İmpingement Sendromu Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Omuzlarda sıkışma yaşanmasına denen impingement sendromunun belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
İmpingement Sendromu Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kişilerde yoğun omuz ağrısına neden olan bir hastalık olan impingement sendromu, çoğu zaman ev hanımları gibi omzunu çok fazla kullanan kişilerde görülmektedir. Bu içeriğimizde omuz sıkışması hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda impingement sendromu nedir, hangi kasta olur, belirtileri nelerdir, neden olur, nasıl geçer ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte impingement sendromu hakkında her şey...

İmpingement Sendromu Nedir?

İmpingement Sendromu

Halk arasında omuz sıkışması olarak bilinen bu hastalık bir veya birden fazla problemin bir arada bulunmasıyla oluşmaktadır. İmpingement sendromu, omuz bölgesinde yer alan yapıların kolun yukarı kaldırıldığı sırada acromion ve tuberculum majus arasında sıkışmasına denmektedir.

Genellikle sıkışan kas supraspinastustur. Yaşanan bu sıkışmalar hastanın uzun süre sorun yaşamasına neden olmaktadır. Bu durumu genellikle kollarıyla iş yapan kişiler daha çok yaşamaktadırlar. Genellikle kolu yukarı doğru uzatmak veya arka cepten bir şey almaya çalışmak gibi durumlarda omuz sıkışmaları çok fazla yaşanmaktadır.

İmpingement Sendromu Belirtileri Nelerdir?

İmpingement Sendromu

Omuz sıkışması durumu ortaya çıktığı zaman bunun yanında bazı belirtilerde kişilerde görülmektedir. Bunlar kollarda sinirin baskıya uğraması, uyuşukluk, his kaybı, batma, iğnelenme, karıncalanma, yanma, ağrı, seğirme ve güçsüzlüktür.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler impingement sendromu yaşayan kişilerde görülen belirtilerdir. Bu belirtileri kendinizde gördüğünüz anda mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorunuz gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

İmpingement Sendromu Nedenleri Nelerdir?

İmpingement Sendromu

Omuzlarda sıkışıklık olmasının altında yatan birçok neden bulunuyor. Donuk omuz, kireçlenme, yanlış duruş, büyük göğüsler, obezite, travmatik ve atletik zedelenmeler, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, tümörler, boyundan yayılan ağrılar, kompleks rejional ağrı sendromu, polimiyaljia romatika, torasik çıkış sendromları, miyopatiler, akciğer tepe tümörleri, aort anevrizması ve karpal tünel sendromu bu nedenler arasındadır.

İmpingement sendromunu bazı durumlarda hastalıkların da belirtisi olabiliyor. İç organ ve kalp hastalıkları, safra kesesi hastalıkları, iltihabı romatizmal hastalıklar, metabolik ve endokrin hastalıklar ya da gut ve şeker hastalıkları yüzünden omuzlarınızda sıkışıklık yaşayabilirsiniz.

İmpingement Sendromu Tedavisi

İmpingement Sendromu

Sinir sıkışması yaşayan kişi, kısa süre içinde doktora başvurmalıdır. Doktor kişinin şikayetlerine bağlı olarak tanı koyacaktır. Daha sonra tedavinin nasıl olması gerektiği hastalığın derecesine ve vakaya göre belirlenir.

İmpingement sendromunda genel olarak egzersiz, yani fizik tedavi uygulanmaktadır. Daha şiddetli vakalarda ise cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Egzersizler, ağrıyı azaltmaya yönelik uygulanmaktadır. Fizik tedavi hafif ve orta dereceli vakalarda çözüm kaynağı olmaktadır. Cerrahi müdahale ise genellikle şiddetli ve daha ağır vakalarda uygulanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Siyatik Ağrısı Neden Olur?Elde Sinir Sıkışması Nedenleri ve Tedavisi
Nevralji Nedir ve Neden Olur?Bacakta Sinir Sıkışması Nasıl Geçer?
Sinir Sıkışması Nedir?Guillain Barre Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

İmpingement sendromu ne demek?

Bu rahatsızlık çoğu zaman yetişkin bireylerde meydana gelen bir omuz hastalığıdır. Kas yırtılması gibi hasarlara yol açabilen rahatsızlığa sahip olan kişilerde omuz bölgesindeki kaslar ve kemikler arasındaki mesafe azdır. Bu da hastalarda hareket kısıtlılığına yol açmaktadır.

Omuz sıkışma sendromuna ne iyi gelir?

İmpingement sendromu tedavisinde fiziki tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Doktor kişinin özelliklerine göre fizik tedavinin yanı sıra Kuru İğne Tedavisini de tercih edebilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise cerrahi tedavi uygulanır.

İmpingement sendromu hangi kas sıkışması?

Bu sendrom omuz bölgesinde karşımıza çıkmaktadır. Omuz bölgesinde bulunan kasların sıkışması sonucunda impingement sendromu oluşmaktadır.

Omuz impingement sendromu nasıl oluşur?

Kolumuzu kaldırırken akromion ve rotator manşet tendonları arasında hareket etmesine yeterli olacak bir alan vardır. Ancak her omzumuzu kaldırışımızda tendon ve bursa dokusunun akromionası birbiriyle sürtünür. Bunun sonucunda sıkışma dediğimiz impingement oluşmaktadır.

Impingement nasıl geçer?

Bu rahatsızlığın tedavisinde aralıklı soğuk uygulama ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir. Doktorunuzun size önereceği tedavi yöntemleri sayesinde bu rahatsızlığın geçmesini sağlayabilirsiniz.

Omuz sıkışma sendromu ne kadar sürer?

Yapılan hareketlerin son 20-30 derecesi kısıtlı ve ağrılıdır. Oluşan bu ağrıların ne kadar süreceği çoğu zaman bilinmemektedir. Hastalık tedavi edilmezse ağrılar günler haftalar hatta aylar boyunca sürebilir. Bu yüzden bir an önce doktora başvurmanız gerektiğini söyleyelim.

Omuz sıkışması tedavi edilmezse ne olur?

Omuz sıkışması tedavi edilmediği takdirde kısmi ya da tam kat yırtıklar oluşmaktadır. Bunun sonucunda ise ağrı ve hareket kısıtlılığı durumu git gide ilerler. Bu yüzden günlük yaşam olumsuz yönde etkilenebilir.

Omuz sıkışması kendi kendine geçer mi?

Omuz sıkışması kendiliğinden geçen bir problem değildir. Bu rahatsızlık doğru egzersizlerle ve manuel terapilerle geçmektedir. Birkaç hafta ya da ay içerisinde bu hastalık geçecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.