İmanın Şartı Kaçtır, İmanın Şartları ve Anlamları Nelerdir?

İmanın şartları, insanın Müslüman olması için gerekli şartlardır. Bu içeriğimizde imanın şartlarını ve anlamlarını sizler için derledik...
İmanın Şartı Kaçtır, İmanın Şartları ve Anlamları Nelerdir?

İman Nedir ve İmanın Şartları Nelerdir?

İnsan inanmadıkça iman edemez. İman, bir şeyi doğrulamak ve o şeye kalben inanmaktır. Bir insanın Müslüman olması için imanın şartlarına koşulsuz olarak inanması gerekir. Eğer şartlardan bir tanesine bile inanmaması durumunda iman etmiş olmaz; bunun için Müslüman sayılmaz. Bir insanda imanın geçerli olması için bu 6 şartın hepsine gönülden inanması gerekir. Sizlerin aklındaki, imanın şartları ve anlamları nelerdir, iman nedir, imanın şartları nelerdir, imanın ve İslam'ın şartları kısaca nasıldır, gibi soruların cevaplarını araştırdık ve derledik.

İşte İslam dininin vazgeçilmez kuralları olarak anılan imanın şartları;

İmanın Şartları Nelerdir?

1. Allah’ın Varlığına ve Birliğine İnanmak

İmanın Şartları

Allah’a iman, Allah’ı yüksek sıfatlarla adlandırmak ve noksan sıfatlardan uzak tutmak gerekir. Allah’ın birliğine ve varlığına kalben inanmak ve bunu dil ile zikretmek gerekiyo ve yapılan bütün ibadetleri başkalarını katmaksızın sadece Allah için yapıldığının bilincinde olmak, bu yönde ibadetleri gerçekleştirmek gerekiyor. Allah’ın varlığına iman ederek ibadetlerin Allah’ın buyrukları doğrultusunda yapılması gerekiyor.

2. Meleklere İnanmak

İmanın Şartları

Meleklerin Allah tarafından yaratılmıştır. Dişilik ve erkeklik cinsiyeti olmayan ve Allah’ü teala’ya itaat etmek için yaratılmış varlıklardır. Dört büyük melek şunlardır: Cebrail, İsrafil, Mikail ve Azrail’dir. Bunların dışında da melekler vardır, bunların varlıklarına da iman etmek gerekir.

3. Allah Tarafından Gönderilen Kitaplara İnanmak

İmanın Şartları

Allah'ü Teala, kullarına peygamberler aracılığı ile kitaplar göndermiştir. Bunların hepsine inanmak gerekiyor. Ancak son kitap Kur'an-ı Kerim hariç, diğer kitaplar üzerinde sonradan değişiklikler yapılmıştır ama bunların Allah tarafından gönderildiğine iman etmek gerekiyor. Kur'an-ı Kerim değişmediğine ve son kitap olduğuna iman edip kalben inanmak gerekiyor.

4. Peygamberlere İnanmak

İmanın Şartları

Peygamber, Allah’ın yeryüzündeki elçisidir. Elçi olarak görevlendirilen, doğru yolu gösterirler. Allah tarafından gönderilen tüm peygamberlere iman etmek gerekiyor. Kuran-i Kerim’de 25 Peygamberin adı geçmektedir biliyoruz ki daha fazla peygamber gelip geçmiştir. Bunların hepsine iman ederek en son peygamberin Hz. Muhammed (SAV) olduğuna kalben inanmak gerekir.

5. Ahiret Gününe İnanmak

İmanın Şartları

Ölümden sonra dirilmeye inanmaya ve ebediyen bir hayat olacağına iman etmek gerekir. Ahiret gününe iman etmek, ahirete, öldükten sonra dirilmeye inanmak imanın şartlarından biridir.

6. Kaderin, Hayrın ve Şerrin Allah’tan Geldiğine İnanmak

İmanın Şartları

Kader, kazanın ve şerrin Allahtan geldiğine imandır. Kaderin hayrın ve şerrin Allah tarafından geldiğine iman etmek gerekir. Kader, Allah’ın bir şeyin varlığını ezelden dilemesine denilmiştir. Kaza, Allah’ın ezelden irade ettiği ve takdir buyurduğu zaman iradenin ve takdirinin uygun bir biçimde meydana gelmesidir. Bu altı şarttan bir tanesine bile iman etmeyen kişi mümin sayılmaz. Altı şartın hepsine kalben iman etmek gerekiyor.

Benzer İçerik Önerileri
İslam’ın Şartı Kaçtır ve Anlamları Nedir?Kuran-ı Kerim Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum