdır. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.