İnsanın (Bireyin) Güzel ve Ahlaklı Olmasında Dinin Rolü?

İnsanların güzel ve ahlaklı olmasında en etkili olguların başında din gelmektedir. Peki, dinimizin insanların iyi birer kişiliğe sahip olmasına ve güzel bir ahlaka sahip olmasına nasıl katkı sağlar?
İnsanın (Bireyin) Güzel ve Ahlaklı Olmasında Dinin Rolü?

Dinler insanlara sadece din bilgisi vermez. Dinlerin kökeninde ahlaki bir zemin vardır. Ahlaki değerler üzerinde kurulmayan bir dindarlık askıda kalan bir kavramdır. Bizim dinimiz olan İslamiyet’in temelinde insan sevgisi ve ahlaki değerler vardır. İyi insan olmadan dindar bir insan olmak mümkün değildir.

Din Nedir?

Din içinde ibadet kuralları ve ahlak kurallarını barındıran bir sitemdir. Toplumlarda insanları etkileyerek onların yaşantılarına yön verir. Birçok toplumda bireylerin davranışlarında çok etkilidir. 3 ilahi din vardır ve 4 kutsal insanlığa indirilmiştir. Kutsal kitapların hepsi içinde insan sevgisi ve ahlaki değerleri gözetir.

islam ve güzel ahlak

Günümüzde din kavramı maalesef amacı dışına çıkmaya başlamıştır. Kul hakkı kutsal kitabımız Kuranı Kerimde en büyük iki günahtan biridir. Ama çoğu yerde dindar olarak tanınan kişilerin hiç korkmadan kul hakkı yediğine şahit oluruz. Kutsal kitaplarda yazan her ayette insanın birbirleri ile olan ilişkileri ve Yaradan’a karşı sorumlulukları anlatılır. Amaç insanların ilişkilerini ve dünyayı daha yaşanır bir hale getirmektir.

Din Ahlak İlişkisi

Din kuşkusuz ahlak kurallarını barındıran bir kavram olduğu içi din ve ahlak iki ayrı kavram olarak düşünülemez. Dinler insanların birbirleri ile olan ilişkilerini de baz alır. İnsanların daha iyi insan olması, birbirlerine karşı hak yemeden daha saygılı olması için gönderilmişlerdir. Bu kavramı peygamberlerin gönderiliş nedenleri olarak apaçık görmekteyiz. İnsanlığa gönderilen tüm peygamberler kendi çıkarlarını gözetmeyen ve sadece insanlık için çalışan kişilerdir. Ahlak anlayışını tamamlamak için çalışmışlardır. Din ile ahlak kavramı bir bütündür. Örnek verecek olursak içki, kumar, adam öldürme dinen haramdır ve ahlaken de kötü davranışlardır. İnsanlara saygılı olmak, dürüst olmak, hak yememek dinen olması gerekenler iken ahlaken iyi davranış olarak nitelendirilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum