Influencer Ne Demek?

Türkiye'de son yıllarda popülerleşen influencer kelimesi nedir, ne anlama gelir, nasıl influencer olunur? Tüm merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Influencer Ne Demek?

Influencer Ne Demek?

Günümüzün en çok merak edilen mesleklerinden birisi olan Influencer'lık sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapan, video çeken, markalarla işbirliği yaparak geçimini sağlamaktadır. Birçok kişi influencerlığı meslek olarak görmese de aslında çok fazla para kazanabileceğiniz bir iş olanağıdır. 

Sosyal medya platformlarında büyük bir takipçi kitlesine sahip olan kişilere influencer denir. Kelime anlamı ise etkileyen kişi demektir. Takipçilerinin satın alma kararlarını değiştiren ifluencerlar markaların gözdesi olmuş durumdadır.

Influencer Ne Demek


Instagram Influencer Ne Demek?

Dünya'da bulunan insanların %45'i sosyal medya platformu kullanmaktadır. Son 10 yılda sosyal medya kullanımı inanılmaz derecede artmış, influencerlar günden güne çoğalmaktadır. Instagram'da bulunan influencerlar hikayelerinde, videolarında veya postlarında markaların reklamlarını yapıp takipçilerinin satın alma kararlarını değiştirebiliyor. Kendisini seven takipçileri sırf sevdiği için bile bazen ürünleri satın alabiliyor. Markaların ürünlerini televizyondan daha etkili satış yaptırabilen sosyal medya influencerları şirketlerin gözdesi olmuş durumdadır.


Trendyol Influencer Ne Demek?

Trendyol influencerları Twitter, Tiktok, Instagram gibi platformlardan koleksiyonlarını paylaşarak para kazanan kişilerdir. Trendyol'da koleksiyon oluşturduktan sonra sosyal medya platformlarında koleksiyon linklerini yayınlayan influencerlar satılan ürünlerden komisyon alarak para kazanmaktadır. 


Sosyal Medyada İşbirliği Ne Demek?

Influencer eğer bir markanın ürünlerini paylaşırken #işbirliği etiketini kullanıyorsa o markayla anlaşma yapmış ve karşılığında ücret almış demektir. Hepsiburada, Gittigidiyor veya Trendyol gibi sitelerde koleksiyon, liste oluşturup paylaşan kişiler #işbirliği hastagini kullanmak zorundadır. 


Influencer Nasıl Olunur?

Influencer olmak için Tiktok, Youtube, Twitter, Instagram gibi sosyal medya mecralarında kendinize ait bir hesap açmanız ve o hesaba her gün kitleyi elde tutacak videolar paylaşarak influencer olabilirsiniz. 


Influencer Türleri Nelerdir?

Sosyal medyada takipçilerinin sayısına göre influencerlar 3'e ayrılır. Birincisi mega, ikincisi makro, üçüncüsü ise mikro'dur. Peki bunlar ne anlama gelir? İşte influencer türlerininin anlamları;

Mega Influencer

Mega influencerlar olarak tanınan kişiler, takipçi sayısı en yüksek olan sosyal medya fenomenleridir. En az bir sosyal medya platformunda 1 milyonu aşmış takipçisi bulunan kişilere denir. Milyonlarca kişiye aynı anda ulaşabilen mega influencerlar, sporcu, müzisyen, film yıldızı vb kişilerdir. Sosyal medya üzerinden ünlü olan kişiler de bu sınıfa dahildir.

Makro Influencer

Mega influencerların hemen ardından gelen makro influencerlar genellikle pazarlama olayını daha sık gerçekleştirir. 50 bin ile 1 milyon arasında takipçisi bulunan kişiler bu sınıfa dahil olur. Bu kişiler genellikle sinema filminde oynamamış, sosyal medyada yavaş yavaş büyümüş kişilerdir. Marketing için en etkili olan kişiler makro influencerlardır. Ünlü markaların bu insanlara ulaşma olasılığı daha yüksektir. 

Mikro Influencer

Bin ile 40 bin arasında takipçi sayısına sahip olan kişilere mikro influencer denir. Mikro influencerların dikkat çekmesinin sebebi ne kadar takipçi sayısına sahip oldukları değil, takipçileriyle sürekli iletişim halinde oldukları için ilgi çekerler. 


Türkiye'nin En İyi Influencer'ları

  • Enes Batur
  • Danla Biliç
  • Reynmen
  • Şeyda Erdoğan
  • Duygu Özaslan
  • Damla Altun
  • Berkcan Güven
  • Aykut Elmas
  • Yasemin Sakallıoğlu
  • Oğuzhan Uğur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.