İlham Aliyev Kimdir

Azerbaycan’ın dördüncü Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 24 Aralık 1961 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de dünyaya geldi.
İlham Aliyev Kimdir

İlham Aliyev Biyografisi

Zarifa Aliyeva ve eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in evladı olarak dünyaya gelen İlham Aliyev, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Bakü’de tamamladı. Lisans eğitimini almak için 1977 yılında Moskova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde eğitimine başladı ve 1982 senesinde okuduğu bölümden mezun oldu. Eğitim hayatına devam etti ve 1985 yılında Tarih ve Uluslararası İlişkiler konulu master tezini tamamlayıp üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı.

 

İlham Aliyev’in Siyasi Kariyeri

1991 yılında kendi özel işlerini kurdu ve büyük ülkeler ile anlaşmalar yaptı. Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın başkan yardımcılığını yaptı. Bir yıl bu görevinde bulunduktan sonra 2000 yılında milletvekili seçilmek için bütün görevlerinden istifa etti ve milletvekili oldu.

ilham aliyev siyasetçi

Milletvekili seçilmeden önce 1999 yılında babası Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Genel Başkanlığını yürüttü. 4 yıl boyunca milletvekili görevinden bulunan Aliyev, 2003 yılında Başbakan oldu.

 

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlık Süreci

2003 yılında ise Azerbaycan Devlet Başkanlığı’na adaylığını koydu ve seçimlerde en yüksek oyu alarak Devlet Başkanı oldu. 15 Ekim 2008 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçildi.

ilham aliyev azebaycan cumhurbaşkanı

İlham Aliyev, büyük bir başarı göstererek Cumhurbaşkanlığı’na üçüncü kez 2013 yılında aday oldu ve tekrardan kazandı.

İlham Aliyev, Mehriban Aliyeva ile evlidir ve Arzu, Leyla, Heyder adlarında üç çocuğu vardır.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.