İlkay Gündoğan Kimdir

İlkay Gündoğan, 24 Ekim 1990’da Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinde, İrfan ve Ayten Gündoğan’nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Türk asıllı futbolcu Almanya Milli Takımı’nda forma giymektedir ve orta saha pozisyonunda görev almaktadır.
İlkay Gündoğan Kimdir

İlkay Gündoğan’ın Kulüp Kariyeri

İlkay Gündoğan, daha küçük yaşlardayken doğduğu şehrin takımı SV Gelsenkirchen-Hessler 06'in altyapısında forma giymeye başladı. Sonraki yıllarda ilk olarak FC Schalke 04'ün altyapısına geçti, bir sezon orada geçirdikten sonra eski takımına geri döndü. 2004-05 arasında SSV Buer takımının altyapısında oynayan Gündoğan, daha sonra ise Bochum takımının alt yapısına geçiş yaptı.

2005 yılında Bochum takımının alt yapısına  geçtikten belli bir zaman sonra U-19 kadrosunda kendine yer buldu. Takımı ile geçirdiği iki sezonda etkili bir performans gösteren oyuncu yaş statüsünde kurtulduktan sonra Bochum II takımında forma giymeye başladı.

2008-2009 sezonun başında Almanya 2. Lig ekiplerinden FC Nürnberg takımına transfer oldu. Geldiği sezonun sonunda Bundesliga’ya yükselmek için play off maçlarına çıktı ve finalde galip gelerek takımı ile beraber Alman 1. Ligi Bundesliga’ya çıktı.  İlk sezonda formayı zaman zaman giyme fırsatı bulsa da ligin ikinci yarısında takımın değişilmez isimlerinden biri oldu ve çoğu maça ilk 11’de çıkmaya başladı.

2011 yılın ise bu sefer Alman Ligi’nin güçlü ekiplerinden biri olan Borussia Dortmund takımına transfer oldu. Transferi 4 Milyon Euro’ya tamamlandı. Ligde performansı, attığı goller ve asistleri ile etkili bir görünüm sergileyen Gündoğan, Dortmund ile Almanya şampiyonluğu yaşadı.

12 Mayıs 2012'de ise FC Bayern Münih'i Almanya Kupası finalinde 5-2 yenerek sezonun ikinci kupasına sahip olurken İlkay Gündoğan, takımın en etkili oyuncuları arasında gösterildi. 2013-2014 sezonunun başında oynanan Almanya Süper Kupa karşılaşmasında bir asist ve bir gol atma başarısı göstererek sezona kupa ile başlamada takımına büyük katkı sağladı.

Borussia Dortmund takımı ile gösterdiği başarı sayesinde Manchester City'nin dikkatini üzerine çekti ve 2016-2017 sezonu öncesinde 20 Milyon Euro karşılığında transfer oldu.

İlkay Gündoğan Milli Takım Kariyeri

İlkay Gündoğan, Almanya U-18 takımı ile milli takım kariyerine başladı. Daha sonra sırasıyla U-19, U-20 ve U-21 takımlarında forma giydi. Alt kategorilerde 25 maçta 1 gol attı. Almanya Milli Takımı’na ise  ilk kez 2011 yılında davet edildi ve toplamda 13 maçta 3 gol attı.

İlkay Gündoğan’ın Başarıları

Borussia Dortmund

  • Bundesliga (2011-12)
  • Almanya Kupası (2011-12)
  • Almanya Süper Kupası (2013)
  •  

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.