Insight Aracı ile Mars'ı Yakından Tanıyacağız

Mars yani Dünya’ya en çok benzeyen gezegene InSight adlı bir araç gönderiliyor. Bu araçla Mars hakkında merak edilenler, öğrenilecek. İşte Mars’a gönderilen aracın özellikleri ve amaçları.
Insight Aracı ile Mars'ı Yakından Tanıyacağız

Mars Güneş Sistemi’nin Güneşten itibaren dördüncü gezegenidir. Roma mitolojisinde savaş tanrısı olan Mars’tan adını alır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahiptir. Bundan dolayı Kızıl Gezegen olarak da adlandırılır.

Kızıl Gezegen Mars

kizil1.jpg

 

NEDEN MARS

Neden diğer gezegenler değil de Mars? İnce bir atmosferi olan Mars, Ay’daki meteor kraterlerinin, gerekse dünyadaki volkan, çöl, kutup gibi bölgeleri olan bir gezegendir. Dünya ile Ay’ın karışımı bir gezegen olarak görebiliriz.

Bundan ötürü Uzay bilimciler Mars’a diğer gezegenlerden daha fazla ilgi duyuyor ve burada yaşanacağı hakkında bilgi elde etmek isteniyor. Hatırlayacak olursanız 2014 yılında İngiliz Virgin Group patronu Ricard Branson, uzay yolculuğu sonrasındaki projesinin Mars’a bir otel yaptırmak olduğunu duyurmuştu. Artık uzaya çıkışların fazlalaşması sonrasında Mars’a beş yıldızlı bir otel kurulacağı planlanıyor.

 

İşte Mars'ın Yüzeyi

mars

 

INSIGHT ARACININ AMACI

Nasa tarafından Mars’a yollanan Insight isimli araç Eylül 2016’da Mars’a ulaşıyor. Bu araç neye yarıyor ve Mars’a gönderiliş amacı nedir? Üzerinde deprem ölçer ve ısı izleyici bulunan araç 5 metre derinliğinde kazabiliyor,bu özellik gönderilen hiçbir araçta yoktu. Amaç Mars’ın evrimini anlamaya çalışarak, burada veriler toplamak. Gale kraterinde geçmiş döneme ait olası hayat izleri araştıracak olan İnSight, Mars’ın kalbinin katı veya sıvı olup olmadığını ve Kızıl Gezegen’in yüzeyinin neden dünya gibi tektonik tabakalarından oluşmadığını saptamaya çalışacak.

Bu proje Nasa’nın Koliforniya’daki Jet Motorları Geliştirme Merkezi’nde tasarlanıp üretilen İnSight bir önceki araç olan 2,5 milyar dolarlık olan Crousity’den daha ucuza, 425 milyon dolara mal oldu. Bu da her geçengün uzay teknolojilerinin geliştiğini bundan ötürü daha da ucuzladığını ve ucuzlayacağını gösteriyor. Kim bilir belki insanlar ileri de Mars’ta yaşamaya karar verirler. Malum artık Dünya dar geliyor. Dünyayı kirlettik şimdi de sıra az su bulunduğu için insanlara umut veren, başka bir yaşam alanı olarak gördüğü Mars’ta.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.