İnfak Ne Demek?

Tüm müslümanları ilgilendiren infak kelimesi dini açıdan çok önemlidir. İslamda infak kelimesi nedir, ne anlama gelir? Bu yazımızda infak kelimesinin başlıklarını inceledik. İşte infak kelimesi anlamı;
İnfak Ne Demek?

İnfak Ne Demek?

Müslümanlar birbirleriyle her zaman yardım ve dayanışma içerisindedir. Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla yapılan yardımlaşmalara infak denilmektedir. 

İnfak kelimesinin anlamı, müslüman kimselerin yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım etmesidir. Allah'ın rızasını kazanmak için yapılan infak eylemi kişinin manevi duygularının artmasına neden olur. Huzurlu bir yaşam sürebilmesi için Allah'ın yardımlaşmayı zorunlu kılması infakın toplumda düzenli yapılmasını sağlamıştır. 

İnfak Ne Demek


İnfak Etmek Ne Demek?

İnfak etmek, yardıma muhtaç, maddi durumu kötü olan, geçinmekte zorluk çeken kişilere yapılan maddi yardım anlamına gelir. İnfak etmek, kalbin kötüleşmesini, kişinin kötülük yapmasını engeller, kendi malını ise yükseltir. İnfak etmek, rızkın kimden geldiğini kişiye hatırlatır, her şeyin asıl sahibinin Allah'a ait olduğunu unutmaz.


İnfak Ederken Neleri Bilmemiz Gerekir?

  • Veren el alan elden üstündür.
  • Allah yolunda infak etmek malınızı eksiltmez, çoğaltır.
  • Fakirlerin mallarımız üzerinde hakkı vardır.
  • Malını Allah yolunda harcayana gıbta edilir.
  • Allah için verilen malın yeri mutlaka doldurulur.
  • Allah'ın kendi rızası için yapılan her türlü yardımdan haberi vardır.
  • Yardım etmek ve sadaka vermek için en uygun ay Ramazan ayıdır.
  • Allah yolunda harcama ölmeden önce kişinin kendisi tarafından yapılmalıdır. 

Sadaka Ne Demek?

İslam'a ait olan sadaka terimi, Arapça "doğruluk, gerçek olmak" anlamına gelen sıdk kelimesinin çoğul halidir. Bir müslümanın gönüllü olarak veya dini şartlarını yerine getirmek için ihtiyaç sahiplerine yaptığı maddi yardıma sadaka denir. 


Fitre Ne Demek?

Fitre, kişinin Allah rızası için ramazan ayında orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre kişinin bakmakla yüküm olmadığı yoksul müslümanlara verilmelidir.


Nisap Ne Demek?

Zengin olan kişilerin ekonomik olarak zorda kalan kişilere yardım etmesi gerekir. Hangi kişilerin nasıl yardım edeceği ise nisap hesaplamaları ile belli olur. Nisap hesaplamalarını yapmak, doğru şekilde gerçekleştirmek çok önemlidir.


Öşür Ne Demek?

Öşür kavramının sözlükteki anlamı onda birdir. Dini olarak ise öşür, tarım ürünlerinden verilen zekat anlamına gelir. Tarım ürünlerinin zekata tabi oluışu Kur'anla sabittir. Allah, tarımla uğraşan kişilerin yetişirdiği meyveleri sebzeleri çürümeye bırakmamasını, ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerektiğini söyler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.