İki Türk'ün Yaptığı Cihaz NASA'da

Yıldırım fotoğrafı çekme isteğiyle yola başlayan iki Türk elektronik mühendisi, fotoğraf makinesine monte edilebilen MIOPS SMART'ı, Amerikan ordusu ve NASA'ya sattı.
İki Türk'ün Yaptığı Cihaz NASA'da

Türk mühendisler, ilk olarak tamamen el üretimiyle geliştirdikleri, daha sonra uluslararası fonlama platformundan destek alıp seri üretime geçtikleri fotoğraf makinesine monte edilebilen MIOPS SMART adlı cihazın satışını ABD'ye yaptı. Amerikan ordusu ve Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi bu cihazı kullanıyor.

Kurucu Ortak Onur Çelik, firmayı 2016'da Erkan Yiğiter ile birlikte kurduklarını söyleyerek, 2016 yılından itibaren fotoğrafçılık ve video sektörü için birçok farklı ürün geliştirdiklerini dile getirdi.

Çelik, "Elde ürettiğimiz ürünleri hazır plastik kutulara monte ederek ilk olarak fotoğrafçılara kullandırdık, öyle denedik. Onlar için hakikaten kullanışlı olduğunu ve işlerine yaradığını gördükçe bunun bir ürün haline dönüşmesine karar verdik" şeklinde konuştu.

“YAKLAŞIK 375 BİN DOLARLIK FON TOPLADIK”

Çelik, geliştirdikleri ürünleri kitlesel fonlama platformlarında kullanıcı beğenisine sunduklarını ifade ederek, "Buralarda projelerimizi fonlayarak ürünlerimizi hayata geçirdik. İlk projemiz MIOPS SMART ürünümüzdü. Anlık olayları fotoğraflamak için yaptığımız bir üründü. Şimşek çakması, balon patlaması, bardak kırılması, merminin havadaki hareketi gibi olayları fotoğrafçıların kolay şekilde çekebilmelerini sağlayan bir cihaz... Uluslararası fonlama platformu Kickstarter'da bu üründen yaklaşık bin 750 adet ön sipariş aldık ve yaklaşık 375 bin dolarlık fon topladık. Daha sonra bu ürünü prototipten gerçeğe dönüştürdük ve ürünün satışına başladık. 6 farklı ülkede uluslararası fuarlara katıldık ve zamanla kendi bayi ağımızı da oluşturduk. Şu anda 19 farklı ülkede 22 bayi aracılığıyla ürünlerimizi dünyadaki farklı fotoğrafçılara ulaştırıyoruz" açıklamasını yaptı.

Bu proje fikrinin yıldırım fotoğrafı çekme isteği ile dünyaya geldiğini söyleyen Çelik, "Yıldırımı görüyorduk, çekmeye çalışıyorduk ancak çok kolay bir iş değildi. Bazen yakalıyorsunuz, bazen yakalayamıyorsunuz. Çeşitli metotlar var ama gerçekten zor, makine başında saatlerce beklemeniz gerekiyor. Bunu yapacak yazılım ve donanımı geliştirdikten sonra 'daha farklı hızlı olayları nasıl yakalarız' diye ürünü geliştirmeye devam ettik" şeklinde anlattı.

Çelik, bir balonun patlama sesi ya da bir bardağın kırılma sesini duyarak, kırılma ve patlama anının fotoğrafını çekmekle devam edip, ürüne lazer modu özelliği eklediklerini, kurşunun havada fotoğraflanması ve uçan bir kuşun yuvaya gelmesi anının fotoğraflanmasını mümkün kıldıklarını vurguladı.

Çelik, ürünü müşterilerden aldıkları geri bildirimlerle hayata geçirdiklerini belirtti ve müşterilerin ihtiyaçlarına karşılık vererek ürünün her yeni versiyonunda üzerine sürekli yeni şeyler katarak pazardaki haline getirdiklerini açıkladı.

Diğer Sektörlere de Yayılmak İstiyorlar

Onur Çelik, geliştirdikleri ürünü Amerikan ordusu ve NASA'ya da sattıklarını belirterek, "Şu anda Amerikan ordusunda aktif olarak kullanılan 10 cihazımız, NASA'da 5 cihazımız var. NASA roket kalkış anlarının fotoğraflanmasında, Amerikan ordusu da bomba infilak testlerinin fotoğraflanmasında kullanıyor. Geçen hafta yazıştık 'hala ürünü kullanıyor musunuz?' diye, 'şu an sahada aktif olarak kullanıldığını ve işlerine yaradığını' söylediler. Biz bu ürünü geliştirirken bu alanda kullanılacağını hiç düşünmemiştik" şeklinde konuştu.

miops smart

Çelik, ürüne yönelik talebin Amerikan ordusu ve NASA’dan mı geldiğine yönelik soruyu, "Talep onlardan geldi. Biz cihazın böyle kullanım alanı olduğunu zaten düşünmemiştik. NASA’da roketin kalkış anında çıkardığı sesten cihazı tetikleterek fotoğraf çekebileceklerini düşünmüşler. Amerikan ordusu da bomba infilak anında insan bulunması sakıncalı olacağı için aynı fikirden yola çıkmış. Bombanın sesiyle cihazı harekete geçirip fotoğraf çekebileceğini düşünmüşler." Söz konusu kullanım amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile irtibata geçip geçmediklerine yönelik soru üzerine de Çelik, "O sektörler hiç aklımızda yoktu. Şu anda tek odaklandığımız alan fotoğrafçılar. Önümüzdeki dönemde o sektörlere nasıl yayılacağımız üzerinde de düşünüyoruz" şeklinde cevapladı.

“YENİ ÜRÜNÜMÜZ ÇOK YAKINDA”

MIOPS SMART'ın yurt dışında 219 dolardan son kullanıcıya ulaştığını söyleyen Çelik, "Ürünümüzü hem internet sitemiz üzerinden online olarak hem de bayilerimiz aracılığıyla satıyoruz. Yeni ürünümüz de çok yakında çıkacak. Fiyat performansı olarak Türkiye pazarına uygun bir ürün olacak. 1-2 aya kadar seri üretimi tamamlayacağız. 2017'nin ikinci yarısından itibaren de her iki ürünümüzü Türkiye'deki fotoğrafçıların kullanımına sunmayı hedefliyoruz.

Artık akıllı telefonlar ses algılayabiliyor, ne kadar mesafe gittiğinizi biliyor, salladığınız zaman anlıyor. Yeni ürünümüzde, akıllı telefonlarda bulunan bu sensörleri kullanıp yine fotoğrafçılara farklı fotoğraflar çekme imkanı sunuyoruz. Mesela, arabanıza fotoğraf makinenizi koydunuz dediniz ki 'ben her 100 metrede bir fotoğraf çekmek istiyorum'. Bizim akıllı telefonlar için yazdığımız bir uygulama var. Bu uygulamayı ayarlıyorsunuz, sonra yolunuza devam ediyorsunuz. Cihazınız otomatik olarak algılıyor her 100 metrede bir fotoğraf çekiyor. Daha sonra bunu timelapse (hızlı çekim) ile bir video haline getirebiliyorsunuz" açıklamasını yaptı.

2018’de 10 Milyon Lira İhracat Hedefi

Kurucu Ortak Çelik, ürünün mühendislik yazılımı ve donanımının tamamıyla ekipleri tarafından Türkiye'de geliştirildiğine dikkat çekerek ofislerinin Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ında olduğunu, mühendislik ve Ar-Ge faaliyetlerini burada gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar 10 dünya markası oluşturma hedefi hatırlatılarak yöneltilen, bu markalardan biri olup olamayacakları hakkındaki soru üzerine Çelik, "Bunu çok isteriz. Bunu gerçekleştirmek için sektörümüzün biraz dışına çıkmamız, fotoğrafçılıkla sınırlı kalmamamız gerekiyor. Amerikan ordusuna, NASA'ya girdiğimiz gibi savunma sanayi, güvenlik sektörlerine ürünü ve çözümü yayabilirsek neden olmasın?" cevabını verdi.

Haberin Videosu;

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.