İkinci Murad Kimdir?

Amasya’da 1404 yılında doğan ve Edirne’de 1451 yılında vefat eden İkinci Murad hakkında birçok bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
İkinci Murad Kimdir?

Babası: Çelebi Mehmed

Annesi: Emine Hatun

Eşleri: Hüma Hatun, Mara Despina Hatun, Hatice Halime Hatun Yeni Hatun

Oğulları: Şehzade Büyük Ahmed, Şehzade Alaeddin Ali, Şehzade Küçük Ahmed, Fatih Sultan Mehmed, Şehzade Orhan, Şehzade Hasan

Kızları: Fatma Hatun, Şehzade Hatun, Erhondu Hatun, Hatice Hatun

 

Tahtta Kalışı

Çıkışı: 1421

İnişi: 1444

2.kez çıkışı: 1446

Tahttan inişi: 1451

 

Ömrünün son günlerini hasta olarak geçiren çelebi Mehmed’in vasiyeti yerine büyük oğlu Murad’ın geçmesiydi. Mustafa Çelebi de Anadolu’yu idare edecekti. Çelebi Mehmed, 35 yaşında, 1421’de Edirne’de vefat etmiştir. Bizans’ın elinde bulunan Şehzade Mustafa’nın durumdan haberdar olunca harekete geçmesinden korkuluyordu.

celebi-mehmet.jpg

Çelebi Mehmed’in ölümü devlet adamlarının çabasıyla 41 gün saklanmıştı ve İkinci Murad, 1421’de Bursa’da tahta çıktığında 17 yaşında olduğundan, o zamana kadar tahta çıkan en genç Osmanlı hükümdarı olmuştu. Sultana kılıcı Emir Sultan kuşatmıştı.

Bizans elçileri İkinci Murad’ın tahta çıkışını tebrik ettiler ve küçük kardeşlerinin kendilerine verilmesini istediler (babasının vasiyeti gereği) fakat Veziriazam Beyazid Paşa, “Müslüman evladının Müslüman olmayanlar nezdinde terbiyesi şeriata mugayirdir” diyerek reddetmiştir.

Timur’un Anadolu’yu istilası ile karışan Osmanlı İmparatorluğu, Çelebi Mehmed’in çabalarıyla kendisini toparlasa da sultanın 1421’deki ölümü ile tekrar kargaşaya karışmıştır. Osmanlı tahtı için başka rakipler çıktığı gibi Karaman, Candar, Germiyan, Saruhan ve Menteşe gibi beylikler ayaklanarak Osmanlı topraklarını işgal etmişlerdir.

Mustafa Çelebi Rumeli’de hakimiyet kurunca gönderilen kuvvetler de ona katıldı. Bursa’ya doğru ilerleme başladı fakat Mustaba Çelebi kargaşası başarıyla sona erdirilmiştir ve Osmanlı’nın ikiye ayrılma tehlikesi ortadan kalkmıştır. İkinci Murad, Bizans’tan intikam almak için İstanbul’u kuşatırken Mustafa Çelebi de İznik’i ele geçirdi. Bu olay üzerine İkinci Murad onun üzerine yürüdü ve Anadolu beylerbeyliğini vereceği vaadiyle şehzadenin lalası olan Şarabdar İlyas’ı yanına çekerek kardeşi Mustafa Çelebi’yi öldürttü.

varna-savasi.jpg

İkinci Murad savaşçı biri olmasa da hükümdarlık döneminde Sırbistan ve Eflak hakimiyeti için Macaristan ile savaşması gibi sebeplerle savaşlar gerçekleşmiştir. 1440’ta Belgrad kuşatmasında başarısızlık gerçekleştikten sonra arka arkaya mağlubiyetler oldu. Büyük oğlu Alaeddin’in ölümü İkinci Murad’ı bunalıma soktu. Tahtı 12 yaşındaki oğluna bırakarak Manisa’ya çekildi. Bu olay üzerine cesaret bulan Haçlılar, barış antlaşmasını bozup Osmanlı’nın üzerine yürüyüşe geçmiştir. Ordunun başına İkinci Murad geçmiş ve iki ordu Varna’da karşılaşmıştır. Kralın ölümüyle Haçlıların çok az bir kısmı kaçarak kurtulabilmiştir ve Varna Savaşı, tarihin en büyük imha savaşlarından biri olmuştur.

ii.kosova-savasi.jpg

İkinci Murad tekrar tahta geçtikten sonra Balkanlar’da fetihlere devam etmiştir ve II.Kosova Savaşı, Osmanlıların Balkanlar’daki hakimiyetini pekiştiriyordu.

İkinci Murad, oğlu Alaeddin’in yanına gömülmek istemiştir ve muhteşem türbe yaptırılmasını istememiştir. Bursa’da kendi yaptırdığı camideki türbesine gömüldü.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.