İhlas Ne Demek?

Kur'an-ı Kerim'de yer alan surelerden birisi olan İhlas sözcüğünün anlamını çoğu insan merak etmektedir. Bu yazımızda ihlas kelimesinin anlamını araştırdık ve derledik. İşte anlamı;
İhlas Ne Demek?

İhlas Nedir?

İhlas kelimesi "Samimi olmak, dinine içtenlikle bağlanmak" anlamına gelmektedir. Aynı zamanda "Temiz sevgi, yürekten bağlılık ve ibadetlerdeki içtenlik" anlamlarına da gelmektedir. 

Arapça'dan dilimize geçen İhlas kelimesinin Kur'an-ı Kerim'de bir suresi de vardır. Kur'an-ı Kerim'de bulunan İhlas suresi 112. suredir ve 4 ayetten oluşmaktadır.

İhlas Ne Demek


İhlas Kelimesi Ne Anlama Gelir?

İhlas ile ibadet eden insanların ebedi kurtuluşa erecekleri müjdelenir. Saflaştırma ve arınma anlamına gelen ihlas kelimesi insanlarda olması gereken en önemli özelliktir. Özüne dönme, temiz kalpli olma manalarına gelir.


Kur'an İhlas Ne Demek?

Kur'an surelerinden birisi olan İhlas kelimesinin anlamı "Temiz sevgi ve yürekten bağlılık" şeklindedir. Hem ahiret hem de dünya için önemli olan ihlas kelimesi samimiyet anlamına da gelmektedir. Allah rızası için yaşayan insanlar ibadetlerini tüm samimiyetiyle yapmaktadır. İhlaslı insanlar, Allah'ın emir ve istekleri dışında her şeye kapalı durumdadır.


TDK'ye göre İhlas Kelimesinin Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu'nda ihlas kelimesinin birçok anlamı bulunmaktadır. Altı anlamı bulunan ihlas kelimesinin tüm anlamları aşağıda aşağıda vardır. İşte ihlas sözcüğünün anlamları;

  • Din bilgisi alanında ihlas kelimesi ibadetlerin samimiyetle yapılması manasına gelir.
  • İslam'ın kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de bulunan bir suresinin adıdır.
  • TDK şapkalı a ile yazılan ihlâs kelimesinin anlamını içerisinde kötülük bulunmayan, doğru sevgi, arkadaşlık, samimiyet ve bağlılık duygusu şeklinde açıklamıştır. 
  • İslam kaynaklarında ihlas kelimesi saflaşmak, arınmak ve kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir.
  • Kötü şeylerden arınmış insan manasına gelen ihlas kelimesi dini terim olarak yapılan ibadetlerin veya yardımların her türlü çıkarcılıktan arındırılarak yalnızca Allah için yapılmasını ifade eder.

İhlas Suresi Türkçe Anlamı

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

  • De ki: "O, Allah'tır, bir tektir."
  • "Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır; O, hiçbir şeye muhtaç değildir.)"
  • O'ndan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir)."
  • "Hiçbir şey O'na denk ve benzer değildir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.