İnce Belli Bardakta Çay

Günümüzde genç yaşlı fark etmeksizin bir çay tiryakisinin vazgeçemediği tek şey ince belli bardaktır.
İnce Belli Bardakta Çay

Türkiye’de başta Rize olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilen çay, milyonlarca insanın günlük hayatta tükettiği şeylerin en başında gelmektedir.

Çayın iki özelliği çok önemlidir. Birincisi tavşankanı gibi olması, İkincisi ise ince belli bardağa doldurulmasıdır.

İnce Belli Bardağın Doğuşu

Cam bardak, 1850’li yıllarda Avrupa’da başlayan Sanayi Devrimi sonrasında gelişen cam sanayi ile ortaya çıkmıştır. Sapı, ayağı ve kulpu olan Avrupa formundaki çay bardaklarının maliyetinin yüksek olmasından dolayı, Beykoz’da 1900’lu yıllarda kurulan cam fabrikasında ilk kez sapsız, ayaksız ve kulpsuz cam bardak üretildi.  Ve bugünkü ‘ince belli’ çay bardağı formuna yakın bir bardak üretilmiş oldu. Lale biçimini andıran bu yeni formdaki cam bardak aslında bir tasarımdan çok bilimsel bir arayışa yakındı. Çünkü Avrupa formundaki cam bardağı çok masraflıydı; ince belli formunda bir bardak çok daha ekonomik olurdu.

Çayı neden, ince belli bardaktan içeriz ?

İnce belli bardak ince camdandır ve şeffaftır; çünkü çayın rengini görmek isteriz. İnce belli bardak, kışın soğunda hem eli hemde içinizi ısıtır,  yazın sıcağındaysa sadece iki parmakla tutulur ve dudağa hafifce deydirilir. İnce belli çay bardağının orta kısmının ince olması alt kısmın avuç içine tam oturmasını sağlar. Çaya ev sahipliği yapan ince belli bardak hafiftir ve dayanıklıdır. İnce belli yapısı üst kısmın daha çabuk soğumasına, ortana aşağasının da daha sıcak kalması sağlanmaktadır. İşte bu nedenle çay ince belli bardakta içilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.