İguana Bakımı

Bakımı oldukça zor olan İguanalar hakkında bilmeniz gereken bütün bilgileri sizler için derledik...
İguana Bakımı ve Özellikleri
İguana beslemek herşeyden önce önemli bir karardır. Kedi ve köpek bakımından daha zor ve masraflı olan İguana bakımında ev koşullarını ona göre hazırlamak gerekmektedir. Özellikle İguanaları evcilleştirmek sabırlı olmayan insanlar için daha da zor olacak bir iştir.
İguanalar doğada yaklaşık 10-15 yıl yaşamaktadır. Ancak ev koşullarında iyi beslediği taktirde 20 seneye kadar yaşayabilirler. Erkekleri dişilerine göre daha iridir. Ev koşullarında iyi bakılan İguanalar 2 metreye kadar uzayabilmektedir.
İguana Türleri
İguana cinsleri genellikle şu şekilde ayrılmaktadır:
- İguana iguana (genç) (yeşil iguana)
- İguana iguana (yaşlı) (yeşil iguana)
- Amblyrhynchus cristatus (Galapagos deniz iguanası)
- Conolophus amblyrhynchus (Galapagos kara iguanası)
İguana Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İguana beslemek gerçekten oldukça zor bir iştir. Bu nedenle beslemeye karar verenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
- Uygun bir saklama ortamı sağlamak hem yer hem de ciddi harcama gerektirir.
- Ülkemizde bu konuda bilinenlerin çoğu yanlış. Bu anlamda araştırma yapmaya istekli olmalısınız.
- Hem bu çalışma için hem de yeşil dostunuzun ihtiyaçları için zamana ihtiyacınız olacak.
- İguanalar, ancak zamanı, sabrı ve maddi imkanı olan, yetişkinler tarafından beslenebilecek, zor bir hayvandır.
İguanaların Çiftleşmesi
İguanların cinsiyetlerini anlamak için, İguanayı ters çevirip erkeklerde karın kısmında mevcut olan deri gözeneklerinin dişilerdeki deri gözeneklerine göre daha iri olduğunu fark ederek ayırabilirsiniz.
İguanalar hayatlarının çoğu kısmını ağaçlarda geçirirler. Çiftleşme dönemlerinde ise ağaçlardan inip, çiftleşip yumurta bırakırlar. Bu yumurtaları toprağa gömerek yaşadıkları bölgelere geri dönerler. Genellikle bir çiftleşmede 12-24 yumurta bırakırlar. Bazen dişiler aynı yere yumurta bırakabilmektedir.
İguanalara Nerede Bakılmalı?
İguana evde beslerken ufak akvaryumlar uygun olmayacaktır. İguanalar yaklaşık 2,5 yılda asıl boyutlarına ulaştıklarında akvaryumlar yeterli bile olmayabilir. Bu nedenle barınaklarının buna göre yapılması gerekmektedir.
Yavru iguanalar için kafesin ideal ölçüsü 120x80x60 cm, yetişkinler için ise bu ölçü 200x200x150 cm. kadar olmalıdır.
İguanalar için ortamın sıcaklığıda çok önemlidir. Bu nedenle ulundukları ortamın 26 derecenin altına inmemesi tavsiye edilir. Ortamın 32-35 derece arası olması ideal olacaktır. Ancak alanın bir kısmı biraz daha serin olmalı ki, hayvanlar bunaldıklarında o bölüme geçebilsin.
İguanalar bulundukları ortamı sürekli dilleri ile yalarlar. Bu nedenle ufak cisimleri ortada bırakmamanız tavsiye edilir. Çünkü bu cisimler boğazlarını tıkayabilmektedir.
Doğada İguanalar tek yaşarlar ve sadece çiftleşmek için bir araya gelirler. Birden fazla İguana beslemeyi düşünüyorsanız erkeklerin birbirlerini görmemesi gerekmektedir. Aynı alanda yaşayan erkekler kavga ederler.
İguanaları Evcilleştirmek
İguanalarınızı ilk günden itibaren evcilleştirmeye çalışmanız gerekmektedir. Buna bulundukları ortama hergün yavaşça elinizi uzatarak başlayabilirsiniz. İguanaları kesinlikle ani hareketlerle yakalayıp, temas etmemelisiniz. Ani hareketler onları ürkütebilmektedir. Bu nedenle size güvenmesini sağlamanız gerekmektedir.
Güvenini sağladıktan sonra onun sizin elinize tırmanmasını beklemelisiniz. İguanaların yaşam alanları kesinlikle evin hareketli bir noktası olmamalıdır. Alışmaları için daha sakin bir alana ihtiyaçları vardır.
Ayrıca İguanaları elinize alırken koruyucu eldiven giymeyi ihmal etmeyin. İguanalar evcil olsa bile tırnakları size zarar verebilir.
İguana Beslenmesi
Evde beslenen İguanaların, sağlıklı gelişimleri için beslenme alışkanlıkları son derece önemlidir. Gelişim çağlarında hayvansal protein tüketimi son derece önemlidir. Ancak hayvansal protein tüketimi fazla olduğu taktirde, sindirim sistemleri zarar görebilmektedir.
İguanaların tüketeceği yemlerin büyük oranı yeşillik içermelidir. Sebze ve meyve tüketimi de son derece önem taşımaktadır. Ayrıca haftada bir yemlerine bir miktar kalsiyum da katılması tavsiye edilir.
- Yorumlar 1
- Hamster BakımıEvde hamster beslemenize yardımcı olacak bütün bilgileri sizler için bir araya getirdik.16 Aralık 2015 Çarşamba 11:38