İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yanlış ilaç kullanımı birçok soruna yol açabilmektedir. İlaç kullanımında dikkat edilecekler hakkında ayrıntılı bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.
İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaç Kullanmadan Önce Ne Yapmalı?

Öncelikle belirtmek gerekir ki her durumda ilaç almak doğru bir davranış değildir. Örneğin başınız ağrıdığında bu hafif bir ağrıysa ve genelde kısa süreli baş ağrılarınız oluyorsa hemen ağrı kesiciye başvurmamanızı tavsiye ederiz.

İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaç kullanmadan önce şu soruları kendinize sorabilirsiniz. Bu ilacı neden kullanacağım? Bu ilacı ne zaman almalıyım? Bu ilacı günde kaç kez, ne kadar kullanmalıyım? İlaç hangi şartlarda saklanmalıdır? Bu ilacı kullanmayı ne zaman kesmeliyim? Bu ilacın yan etkileri nelerdir? İlacın dozunu kaçırırsam ne yapmalıyım? Tedavi sırasında yan etkiler görülürse ne yapmalıyım? Bu soruları kendinize sorduktan sonra cevabını alıyorsanız ilacınızı içebilirsiniz.

İlaç Kullanımında Öneriler

Doktorunuz size düzenli olarak kullandığınız bir ilaç var mı diye soracaktır. Doktorunuza kullandığınız ilaçları (vitaminler de dahil) eksiksiz söyleyin. İlaçlarınızı alırken size verilen talimatlara uyun.

İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yiyeceklerden veya ilaçlardan kaynaklı şikayetleriniz olursa bunu doktorunuza söyleyin. Yakınlarınızdan doktorun size anlattıklarını hatırlatmasını rica edin. Düzenli kullandığınız diğer ilaçların reçete edilmesi için doktorunuza hatırlatma yapın.

Doktorunuza veya hemşirenize ilaçları zamanında alabilmek için ne gibi yöntemler uygulayabileceğinizi danışın. Alerjik bir bünyeniz varsa bunları bildirmeyi unutmayın.

Evde İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaçlarınızı doğru zamanda almanız için aile üyelerinden size hatırlatmalarını isteyin. Sürekli kullandığınız ilaçların kutusunu atmayın. İlaçlarınız devam edecekse bitmeden 3-5 gün önceden doktorunuza reçete ettirin.

İlaçlarınızı alırken ilacın adını okuyup doğru aldığınızdan emin olun. İlaçlarınızı karanlıkta kullanmayın, yanlış ilacı alabilirsiniz. İlaçları banyo gibi nemli yerlerde saklamayın. Kendi kendinize veya tanıdıklarınıza danışarak kesinlikle ilaç almayın.

İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Size reçete edilen ilaçları da başkasına tavsiye etmeyin. İlacınızı her gün aynı saatte alın. İlacınızın son kullanma günü geçtiyse ilacı kullanmayınız. İlacınız kullanılmayacak duruma gelmişse çöpe atmayın, lavaboya ya da tuvalete dökün.

Özellikle antibiyotik olmak üzere ilaçlarınızı iyi olsanız bile size söylenen zamandan önce kesmeyin. Beklenmeyen bir etki görürseniz doktorunuza söyleyin. İlaç kullanırken alkol almamaya dikkat ediniz. Tüm ilaçlarınızı kendi ambalajında saklayınız.

Çocuklarda İlaç Güvenliği için Alınması Gereken Önlemler

İlk olarak şunu bilmelisiniz. Çocuklar ilaçların ne anlama geldiğini tam olarak bilemez. Bu yüzden onları şeker gibi yemeye kalkabilir. İlaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve kendi ambalajında saklayın.

İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aynı şekilde çocuklar sizin ilaçları aldığınızı gördüğünde sizi taklit etmek isteyebilir. Bu yüzden çocukların önünde ilaç kullanmayın. İlacınızı aldığınız anda telefona veya kapıya bakmanız gerekirse ilacınızı yanınıza alın, bir yere bırakmamaya dikkat edin çünkü çocukları gözlemlemediğiniz zaman çabuk hareket ederek istediğini yapabilir ve ilacı alıp yutabilir.

İlacınızı sürekli kullansanız bile kullandığınız zaman tekrar aynı yere kaldırın. Çocuğunuza ilaç verecekseniz karanlık bir yerde vermeyin. Doğru ilacı verdiğinizden emin olun. İlaçların ismini doğru kullanmanız da çocuklara onun bir şeker olmadığını öğretmede yardımcı olur. Çocuğunuz ilaç kullanacaksa ona ilacı neden kullanması gerektiği ve ilacı ne kadar süre kullanacağı hakkında onun anlayacağı şekilde bilgi verin.

Hamilelikte İlaç Kullanımı

İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte ilaç kullanımının sakıncalı bir durum olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ancak hamilelikte ilaç kullanımının taşıdığı risklerin yalnızca ilk üç ay ile sınırlı olmadığını da bilmek gerekir. Hamile ya da emzikliyseniz bu durumu doktora bildirin. Hamilelik süreciniz boyunca ve emzirme döneminde doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı hiçbir şekilde kullanmayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vücut Geliştirme İlaçları Nelerdir?SGK'nın Karşılamadığı İlaçlar
Hasta Olduğumuzda Kullandığımız İlaçlarDünyanın En Pahalı İlaçları
Bilinçsiz İlaç Kullanımının Vücuda Etkileri

Doğru ilaç kullanımı nasıl olmalıdır?

Hekimin ve eczacının önerisi dışında ilaçlar kırılarak, bölünerek, suda çözülerek ya da çiğnenerek kullanılmamalıdır. Unutmayın ki her ilaç buna uygun olarak üretilmemiştir. İlaçların kullanım talimatlarına bakmak gerekir. Ayrıca saatini de geçirmemek önemlidir.

İlaç kullanımı konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

İlaç kullanımı hakkında anlamadığınız her şeyi eczacınıza sorun. İlaçlarınızı size belirtilen süre boyunca kullanmaya özen gösterin. Ayrıca ilaç dozlarınızı kafanıza göre değiştirmeyin ve ilaç alım zamanına dikkat edin. Gereksiz antibiyotik kullanmayın.

İlaç kullanımı kaça ayrılır?

İlaç kullanımı iki kısma ayrılır. Birincisi lokal uygulama, ikincisi ise sistemik uygulamadır. Lokal uygulamada alınan ilacın etkisi vücudun belirli yerlerinde görülür. Sistemik uygulamada ise ilaç kana karışır, tüm vücutta etkisini gösterir.

İlaç nasıl alınmalı?

İlaçlar genelde bol su ile dik oturur pozisyonda alınmalıdır. Aynı zamanda en az bir saat boyunca yatılmamalıdır. Tetrasiklin grubunda olan antibiyotikler ve ilaçlar bu kurallara dikkat edilmezse yemek borusunda takılarak, kanamalara neden olabilir.

Aç karnına ilaç içmek zararlı mı?

Aç karna ilaç içmek sakıncalıdır. Ağrı kesiciler mutlaka tok karna ve bol su ile alınmalıdır. Midede ülser ya da gastriti olan bireyler ağrı kesici almak zorundaysa, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap ya da şurup ile beraber almalıdır.

İlaçlar aynı anda içilir mi?

Herhangi bir ilaç alırken bu ilaca başka bir ilaç ilave edilecekse mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Bazen birlikte alınan iki ilaç tedavi edici etkisini iki katına çıkarır. Bazı ilaçlar ise aynı anda kullanıldığında yan etkiler meydana gelebilir. En doğrusu doktorunuza başvurmak olacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum