İlham Aliyev Kimdir

Azerbaycan'ın dördüncü ve şu anki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, genç yaşlardan itibaren siyasi arenada boy göstermiştir. Cumhurbaşkanı Aliyev, başbakanlık, milletvekilliği gibi üst düzey görevler de yapmıştır.
İlham Aliyev Kimdir

İlhami Aliyev Biyografisi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 24 Aralık 1961 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğmuştur. İlköğretimini Bakü’deki 6 Numaralı Okul'da tamamlamıştır. 1977 yılında ise Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde eğitim görmüştür. Daha sonra aynı okulda yüksek lisans yapmıştır. 1985’te tezini bitirerek Tarih profesörü adayı olmuştur. 1985-1990 yılları arasında Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde öğretmen olarak çalışmıştır. 1991-1994 yıllarında da özel sektörde çalışmıştır. Bazı üretim ve ticaret müesseselerinde üst düzey yönetici olarak görev almıştır. 

1994 yılından 2003’e kadar Azerbaycan Cumhruriyeti Devlet Petrol Şirketi’nin Başkanlığını yapmıştır ve dönemin Cumhurbaşkanı olan babası Haydar Aliyev’in petrol stratejilerinin hayata geçirilmesinde önemli rol oynamıştır. 1995-2000 yılları arasında Azerbaycan milletvekili olarak seçilmiştir. 1997 yılından beri Azerbaycan Milli Olimpiyat Komitesi’nin başkanıdır. Bu alandaki başarıları İlham Aliyev’e birçok ödül kazandırmıştır. Babasının kurduğu Yeni Azerbaycan Partisi’nin başkan yardımcısı daha sonraları ise başkanı olmuştur.

Başbakan olarak atanacağı sırada milletvekilliği vazifesini sonlandırmıştır. 4 Ağustos 2003’te meclis tarafından Azerbaycan’ın Başbakanı olarak tayin edilmiştir. Aynı yılın 15 Ekim’inde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halk oyunun yüzde 76’sını alan İlham Aliyev Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olmuştur. 2008 ve 2013 yıllarında da ezici oy üstünlüğüyle Cumhurbaşkanlığına gelmiştir. Halen bu görevi sürdürmektedir. Azerbaycan Devleti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev evli ve 3 çocuk babasıdır. Aliyev Rusça, İngilizce, Fransızca ve Türkçe’ye son derece hakimdir. Yıllardır Ermenistan’la Azerbaycan arasında süregelen Dağlık Karabağ konusunda çizgisini bozmamıştır. Her defasında dünyaya Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu ve er geç milli sınırları içine dahil olacağını haykırmıştır.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.